0

Т ази година сливовата ракия от сините сливи ще има качество за царска трапеза. Плодовете са с много висока захарност, добре изпечени от слънцето и много здрави, защото жегата унищожи гъби и болести, разказа пред Телеграф ветеринарния лекар Андрей Димитров, който притежава десетки декари овощни градини, включително и сини сиви в кюстендилското село Берсин.

Тази година сливовата ракия от сините сливи ще има качество за царска трапеза. Плодовете са с много висока захарност, добре изпечени от слънцето и много здрави, защото жегата унищожи гъби и болести, разказа пред Телеграф ветеринарния лекар Андрей Димитров, който притежава десетки декари овощни градини, включително и сини сиви в кюстендилското село Берсин.

Малки

Единственият недостатък е, че плодовете ще бъдат по-малки заради сушата, но за сметка на това качеството е отлично, обясни той. Андрей Димитров каза, че беритбата на сливите му Стенлей ще започне през септември.

Гости

Той продава плодовете си за сушене и ракия. Но от няколко години дава възможност на мераклиите да си берат сами плодовете. Повечето от тях са мъже, които си ги подбират специално за свещенодействието. Купуват си по тон, два, и повече, каза той. Андрей Димитров допълни, че хората, които идват се отнасят изключително грижливо към насажденията и за това той вероятно ще разшири кръга на този тип услуга в градините си.

Хубавите сини слива трябва да са твърди, като ги вкусиш сладки, но и съвсем леко поомекнали, за да си сигурен, че са узрели. За да си сигурен, че са пресни, най-добре е да си ги купиш от производител, посъветва той.

Снимки Архив Андрей Димитров