Три пъти повече е нараснал броят на служебните погребения за две години и три месеца, показа проверка на „Монитор“. Зловещата тенденция се дължи не само на това, че умират хора без близки, които да ги погребат, но и защото много роднини отказват да вземат труповете, след като разберат, че покойникът не е имал здравни осигуровки и трябва да възстановят сумите за времето, в което той е бил в болницата.

Така обясни нарастващия брой на непотърсени мъртъвци в моргите Антон Луков – говорител на Университетската болница „Света Анна“ в София.

За цялата 2017 г. в УМБАЛ „Света Анна“ служебните погребения са били 5, а за цялата 2018-та вече са 15. Само от началото на тази година до момента те са 5, колкото са за цялата 2017 година.

Подобна е ситуацията и в останалите университетски и областни многопрофилни болници в страната.

Деца дори изоставят родителите си в болница, за да не плащат здравните им осигуровки, тъй като те са били с прекъснати осигурителни права. С такива случаи лекарите от „Пирогов“ се сблъскват твърде често.

50-годишен мъж, приет по спешност в реанимацията, а след това преместен в неврологичното отделение, е живял месеци в спешната болница, защото децата му отказали да го приберат след изписването, разбирайки, че трябва да му платят здравните вноски със задна дата. По-късно мъжът починал. От болницата му организирали служебно погребение, тъй като наследниците му не пожелали да вземат тялото на баща си.

Как се мамят болниците с фалшими бележки за осигуровки може да прочетете тук.

 

Подобни новини

Годишната печалба за бранша е над 60 млн. лв.

320 000 на езотеричен туризъм за година (ТЕМАТА)

Годишната печалба за бранша е над 60 млн. лв.

320 000 души годишно пътуват за езотеричен туризъм в България. Твърдите му поклонници у нас се изчисляват на 180 000, но покрай тях в обиколките по свещените места се включват и още поне 50 000 души, като данните са заедно с чужденците, дошли на почивка у нас.

Трудови консултанти помагат на безработни семейства

„Семеен трудов консултант”, „Кейс-мениджър и „Психологическо подпомагане“ са част от новите услуги на Агенцията по заетостта за подпомагане на уязвимите групи хора на пазара на труда. Те са съобразени с техните специфични нужди и изисквания за намиране и започване на работа, заявиха за „Монитор“ от агенцията.