В Бургас има два паметника и две паметни плочи, посветени на Освобождението. Това са Паметникът на руските освободители до Природо-математическата гимназия и Паметникът на загиналите руски войници в Морската градина.

Паметните плочи са свързани с полк. Лермонтов – едната е поставена на къщата, където той е живял по време на престоя си в Бургас, а другата е на мястото, където е отслужен молебен при посрещането му.

Тачим Освобождението с 400 паметника (ТЕМАТА)

Паметникът на руските освободители, пред който традиционно се чества 3 март, е издигнат на мястото, на което бургазлии посрещат с хляб и сол Летящия отряд на полк. Лермонтов, донесъл Освобождението на Бургаски регион. Другият паметник, свързан с Освобождението, се намира в Морската градина. Паметникът на загиналите руски войници е известен сред бургазлии още и като Паметник на руския лазарет, защото точно на това място е била разположена болницата за ранените войници. Руски войници от 24-а пехотна дивизия поставят този мемориал в памет на другарите си от 93-и иркутски и 94-и енисейски пехотен полк, починали от холера в края на Руско-турската война.

Априлци – почти във всеки град в Пазарджишко

Историческият музей в Бургас пази богата колекция от артефакти, свързани с Освобождението – пушки и револвери на опълченци, участвали в Шипченските боеве, трофейни ятагани и саби. Запазени са много документи и снимки на доброволци от бургаския край, участвали в боевете на Шипка.

Варна пази спомена за капитан Петко Войвода

Подобни новини

Грипна ваканция и в Бургас от понеделник

Всички училища в Бургас хлопват кепенци за седмица заради грипа. Новината дойде в четвъртък, след като стана ясно че броят на болните прогресивно растес бясна скорост. Въпреки, че епидемия все още няма, здравните и местни власти са решили да вземат превантивни мерки с цел спиране на заразата.

Прокуратурата: Италианските отпадъци в Бургас не са радиоактивни

Двадесетте контейнера с отпадъци, внесени от Италия през Бургаското пристанище, не са радиоактивни, нито токсични, съобщиха на извънреден брифинг от бургаската прокуратура.

„Няма установен никакъв радиоактивен или опасен отпадък. Искаме да успокоим гражданите на Бургас, че отпадъците не крият риск”, заяви ръководителят на Окръжна прокуратура Бургас прокурор Георги Чинев.

Близо 306 млн. лева е бюджетът на Бургас за 2020 г.

Бургас започва годината с финансова стабилност и годишна бюджетна рамка от 305, 942 777 лева. Проектобюджетът за 2020 е справедлив, тъй като осигурява средства за всички направления, необходими за  развитието на града, обяви кметът Димитър Николов.