GDPR-ът блокира известията на ЦИК до 18-годишните

GDPR-ът блокира известията на ЦИК до 18-годишните

ГРАО отказва да даде адресите им, комисията търси съдействие от МОН и вузовете

Новият регламент на ЕС за защита на личните данни (GDPR) блокира традиционната кампания на ЦИК с изпращането на писма до 18-годишните тийнейджъри, чиято възраст вече позволява да упражнят правото си на вот.

Депутатите отхвърлиха ветото за личните данни

Депутатите отхвърлиха ветото за личните данни

Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев за закона за личните данни, а по времена дебатите ГЕРБ призоваха държавния глава да освободи своя съветник Борислав Цеков и излъчения от него член в КЗД Петър Кичашки, осъдени заради золоупотреби с лични данни.

Венцислав Караджов: Не целим цензура, решенията ни подлежат на съдебен контрол

Венцислав Караджов: Не целим цензура, решенията ни подлежат на съдебен контрол

Няма да проверяваме техниката на журналистите

От 2002 г. досега има 90 жалби на граждани срещу работещи в медии, казва в интервю пред "Монитор" председателят на Комисията за защита на личните данни.

Вземат личните данни на детето  само при съгласие на родителя

Вземат личните данни на детето само при съгласие на родителя

Вкараха в закона субективни критерии за журналистическите статии

Личните данни на децата под 14 години ще бъдат обработвани само при съгласие на родителя. Това гласи една от промените в Закона за личните данни. Днес депутатите окончателно приеха измененията в нормативната уредба на страната, с които трябваше да се транспонира в родното законодателство евродирективата за защита на личните данни (GDPR).

 

Комисия за лични данни или за цензура?

Комисия за лични данни или за цензура?

Опазването на едно право не може да е за сметка на друго. Особено, ако залогът е свободата на словото

Томас Джеферсън го е казал кратко и ясно – свободата ни зависи от свободата на словото, което не може да бъде ограничено без да бъде загубено. За да сме по-точни, говорил е за свободата на медиите.

 

Ръчна спирачка за Big Brother

Ръчна спирачка за Big Brother

Покрай телевизионния Big Brother май повечето хора са забравили, че Големия брат е герой от романа „1984“ на Джордж Оруел. „Големия брат те гледа“ стана крилата фраза, която се използва в най-различни „воайорски“ ситуации. Че Оруел е „провидец“, историята доказа, дори и да вземем само това, че медиите прегърнаха Биг Брадър като синоним на камерите, които наблюдават целия ни живот.

Кметове се презастраховат при събирането на ЕГН-та

Кметове се презастраховат при събирането на ЕГН-та

Заради криворазбрани разпоредби и в разрез с новите европейски правила за защита на личните данни (GDPR) кметове и общински чиновници масово събират допълнителни документи на хартия от гражданите.

Получаваме е-сметки от енергото само при съгласие

Получаваме е-сметки от енергото само при съгласие

Близо 500 000 домакинства трябва да потвърдят отново

Близо 500 000 домакинства ще трябва да потвърдят отново желанието си да получават онлайн своята фактура за ток. Заради новите европейски разпоредби за защита на личните данни (GDPR) хиляди клиенти на трите електроразпределителните дружества няма да знаят колко потребление трябва да платят, ако не са видели съобщенията на пощата си.