0

42,2% от заведенията са с напълно ваксиниран или близо до 100-те % ваксиниран персонал, показва национално проучване, проведено от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията.

42,2% от заведенията са с напълно ваксиниран или близо до 100-те % ваксиниран персонал, показва национално проучване, проведено от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията.

Служителите на 13,8% са ваксинирани на 80%, на 13.5 – на 50%, а на 30,5% от заведенията персоналът е ваксиниран под 30%.

На въпрос "Как "зеленият сертификат" се отрази на оборота на заведението/ заведенията, които управлявате" 33,9% от анкетираните заявяват, че не биха могли да издържат повече от месец при сегашните условия за работа, наложените рестрикции и намалените обороти. 24,5% могат да оцелеят в продължение на 2 месеца, 22,7% казват, че ще затворят до 2 седмици, а 12,6% вече са затворили бизнеса си, като част от тях са го направили завинаги.

На въпроса "Колко време още може да издържите, ако условията за работа не се променят" 43,8% от собствениците обявяват, че са регистрирали спад над 80% от оборота си, 33% заявяват намаление на приходите между 50 и 80%, а 19,5% - спад до 50%.

На отворен въпрос какво трябва да се предприеме при създалата се ситуация, преобладават мненията за протести, безплатни тестове, „зелен сертификат“ за държавната администрация, локдаун за всички с компенсации и др.

Водени от горните данни, Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията настояват служебното правителство да спре геноцида над сектора, да предприеме адекватни мерки за борба с COVID-19 и да осигури подкрепа за най-засегнатите от действията му бизнеси.