0

Х раните стават основна тема в ЕС, с тях в момента се занимават и ЕК и Европарламентът. Това каза Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации.

Храните стават основна тема в ЕС, с тях в момента се занимават и ЕК и Европарламентът. Това каза Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации.

Това стана по време на уникален форум за малки компании старт - ъпи, които са успели в резултат на направени от тях иновации в столицата. Организатор на събитието, чиято аудитория бяха предимно млади хора, представители на научните среди и бизнеса в храните беше организатор ИАИ.
Бъдещето на храните ще е повече изненадващо. Пържоли опаковани като протеинови блокчета, месо отгледано в епруветки, принтирани стекове. Това бяха малко от чдесата, част от които вече са реалност за България, а други предстои да навлязат. Новият еврокомисар Урсула фон дер Лайен лансира хранителна стратегия от „Полето до вилицата”, върху която умуват и чиновници и депутати в ЕС. Ще има ново отношение към храните, финансирането и производството им. Заради промените в климата ще се наложи напълно да променим представата си за месо и мляко, каза домакинът на събитието Светлана Боянова.