0

И ма неща в живота, които никога не се забравят. Има вкусове, които се помнят дълго, защото са неповторими. Такъв е вкусът на баницата с тиква, или казано разговорно, на тиквеника. Уханието на този десерт най-често свързваме със спомени от детството, асоциираме с топлина и уют, с празнично настроение.

Има неща в живота, които никога не се забравят. Има вкусове, които се помнят дълго, защото са неповторими. Такъв е вкусът на баницата с тиква, или казано разговорно, на тиквеника. Уханието на този десерт най-често свързваме със спомени от детството, асоциираме с топлина и уют, с празнично настроение.

Тиквеникът е вид сладка баница, която се прави с кори, настъргана тиква, орехи и сладкарски подправки - ванилия и канела. Сладкият вкус се постига с бяла или кафява захар.

Вариациите на тиквеника са много, но най-вкусна става баницата с домашно разточени кори. Изисква се да са тънко разточени, но за да се постигне съвършенство е необходимо майсторство и дълъг опит, както и достатъчно свободно време. Алтернатива на тънкокората домашна баница с тиква е тази, приготвена с фабрични кори. Ето една рецепта за по-бързия вариант с готови кори.

Необходими продукти:

1 килограм тиква

1 пакет готови кори за баница Фамилия

250 грама орехи

250 милилитра олио

250 грама захар

1 канела

2 ванилии

Пудра захар

Начин на приготвяне:

Тиквата, обелена и почистена, се настъргва на ренде. По възможност трябва да бъде ситно настъргана.

В касерола или друг дълбок съд се задушава тиквата с олио, докато омекне. Ако е необходимо се добавя кафена чашка вода.

Снема се от котлона и се прибавят захарта, канелата и ореховите ядки, смлени или счукани на ситно.

Поставят се две кори една върху друга и горната се намазва добре с олио. Слага се по цялата повърхност на кората от сместа с тиквата и се завива на руло.

В намаслена тава се свива кората като охлюв и се поставя с центъра. После се реди втори ред около нея и така до запълване на тавата.

Тайната на вкусния тиквеник е в печенето. Слага се във фурна на 180 градуса за около 45 минути, като се проверява дали е изпечен в дълбочина с клечка за зъби. Трябва добре да се зачерви. След като се извади от фурната се пръска с малко вода и се завива с кърпа да омекне. При поднасяне може да се поръси с пудра захар.