0

14 души от цялата страна влязоха в спор кои да влязат в първия национален отбор за разкоствачи и майстори – транжори по време на традиционното  животновъдно изложение, проведено през уикенда край Сливен.

14 души от цялата страна влязоха в спор кои да влязат в първия национален отбор за разкоствачи и майстори – транжори по време на традиционното  животновъдно изложение, проведено през уикенда край Сливен.

Сред кандидатите за националния отбор, който ще бъде от 6  души имаше и три дами, някои от които със завиден опит в иначе считаната изцяло за мъжка професия, коментира инж. Павлина Лилова, главен експерт в Асоциацията на месопреработвателите, иниицатор и организатор на първите по рода си Дни на българското месо.

Най-добрите от кандидатите ще преминат през специално обучение преди да тръгнат догодина през септември за Сакраменто в Калифорния, където ще се проведе световното първенство за майсторско разфасоване. В хода на състезанието , при стриктно спазване на всички санитарни изисквания кандидатите показаха уменията си транжиране на пилешко, свинско, говеждо и агнешко месо за време и за вида на крайния продукт.Четиричленно жури мереше с хронометър действията на участниците, почти под лупа се оглеждаха размерите на отделените костици.Допълнителни точки носеха уменията в  приготвянето на месни деликатеси, като наденица, кюфтета и други заготовки по тяхна рецепта и с техни подправки и тайни съставки.

На финала от нераздробеното месо всеки трябваше да предложи  идея за приготвяне на атрактивен продукт: полуфабрикат, заготовка или аламинут, отново по тяхна собствена рецепта.

Международните състезания на майстор-касапите имат дълга традиция, на за пръв път българи са участвали преди две години в 12-то световно в Белфаст, където сме били представени от представители на свинекомплекса в Голямо Враново.

От там ловчанлията Ангел Найденов се завърна с купата за "Най-добър обезкоствач в света", като остави зад гърба си майстори от Ирландия и САЩ. Победителят удивил журито с факирските си умения да обезкости за отрицателно време телешки врат.Нашите участници там са мерили сили с 12 отбора от 14 страни, сред които Австралия, Мексико, Англия, Бразилия и др..

Докато възрастните мереха уменията си, въоръжени с ножовете на плота навън хлапета от няколко училища в Сливен демонстрираха как най-бързо и лесно може да бъде приготвен вкусен сандвич с минимални продукти.