1 200 завършили или работили в чужбина посетиха първото издание на „Кариерен Кошер“, търсейки възможности за развитие и кариера в България. Те разговаряха с представители на 90 международни и български компаниите в най - различни сфери, които се включиха в събитието.

"Цифрите, които очаквахме, се потвърдиха. Регистрацията все още продължава, но можем спокойно да кажем, че към събитието проявиха интерес около 1 200 човека.", сподели Емилия Кларк от екипа на организаторите от сдуржение „Тук-там“. Сред тях преобладават хора, които са с образование и /или професионален опит в чужбина, но има и чуждестранни студенти, които търсят реализация в България .
„Кариерен Кошер“ е продължение на събитието „Кариера в България. Защо не?", което стартира преди 11 години. "Престанахме да се питаме „защо не", а започнахме да си задаваме въпроса „как?“, обясни Кларк за идеята на първото издание на „Кариерен кошер“. По нейни наблюдения спрямо 2009-а и днес интересът към подобни събития се е увеличил. „Наблюдаваме много успешни истории на хора, които са се реализирали в България, след като са посетили подобно събитие.", заяви тя и уточни, че целта пред "Тук - там" е да разпространи тези примери.
По време на семинарната програма присъстващите имаха възможността да чуят съветите на над 20  лектора за начините, по които да направят своя летящ старт в кариерата, коя е правилната стратегия, с която да стартират свой собствен бизнес, както и да научат за работната среда в България и потенциала за развитие в нея.
Емил Жежев завършва висшето си образование в чужбина в Холандия, където след това се реализира успешно. След 15 години в чужбина решава, че трябва да се завърне и да построи живота си тук. „Винаги идеята ми е била да се върна в България, защото това е моята страна и трябва тук да продължа развитието си.“, споделя Емил. Той е оптимистично настроен, че ще се реализира успешно, тъй като открива интересни възможности.

Студентка, завършила Германия и Испания, пък сподели, че освен личните фактори, тя решава да продължи да се развива у нас, за да подпомогне страната ни. „Когато си чужбина малко или много си един от многото и не можеш да се почувстваш добре там. Идеята за връщане е да можеш да допринесеш за развитието на България.“, каза тя.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Четирима са задържани за нападение над полицаи на протеста пред МРРБ

Четирима участници в протеста пред Министерството на регионалното развитие са задържани за това, че са нападали полицаи и са причинили леки телесни повреди. Софийската районна прокуратура осъществява ръководство и надзор върху разследването по досъдебно производство, образувано по повод ескалиралото напрежение по време на организиран протест на граждани пред МРРБ, при което са пострадали полицейски служители, охраняващи обществения ред, съобщават от пресцентъра на МВР.

Приемни родители стават социални работници в помощ на уязвими семейства

Приемни родители ще помагат на социално слаби семейства чрез емоциалнлана подкрепа и финансови средства, това ще е възможно чрез „Инициативата „Родители+“ Проектът въвежда модел на родителска взаимопомощ. Той ще бъде приложен към близо 200 семейства, в които децата живеят в бедност и имат здравословни, социални и образователни проблеми, съобщиха от социалното министерство.

Обвинение и 20 000 лв. гаранция за управителя на фирмата-замърсител на Марица

Пазарджишката прокуратура е повдигнала обвинение по  чл. 352 от НК на управителя на фирма “Екоинвест“, която причини екокатастрофата в река Марица в събота и умъртви тонове риба. Обвинението спрямо Орлин Тасев е за допускане на замърсяване на воден обект и причиняване на смъртта на животни и растения, уточни на съвместен брифинг с полицията и екоинспекцията в града окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов.