0

З а първи път от 13 години насам Празника на киселото мляко се отлага. Това съобщи Юлия Григорова от Фондация “Д-р Стамен Григоров” на Телеграф медиа.

Фестът се организира от фондацията съвместно с община Трън в чест на откривателя на лактобацилус булгарикус Д-р Стамен Григоров от 2007 г всяка година в последната събота на юни. Причината е, че това е времето, в което овчето мляко е най-силно и от него става най- качествения подквас. Именно това е и най- съществената част от откритието на Стамен Григоров, припомни Юлия Григорова, която е и негова потомка. Според учения, подквасеното с лактобацилус булгарикус овче кисело мляко е най-здравословно.

За първи път от 13 години насам Празника на киселото мляко се отлага. Това съобщи Юлия Григорова от Фондация “Д-р Стамен Григоров” на Телеграф медиа.

Фестът се организира от фондацията съвместно с община Трън в чест на откривателя на лактобацилус булгарикус Д-р Стамен Григоров от 2007 г всяка година в последната събота на юни. Причината е, че това е времето, в което овчето мляко е най-силно и от него става най- качествения подквас. Именно това е и най- съществената част от откритието на Стамен Григоров, припомни Юлия Григорова, която е и негова потомка. Според учения, подквасеното с лактобацилус булгарикус овче кисело мляко е най-здравословно.

Фермери

На празника най-колоритната част е състезанието за домашно подквасено кисело мляко. Любопитното е, че почти всяка година го печели малкият животновъд от Трън със стадо овце на Ждрелото при река Ерма Мария Колева.

Нейното кисело мляко е толкова гъсто, че дори обърнато към земята, то не изпада от съда.

Демонстрации

Тази година черешката на тортата трябваше да бъде подвижна мандрчка., каза Григорова. Предвижда се това да е тип сглобяема конструкция, която ще бъде непосредссвено да сградата на музея на киселото мляко в родното място на д-р Стамен Григоров в с. Извор до Трън. Целта е да се дегустира както кисело мляко, така и други млечни продукти на фермери от региона. Също така за провеждане на беседи и прожектиране на късометражни филми за историята на българското кисело мляко и научната дейност на откривателя на бактерията.

Кампания

 

 

 

Инициативата стартира през лятото на 2018 г. с обявяването на дарителска кампания и благодарение подкрепата на съмишленици архитектурният проект на залата вече е факт, както и разрешение на община Трън за поставянето й. Проектът предвижда залата да бъде построена като част от Музейния комплекс на площ от 50 кв.м. Очакваната стойност на проектът е 85 000 лева, казаха организаторите

Мария Колева със стадо на Ждрелото печели редовно наградата за подквас от овче мляко на фестивала 

Снимка Авторът