В секи сезон идва с аромата и вкуса на сезонните храни, които могат да бъдат изключително полезни за организма ни. Ето кои са са в топ 7 през есента:
Всеки сезон идва с аромата и вкуса на сезонните храни, които могат да бъдат изключително полезни за организма ни. Ето кои са са в топ 7 през есента:
1. ЯБЪЛКИ
Изразът “По една ябълка дневно...” винаги завършва положително. Оказва се, че в кората на ябълките се съдържа веществото кверцетин, което е силен антиоксидант. Не белете ябълките! Освен кверцетин, ябълките допринасят и с витамин С, калций и фолиева киселина.
2. ТИКВА
Тиквата е добър източник на витамин А под формата на бета каротин и калий.
3. БРЮКСЕЛСКО ЗЕЛЕ
Брюкселското зеле зъдържа повече витамин С от портокалите плюс витамин К, калций и фолиева киселина.
4. КЪДРАВО ЗЕЛЕ
Къдравото челе съдържа повече витамин К от всеки друг зеленчук. Освен това съдържа и бета каротин, който се грижи за имунната система.
5. КЕСТЕНИ
Кестените са богати на витамин В6, който подсилва имунната система и се грижи за кожата. Също така съдържат и фибри, които помагат да се засищате по-лесно и да ядете по-малко.
6. НАР
Нарът е богат на антиоксиданти и танини, които поддържат ниско ниво на холестерол и се грижат за сърцето. Като добавка в нара има и фибри.
7. РЯПА
Ряпата е чудесен източник на витамин А, който се грижи за зрението и костите. Освен това съдържат и витамин С, витамин К, фолиева киселина и калций.
Монитор