0

Н еделя е. Ден за сладкарски изкушения. Защо да не се развихрите в кухнята. Още по-прекрасното е, че ви предлагаме рецепта, която може да изпълните почти без никакви усилия. Лесна е, а резултатът-уникален. В дома ви ще ухае невероятно на ягодов пай. Гарантираме, че няма да помислите за купен. Ето какво ви е необходимо:

Неделя е. Ден за сладкарски изкушения. Защо да не се развихрите в кухнята. Още по-прекрасното е, че ви предлагаме рецепта, която може да изпълните почти без никакви усилия. Лесна е, а резултатът-уникален. В дома ви ще ухае невероятно на ягодов пай. Гарантираме, че няма да помислите за купен. Ето какво ви е необходимо:

Необходимите продукти са:

400 гр. брашно
150 гр. замразено масло (важно е да е изкарано от фризера, а не просто охладено)
60 гр. захар
щипка сол
15 гр. бакпулвер
1 с.л. студено мляко
2 бр. яйца, добре е да са изкарани предварително от хладилника
400 гр. сладко от ягоди или пресни плодове. В нашия случай рецептата е изпълнена с пресни ягодки.

Приготвяне:

Изсипвате брашното в по-голяма купа. След това рендосвате замразеното масло, ако се отпуска, е добре да набрашните рендето и ръцете си. Когато е замразено маслото, се работи по-лесно. Следващата стъпка е да разстриете брашното и маслото, за да се образуват маслени трохи. След като го стриете, добавяте в кладенче в средата двете яйца, захарта, бакпулвера и прясното мляко. Разбивате внимателно, първо яйцето, тогава започвате да смесвате с маслените трохи. Постепенно ще омесите добре, няма нужда да добавяте вода или друга течност. Образува се хубаво и гладко тесто, след като омесите с ръце. Става бързо и лесно, няма нужда да месите дълго време, за да не се разтопи маслото вътре в него напълно. Поставяте тестото в пликче и пъхате в хладилника за около 15-20 минути. След това изваждате и разточвате с точилката. Преди това обаче отрежете около 1/3 от тестото, която да запазите за горната част на пая. С нея ще оформите плетеницата. Разточете до дебелина 4 мм. Поставете разточеното тесто в тавичка за пай. Не е необходимо да печете предварително тестото. Отгоре наредете ягодите или намажете със сладкото. След това разточете останалата част от тестото и нарежете на лентички, с които да оформите плетеница отгоре. Горната част се разточва по-тънко, поставете лентички върху цялата повърхност, като накрая се оформят ромбчета. Това е! Приятен апетит!