1,278 млрд. лв. излишък в бюджета към края на май

1,278 млрд. лв. излишък в бюджета към края на май

Очаква се бюджетният излишък към края на май да бъде 1,278 млрд. лв. на база предварителни данни и оценки, съобщи Министерството на финансите.

Това е 1,1% от прогнозирания Брутен вътрешен продукт.

За сравнение отчетеното превишение на приходите над разходите за същия период на 2019 г. бе в размер на над 3 милиарда лева (2,5 % от БВП). Това означава, че съпоставено с 2019 г. бюджетното салдо се влошава номинално с 1,75 млрд. лева. Съпоставени със същия период на 2019 г. данъчните и неданъчните приходи по консолидираната фискална програма към май 2020 г. се свиват с 1,463 млрд. лв., докато постъпленията от помощи нарастват с 360,2 млн. лева. Забавянето в приходите се дължи от една страна на удължаването на срокове за плащане на някои данъци със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. От друга страна се дължи на негативните ефекти върху постъпленията при повечето основни данъци и осигурителни вноски от въведените ограничения в България и света във връзка с борбата срещу разпространението на коронавируса, посочват от МФ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.