Държавата мина на доставки онлайн (ТЕМАТА)

Заради пандемията

Държавата мина на доставки онлайн (ТЕМАТА)

* Шаранът за Никулден и коледната пуйка идват с куриер

* Маслото за колата и сутрешното кафе с доставка до вратата

Заради пандемията от COVID-19 потребителите у нас масово се насочиха към онлайн поръчките, а търговците прехвърлиха бизнеса си в мрежата. Така традиционният за Никулден шаран, маслото за колата, сутрешното кафе, постните ястия за Бъдни вечер и дори коледната пуйка вече пристигат в българските домове с куриер. Това показа проверка на „Монитор” в платформите за доставки.

Анкета на Българската стопанска камара (БСК), проведена сред бизнеса за изминаващата година, белязана от COVID, сочи, че

21% от търговците вече са се насочили изцяло към онлайн продажби.

Ограниченията за пътуване в чужбина пък са ударили и бензиностанциите, които също са сред обектите, предлагащи своите продукти в платформите за доставка. Маслото за автомобила, течността за спирачките и антифризът пристигат до входната врата за около час като услугата ще ни струва 3 лв. 

В случай че по време на изолацията пък сме решили да се поглезим с домaшно спа, винаги можем да поръчаме някой от комплектите за вана, с които дрогериите съблазняват за идните празници. Важно условие обаче остава поръчката да бъде на стойност над 20 лв., като доплащаме още 2 лв. за услугите на куриера. За да бъде почивката пълноценна, към домашните спа процедури непременно трябва да се добави и чаша ароматно кафе. За това са се погрижили от нашенския клон на международна верига кафенета, предлагаща опцията за онлайн поръчка. Освен от топли напитки през студените пандемични дни малки и големи се нуждаят от ежедневна доза витамини. Според оферта в мрежата доставката им от верига аптеки в столицата е напълно безплатна.

С наближаването на празниците пък назрява и въпросът как по време на пандемия да приготвим идеалната трапеза за своето семейство, а отговорът му също се крие в мрежата.

“Онлайн” менюто за Никулден излиза минимум 16 лв.

За тази цена получаваме супа с три вида риба и филе от лаврак с гарнитура картофи. За да стигне поръчката до входната ни врата обаче, трябва да броим още 3 кинта за доставка. В необятните дебри на интернет не липсват предложения и за традиционалистите - любители на шарана. Близо два килограма от сладководната риба, пълнена с ориз и ядки, ще ни излязат около 35 лв. Още петачка ще дадем за доставката до вкъщи.

Между 25 и 40 лв. пък ще излезе менюто от 7 постни ястия за предстоящите коледни празници - пълнени чушки с боб, зелеви сарми, боб по манастирски, царска туршия, тиквеник, ошав и питка с паричка. Цената зависи от грамажа на поръчката.

Собствениците на затворените ресторанти и заведения обаче не са единствените, които прибягват до мрежата в търсене на клиенти по време на пандемията. Големите търговски вериги също предлагат своите кулинарни услуги на българските домакини. Те изкушават с четирикилограмова пуйка за празника, пълнена със зеле и ориз, на цена от 69 лв. Печеното прасенце пък излиза 390 лв. за 10 килограма.


В ПАЗАРДЖИК: Всяка втора реклама в мрежата е за поръчка на храна

ДИАНА ВАРНИКОВА

В социалните мрежи и в групите всяка втора реклама е за поръчка на храна по телефона. Хипермаркет в Пазарджик обяви, че докато клиентите си пазаруват други стоки в магазина, в бистрото пред входа могат да си поръчат сготвени ястия и да си ги вземат на излизане. Част от пицариите и големите ресторанти в града също имат подобна практика. Бързо проучване в нета показва, че цените са нормални и няма голям скок нито при продуктите, нито при доставките. За до 15-20 лв. можем да си поръчаме вечеря или тристепенно обедно мен за четирима души.

„По-добре да работим, за да не разпускаме персонала, а и ние да вземем някой лев в тази тежка обстановка, отколкото да затворим и да си седим вкъщи“, коментира дългогодишен ресторантьор от града.

В ШУМЕН: Плащат между 3 и 8 лв. за обяд, донесен в офиса

КРАСИМИР КРУМОВ

Ресторантите в Шумен се спасяват с доставка на закуски, обеди и вечери, единици са тези, които са затворили врати напълно, показва проверка на "Монитор". Тъй като заведенията за обществено хранене изхранват цяла армия чиновници, които се хранеха на "обедно меню" в централната градска част, сега от локалите им носят на цена между 3 и 8 лева обяда директно в офиса на клиентите. Там, където има по няколко поръчки и клиентите са наблизо, заведенията не взимат пари и за доставка. Търсене на храна за навън възникна още при първата вълна от коронавирус и вече има утвърдени обекти за доставки. Те се опитват да привлекат клиенти със закуски за възрастни и ученици - бухтички, мекици и палачинки, доставени топли в леглото. Цената на подобна закуска е между 3 и 3.80 лева.

ВЪВ ВАРНА: Регистрират ресторанти като социални кухни, за да оцелеят

ДОБРОМИР РАДУШЕВ

Заради наложените ограничения в условията на пандемия част от собствениците във Варна пробват да регистрират ресторантите си като социални кухни или затворени клубове. Докато в бранша се опитват да излъжат системата и да придобият статут, с който да работят и печелят в режима на ограниченията, прави впечатление, че други хитреци решават проблема си кардинално. Това сочат зачестилите пожари в заведения на Крайбрежната алея във Варна, което според криминалисти е удобен начин да се вземе солидна застраховка, която покрива загубите от неработещия бизнес.

Назад