0

П ортокалите са полезни за имунитета, помагат за възстановяване на силата ни след вирусни заболявания и подобряват състоянието на кръвоносните съдове. Как да ядем портокалите, за да не загубят ценните си свойства, каза диетологът Олга Перевалова.

Портокалите са полезни за имунитета, помагат за възстановяване на силата ни след вирусни заболявания и подобряват състоянието на кръвоносните съдове. Как да ядем портокалите, за да не загубят ценните си свойства, каза диетологът Олга Перевалова.

"Дневната доза витамин С е 60 mg. В един пресен портокал може да има две дневни дози от витамина и това е напълно достатъчно за един средно здрав човек. Витамин С може да бъде увеличен до 500 или 1000 милиграма”, уточни Олга Перевалова.

Според нея в портокалите има и много витамини от група В, които не само укрепват имунната система, но и имат благоприятен ефект върху работата на кръвоносните съдове. А кората съдържа каротеноиди - растителна форма на витамин А, която се нарича витамин на красотата - влияе върху качеството на кожата и подобрява зрението, особено нощното виждане, добави диетологът.

Олга Перевалова препоръча как да ядем портокалите правилно, за да получим максимална полза. Цитрусовите плодове запазват най-много витамини, ако се ядат цели и не се нарязват на парчета или се изцеждат за сок, каза тя.

"Ако изцедите сока от плода, имате нужда от 4-5 средни портокала за чаша, този сок ще съдържа огромно количество фруктоза, а това е захар, която натоварва панкреаса. Рязането намалява количеството витамин С заради контакта с металния нож и ние губим част от него. Затова е оптимално да вземем пресни плодове, да ги измием и да ги изядем цели, заедно с кората", заяви Перевалова.

Източник: БГНЕС