В нета се предлагат от брандирани гоблени до боксерки
3

В нета се предлагат от брандирани гоблени до боксерки

Нелегалната онлайн търговия с артикули на футболни отбори се вихри с пълна сила в най-големия специализиран сайт у нас, показа проверка на „Монитор“. Асортиментът от ментета е наистина богат, но от продажбата на продуктите клубовете не печелят и стотинка.

"Левски" и ЦСКА губят по милион от ментета

Огромната маса продавачи са от провинцията, като са намерили хитър, но незаконен начин да печелят на гърба на клубовете. На практика те вземат какъвто и да е продукт, лепват му емблемата на ЦСКА, „Левски“ или друг български (а и чуждестранен) клуб и го пускат на пазара. Тези стоки са предпочитани от хора с по-ниски доходи, които не могат да си позволят оригиналните артикули на любимия отбор.

А иначе купувачите могат да избират от всевъзможни брандирани хрумки – от спални комплекти, през гоблени, чаши, чинии, стенни часовници, топчета за хек, чадъри, бутилки, шапки, шалове, та чак до боксерки (мъжки и дамски), бебешки пелени, прибори за хранене и плюшени играчки. „Много е трудно тази търговия да бъде спряна, признават футболните клубове. - От една страна е добре, защото хората си купуват сувенири, а те, в ролята на купувачи, не се интересуват дали стоката е оригинална или менте. Така обаче се стимулира производството на фалшиви стоки, от което клубовете губят пари“.

На практика клубовете могат да предприемат мерки, но процедурата е изключително тромава. Трябва да се сигнализира самият сайт, че предлага нелицензиран продукт, за да бъде изтрита офертата, а след това вече да се търси наказателна отговорност на продавача.

Назад