Бури, кражби и птици ни оставят без ток (ТЕМАТА)

Във вилните зони трафопостовете са малко

Бури, кражби и птици ни оставят без ток (ТЕМАТА)

Грабежи на жици довели до 14 000 прекъсвания на захранването в Западна България

Бури, кражби и птици са сред основните причини за внезапните спирания на тока, научи „Монитор“. Любопитна е ситуацията с прелетните птици по Черноморието по пътя на миграцията им Вия Понтика. През пролетта и есента стотици хиляди пернати се събират в отделни райони на крайбрежието и много от тях кацат по далекопроводите. Струпването е толкова голямо, че често, търсейки място върху жицата, някоя птица при кацането си се опира едновременно в стълба и кабела, и изгаря, правейки късо съединение.

То от своя страна задейства защитата на мрежата и по далекопровода токът спира. Най-много подобни случаи има в района на защитената зона около езерото Мандра до Бургас. Затова от ерепето, обслужващо Югоизточна България, обмислят старите въздушни електропроводи там да бъдат заменени с подземни. В немалко случаи причина за прекъсванията могат да станат и гнездата на щъркелите върху електрическите стълбове. Затова и на много места им се правят вече специални кошове, намаляващи рисковете от допир на птиците с кабелите. Бурите и особено обледеняването на жиците през зимата са сред другите причини за непредвидените спирания на тока. Немалка част от въздушната мрежа няма системи против обледеняване. То води до скъсване на кабелите и дори до прекършване на стълбовете. Подобни опасности най-често има както в планинските райони на страната, така и в някои от равнините.

В последните години кражбите на кабели и ток са сред най-големите проблеми на ерепетата в страната. Те са също една от основните причини за прекъсване на електрозахранването на домакинствата и стопанските обекти. Така например от дружеството, обслужващо Западна България, отчитат, че от началото на годината до 19 август са регистрирани 2827 кражби на електроенергия, които често водят до намаляване на качеството на електрозахранването на коректни клиенти. Прекъсванията на електрозахранването в резултат на кражби на съоръжения от електроенергийната инфраструктура за почти 9 месеца са засегнали над 14 000 домакинства и фирми. Районът на квартал Бистрица на София е едно от местата с най-много кражби на ток за района на столицата, което се отразява на качеството на услугата, отчитат от ерепето. Да припомним, че става дума за един от новите баровски квартали на столицата, където броят на прекалено скъпите къщи е много голям.

Недостатъчен капацитет на съоръженията, най-често трафопостовете, също е причина за прекъсванията на тока, или пък падането на напрежението му под стандартния диапазон от 210 до 230 волта. Най-често подобни случаи има в районите на вилните зони и местности около големите областни градове. От една страна, това се дължи на използването на частна мрежа и съоръжения, които не са предвидени да поемат потреблението на електроенергия от броя клиенти. В същото време през последните години и особено след пролетта на миналата година с появата на коронавируса и ограниченията, които той наложи, се наблюдава траен ръст на постоянно живеещи във вилните зони и селата. Това допълнително повиши консумацията на електроенергия извън големите населени места. Ерепетата често обаче не могат да направят необходимите инвестиции и да увеличат капацитета на мрежата си, защото (особено в провинцията) все още голяма част от тези места не са в регулация за тях липсват общи устройствени планове и не може да се поставят стълбове за въздушни електропроводи или да се изградят на нови трафопостове. В последните месеци хората в няколко села от ямболската община Тунджа: Безмер, Дражево, Хаджидимитрово и Кабиле, се оплакват заради честото и безпричинно спиране на електроподаването. Засегнати там са над 3000 жители и фирми. Пострадали жители са внесли документи в ерепето и за повредени електроуреди. Кметовете на селата твърдят, че проблемът съществува повече от година, през пролетта са провеждали среща при областния управител с представители на ерепето.


В Стара Загора чукат на дърво да няма сурова зима

ХРИСТО ХРИСТОВ

През тази пролет и лято нямаме проблеми с електрозахранването на града и 50-те села в общината, поне не са постъпвали жалби от кметовете и кметските наместници, твърди секретарят на община Стара Загора Делян Иванов. Проблемите настъпват основно при бедствени положения през късната есен и зимата, особено когато има сериозни снегонавявания, потрошени дървета и клони, които късат проводниците, а достъпът до тях е затруднен от преспите. В такива моменти най-засегнати са селата в района на курорта Старозагорски минерални бани и централния артилерийски технически полигон „Змеево“: Сулица, Казанка, Ново село, Змеево, уточнява Иванов. Сходни са проблемите и в съседните общини Братя Даскалови, Чирпан, Казанлък и Павел баня, основно проблемите засягали хората от селата в района на Средна гора.

За района на Стара Загора откраднатата електроенергия през последната година е 835.7 мегаватчаса за 163.8 хил. лв., а на съоръжения за 1880 лв., което представлява малко намаление в сравнение с предходната 2019 г.


В КЮСТЕНДИЛСКО СЕЛОПроводници се допират до дървета и палят къщи

СЕВЕРИНА ДИМИТРОВА

В Долно село, Кюстендилско, наскоро пламъци унищожиха 24 къщи и сградата на училището в селото. Причината за пожарите са проводниците на електропреносното дружество ЧЕЗ, омотали се в клоните на дървета. „Чу се силен гръм, видях как падна проводникът и подпали сухи треви и храсти. Уж обещаха да разрешат проблема, но никой не е идвал, жиците са си вътре в дърветата“, заяви пред „Монитор“ кметът на селата Долно село, Ръсово и Червен дол Лозан Тасков. Той заедно с около 60 жители на селото вече са депозирали писма до отговорните институции - ЧЕЗ, омбудсмана и Комисията за защита на потребителите с искане за разрешаване на проблемите, които не са един или два.

Предстои да бъдат окастрени дървета и декоративна растителност, където имат контакт с електропреносната мрежа, по предварително уточнен график.

ВЪВ ВАРНЕНСКО - В около 20 от селата имат проблеми със захранването

ДОБРОМИР РАДУШЕВ

В около 20 от селата във Варненско редовно има проблеми с тока, като най-продължително без електрозахранване остават през зимата, показва наша проверка. Най-честата причина обаче са неотложни ремонти, което налага често прекъсването на тока. Това обикновено са най-отдалечените от големия град малки селища, сред които са Средно село, Момчилово, Добротич, Михалич, Искър, Красимир, Синдел, Аврен, Садово, Венелин, Юнак, Дъбравино, Гроздьово, Горен чифлик, Сава, Цонево, Дебелец, Царевци, Пчелник, Тутраканци, Чайка, Добрина, Манастир и Нова шипка. Другата причина за проблеми с тока са зимните снеговалежи и навявания, от които страдат Шкорпиловци и Ново Оряхово, Ветрино, Суворово и Куманово. Поради географското им разположение най-тежка обаче е зимната обстановка с прекъсване на тока в селата от община Вълчи дол, където редовно има проблеми с трудното му възстановяване. В близкото до големия град варненско село Близнаци жителите през последните години значително се увеличиха, редовно се оплакват от остарелия трафопост и честото спиране на електричеството.

Назад