1 200 избраха кариера в България
2

1 200 избраха кариера в България

1 200 завършили или работили в чужбина посетиха първото издание на „Кариерен Кошер“, търсейки възможности за развитие и кариера в България. Те разговаряха с представители на 90 международни и български компаниите в най - различни сфери, които се включиха в събитието.

"Цифрите, които очаквахме, се потвърдиха. Регистрацията все още продължава, но можем спокойно да кажем, че към събитието проявиха интерес около 1 200 човека.", сподели Емилия Кларк от екипа на организаторите от сдуржение „Тук-там“. Сред тях преобладават хора, които са с образование и /или професионален опит в чужбина, но има и чуждестранни студенти, които търсят реализация в България .
„Кариерен Кошер“ е продължение на събитието „Кариера в България. Защо не?", което стартира преди 11 години. "Престанахме да се питаме „защо не", а започнахме да си задаваме въпроса „как?“, обясни Кларк за идеята на първото издание на „Кариерен кошер“. По нейни наблюдения спрямо 2009-а и днес интересът към подобни събития се е увеличил. „Наблюдаваме много успешни истории на хора, които са се реализирали в България, след като са посетили подобно събитие.", заяви тя и уточни, че целта пред "Тук - там" е да разпространи тези примери.
По време на семинарната програма присъстващите имаха възможността да чуят съветите на над 20  лектора за начините, по които да направят своя летящ старт в кариерата, коя е правилната стратегия, с която да стартират свой собствен бизнес, както и да научат за работната среда в България и потенциала за развитие в нея.
Емил Жежев завършва висшето си образование в чужбина в Холандия, където след това се реализира успешно. След 15 години в чужбина решава, че трябва да се завърне и да построи живота си тук. „Винаги идеята ми е била да се върна в България, защото това е моята страна и трябва тук да продължа развитието си.“, споделя Емил. Той е оптимистично настроен, че ще се реализира успешно, тъй като открива интересни възможности.

Студентка, завършила Германия и Испания, пък сподели, че освен личните фактори, тя решава да продължи да се развива у нас, за да подпомогне страната ни. „Когато си чужбина малко или много си един от многото и не можеш да се почувстваш добре там. Идеята за връщане е да можеш да допринесеш за развитието на България.“, каза тя.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.