С винското месо в Китай поскъпна с 50% за година, след като чумата унищожи 1/3 от свиневъдството в страната, пише The Economist.
Свинското месо в Китай поскъпна с 50% за година, след като чумата унищожи 1/3 от свиневъдството в страната, пише The Economist.
Всеки, който се интересува от растежа на втората най-голяма икономика в света и се опитва да анализира нейния потенциал, трябва да има поне базови познания по свиневъдство, посочва изданието.
Това е така, защото свинското месо заема централна част в хранителната диета на китайците, а промените в неговата цена влияят пряко върху инфлацията.
Актуалната статистика сочи, че през август цената на свинското на китайския пазар скача с 23% спрямо юли, което е рекордно месечно поскъпване. На годишна база ръстът в цените е с близо 50 на сто.
В миналото, винаги когато цените на свинското са се повишавали толкова рязко, китайските фермери просто са увеличавали производството. Този път обаче ситуацията е по-сложна, тъй като опасното заболяване доведе до силен спад в броя на свинете майки.
В Китай всяка година се консумират около 55 милиона тона свинско - колкото всички останали държави по света взети заедно. Правителството обяви серия от мерки за стимулиране на свиневъдите - от директни субсидии до нисколихвени заеми.
Правителството пусна на пазара и част от замразеното месо от държавния резерв, създаден през 70-те години на миналия век именно за подобни спешни случаи.
Свинското, заедно с ориза, е ежедневна необходимост за повечето китайски домакинства. В китайския език думата "месо" почти винаги се употребява като синоним на "свинско". За останалите видове месни продукти обикновено се използват конкретните им наименования - "пилешко", "телешко", "патешко" и т.н.
Монитор