0

С форум „Туризъм и кулинария“, в рамките на който след 10-годишно прекъсване, ще бъде подновен конкурсът „Готвач на годината“, във Варна започват събитията, посветени на Световния ден на туризма, 27 септември.

С форум „Туризъм и кулинария“, в рамките на който след 10-годишно прекъсване, ще бъде подновен конкурсът „Готвач на годината“, във Варна започват събитията, посветени на Световния ден на туризма, 27 септември.

Организатор е Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, със съдействието на Община Варна. Кулинарното състезание, което ще се проведе в два дни, на 26 и 27 септември, е на тема: „Иновативна балканска кухня - новаторство и стил“. В конкурса ще участват представители на  БХРА, професионални готвачи и сладкари, както и ученици от гимназиите по туризъм. Те ще се състезават в категориите за най-добър готвач, най-добър сладкар, най-добър млад готвач и най-добър млад сладкар. Регламентът е изготвен от организаторите. Журито ще бъде съставено от известни специалисти като Иван Звездев, Ради Стамболов и други представители на БХРА, Министерството на туризма, Община Варна, медии и спонсори. Водещ ще е Ути Бъчваров.

В програмата е предвидено винено експо с безплатни дегустации на изби и вносители на вина, предвидено е и изложение на продукти и професионална техника. Кръгла маса на тема „Варна - дестинация четири сезона“ ще се проведе на 27 септември от 17 часа в Гранд хотел „Варна“ с участието на представители от всички сфери на туристическия бранш.

Ще бъде представен анализ на отминалия активен сезон и ще се обсъдят възможностите за утвърждаването на Варна, като целогодишна туристическа дестинация, уточниха от дирекция „Туризъм“ в Община Варна.