0

П ъдпъдъците са по-трудни за отглеждане от кокошките, затова навремето много хора са се отказали да ги гледат. Просто не е голяма рентабилността като при кокошите, защото на ден трябва да изяждат между 40 и 60 г смески, обясни Младен Кузманов.

Пъдпъдъците са по-трудни за отглеждане от кокошките, затова навремето много хора са се отказали да ги гледат. Просто не е голяма рентабилността като при кокошите, защото на ден трябва да изяждат между 40 и 60 г смески, обясни Младен Кузманов.

Независимо от това той отглежда пъдпъдъци, защото са с изключително полезни яйца и много хора ги търсят по здравословни причини. Самият той изпивал по 4 сурови сутрин в чаша мляко с мед. За здрав имунитет. 

Сурови  

 

Според него един фермер може да се издържа с производство на пъдпъдъчи яйца, но птиците не трябва да са под 300. Затова той предвижда да направи още клетки до края на годината за по-висока рентабилност.

В момента той и неговият колега от пазара продават дванайсет бройки в кутийка на 2,50 лв., въпреки че във веригите цената е на 2,90 лв.

 

Носливост

От пъдпъдъците дневно събира от 200 - 250 до 300 яйчица. През лятото, особено сега, в горещините, носливостта намалява и стигат до 200 яйца. Докато през зимата се увеличава при малките птички. Обратното е при кокошките.

Обратно

През лятото носят повече и стигат до 80 яйца дневно. Нали знаете, шегува се фермерът най-много са яйцата, когато най-малко се търсят. Но за Великден настъпват истински битки. Защото тогава никога не стигат, независимо че записванията започват месеци преди това.