0

Ш околадът е неустоимо изкушение за почти всеки. Има хора, които могат да се откажат от много неща в живота си, но не биха се отказали от шоколада за нищо на света. Нежно топящ се, той доставя несравнимо удоволствие за сетивата ни. А мирисът му активира тета вълните в мозъка, което пък води до отпускане на тялото.

Шоколадът е неустоимо изкушение за почти всеки. Има хора, които могат да се откажат от много неща в живота си, но не биха се отказали от шоколада за нищо на света. Нежно топящ се, той доставя несравнимо удоволствие за сетивата ни. А мирисът му активира тета вълните в мозъка, което пък води до отпускане на тялото.

Ето как да си приготвите един вкусен и малко по-различен от традиционните шоколадови десерти - бурканчета с шоколадов крем, кокосова пяна и малини.

Необходими продукти:

1 яйце
6 жълтъка
125 г захар
500 мл течна сметана
1 шушулка ванилия
70 г какао
60 г натурален шоколад
270 г кокосова сметана
33 мл кафе еспресо
щипка морска сол
1 ч.л. ванилов екстракт
лиофилизирани малини

Начин на приготвяне:

За шоколадовия крем сипете течната сметана в тенджерка и я загрейте почти до точка на кипене. Добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия.

В купа начупете шоколада. Залейте го с горещата сметана и разбъркайте докато той се разтопи и сместа стане гладка и лъскава.

В голяма купа разбийте яйцето и жълтъците заедно със захарта, докато тя се разтопи. Добавете какаото и разбъркайте до гладкост. Накрая добавете разтопения шоколад със сметана и разбъркайте.

Пресипете сместа в кана и след това я разпределете в стъклени купички (бурканчета). Поставете бурканчетата в хладилник за 3 часа или за цяла нощ.

В купа сипете кокосовата сметана, добавете кафето и щипка сол. Разбъркайте. Пресипете в сладкарски сифон с газ и шприцовайте сметана върху всяко бурканче. Поръсете с лиофилизирани малини.

Съвети:

Можете да замразите шестте белтъка и да ги използвате за меренг, например.

Ако не разполагате със сладкарски сифон, използвайте смес от сладкарска сметана и кокосова сметана и я разбийте до утрояване на обема.