0

„Винаги има място са десерт! Той не отива в стомаха, а в сърцето”. Считам, че няма човек, който да не е съгласен с тази интернет сентенция за неизмеримата човешка любов към сладкишите. Именно поради причина следващата рецепта, която ще ви представим е за два вида домашни бонбони само с 4 съставки - тук шоколадче, там кокос, добавяме и ядки за разкош. Уверяваме ви, че тази феерия от вкусове по нищо не отстъпва на продаваните по веригите световноизвестни брандове бонбони. Ако пък не ми вярвате, опитайте сами!

„Винаги има място са десерт! Той не отива в стомаха, а в сърцето”. Считам, че няма човек, който да не е съгласен с тази интернет сентенция за неизмеримата човешка любов към сладкишите. Именно поради причина следващата рецепта, която ще ви представим е за два вида домашни бонбони само с 4 съставки - тук шоколадче, там кокос, добавяме и ядки за разкош. Уверяваме ви, че тази феерия от вкусове по нищо не отстъпва на продаваните по веригите световноизвестни брандове бонбони. Ако пък не ми вярвате, опитайте сами!

Бонбони „Рафаело”

Необходими продукти:    

·         250 грама вафли с ванилов пълнеж  ( 1,09 лв.)

·         150 мл кондензирано мляко (1,50 лв.)

·         100 грама печени белени бадеми (4 лв.)

·         20 грама кокос за овалване (0,39 лв.)

Първата стъпка от кулинарното приключение е натрошаването на вафлите (аз използвах мини вафлички). Препоръчвам за целта да използвате блендер, тъй като начупването им ще бъде равномерно. В случай че не разполагате с такъв у дома, може да изсипете желаното количество в торбичка, след което да го намачкате с точилка. Третата възможност е да натрошите вафлите с ръце, но ВНИМАВАЙТЕ по този начин има риск парчетата да станат неравномерни и да се затрудните ми оформянето на бонбоните. 

Сладките трохи трябва се полеят със 100 мл от кондензираното мляко (препоръчвам да изберете подсладено такова). Ако обичате по-наситените вкусове – освен млякото, добавете и 50 грама бял шоколад. Предстои оформянето на бонбоните – в зависимост от желаната големина може да използвате лъжица или да загребвате от сместа количество „на око”. Ръцете ви трябва да бъдат влажни, за да оформяте по-лесно топчетата. В сърцевината на всеки един от бонбоните сложете по един белен бадем, ако предпочитате да ги направите по-малки, може да разделите ядката наполовина.

Оставете топчетата да се охладят за 30 минути в хладилник, след което преминете към последната част от приготвянето им – украсата. Бонбоните трябва да се потопят в останалото кондензирано мляко (50 мл), след което да се овалят в кокос. Предполагам, че вече нямате търпение да ги опитате, но ще трябва да почакате още 30 минути да стегнат (в хладилник). Консумирайте ги с удоволствие и в приятна компания.

Резултат: 30 бонбона, разходи: 7 лв.

Бонбони „Фереро Роше”

·         250 грама вафли с шоколадов пълнеж (1,89 лв.)

·         100 грама течен шоколад (2,15 лв/200 г кофичка)

·         100 грама печени (2,99 лв.)

·         200 грама млечен/черен шоколад (1,69 лв) + малко масло за разтапяне

Основният продукт за шоколадовото изкушение, чиято тайна рецепта ще издадем днес – вафлите с шоколадов пълнеж, също трябва да бъдат натрошени по някой от вече описаните начини. Заливката този път е 100 грама течен шоколад. При оформянето на шоколадовите топчета, не забравяйте да навлажните ръцете си (с вода или растително масло). Ако сте любители на класиката, в средата им поставете по един печен лешник, който така деликатно напомняме на вкуса на оригиналните бонбони от магазина. За целта ще са необходими половината от ядките. След оформянето и 30-минутното им охлаждане следва вероятно най-сладката част от приготвянето им – потапянето им в смес от 100 грама разтопен черен/млечен шоколад с малко масло и останалите лешници (натрошени). Макар да съм сигурна, че с удоволствие ще оближете пръстите си след този „шоколадов фонтан на насладата”, препоръчвам да овалвате всеки един от бонбоните с помощта на две вилици. Така при сервирано им няма да се виждат отпечатъците на някой гладен шокохолик. Почти приключихме – остават ни само още едни 30 минути охлаждане, който съм убедена, че ще прекарате, чакайки нетърпеливо пред вратата на хладилника.

Резултат: 30 бонбона, разходи 8,70 лв.

Благодаря ви, че отново избрахте да се потопите в Тайните от кухнята на „Монитор”. До нови срещи, любители на сладките и солените изкушения.

Адаптация на рецептата: Apetiten TV.bg