0

Д о 5% растителни мазнини, които могат да бъдат и палмово масло и добавянето на захар в шоколада, е регламентирано в нова Наредба за изискванията към какаото и шоколадовите продукти. Документът е обнародван в Държавен вестник и влиза в сила след две седмици.

До 5% растителни мазнини, които могат да бъдат и палмово масло и добавянето на захар в шоколада, е регламентирано в нова Наредба за изискванията към какаото и шоколадовите продукти. Документът е обнародван в Държавен вестник и влиза в сила след две седмици.

В нея са разписани точни пропорции за съдържанието на растителни и млечни мазнини, както и за наличието на какаово масло. Според документа се предвижда какаовата маса да е не по-малко от 35%, като за различните видове шоколад има отделни пропорции. Освен какаово масло в шоколада е разрешено добавяне на растителни мазнини, които обаче трябва да са до 5 на сто. Влагането на захар също е разрешено, като при някои шоколади то може да е до 50%.

Опаковка

Когато шоколадовите продукти съдържат растителни мазнини, при етикетирането се поставя ясен и четлив надпис "Съдържа растителна мазнина в добавка към какаовото масло". Той трябва да е разположен в едно зрително поле със списъка на съставките, но отделно от него, в близост до търговското наименование на продукта, със същия размер и контраст на шрифта на текста.

 Изисквания

Новите изисквания предвиждат наименованието “Шоколад” да се използва за означаване на продукт, получен от какаови продукти и захари, съдържащ не по-малко от 35% обща суха какаова маса, от която 18% какаово масло и 14% суха обезмаслена какаова маса. В какаото на прах трябва да има поне 20% какаово масло и не повече от 9% водно съдържание. Наредбата определя и какво трябва да има в десерта, за да пише на него “Млечен шоколад”. Той трябва да съдържа поне 25% обща суха какаова маса и поне 14% сухо мляко. Когато в шоколада има лешникова паста, съдържанието на лешници пък трябва да е между 15 и 40 грама фино смлени ядки на 100 г продукт, се казва в документа.

Добавки

Белият шоколад ще трябва да съдържа поне 20% какаово масло и поне 14% сухо мляко, а шоколадовите бонбони с пълнеж ще могат да се означават на етикета и като „Пралини“. Към шоколадовите продукти ще могат да се добавят други хранителни съставки, но не повече от 40% от общата маса на крайния продукт.  В шоколада се разрешава и влагането на ядки, като под формата на паста те не трябва да са повече от 40 грама на 100 грама продукт. Ако има добавени цели ядки, като бадеми и лешници, те трябва да са не повече от 60% от общата маса на продукта.