0

Л имоните от Етна вече имат сертификат. Европейската комисия обяви, че е одобрила искането за вписването на "Лимона от Етна" в регистъра със защитените географски наименования, предаде Франс прес.
Лимоните от Етна се отглеждат вече над 200 години в подножието на вулкана, в източната част на Сицилия.

Лимоните от Етна вече имат сертификат. Европейската комисия обяви, че е одобрила искането за вписването на "Лимона от Етна" в регистъра със защитените географски наименования, предаде Франс прес.
Лимоните от Етна се отглеждат вече над 200 години в подножието на вулкана, в източната част на Сицилия.

Качество


Качеството на "Лимона от Етна" се дължи на много специфичната околна среда, в която той расте - почва с вулканичен произход и умерен средиземноморски климат.


Земеделските производители използват специална техника, която се предава от поколение на поколение вече над два века, отбелязва АФП.


Асоциация


Те са обединени от 2014-а в асоциация, чиято цел е да рекламира и защитава този лимон, който е по-кисел от другите лимони, отглеждани в Сицилия. Освен че са по-кисели, лимоните от Етна са и по-сочни, като дават 30% повече сок, а освен това са и много ароматни. Произвеждат се в 15 общини от провинция Катания.
"Лимонът от Етна" допълва списък от над 1500 други вече защитени хранителни продукти, уточни Европейската комисия.

"Лимонът от Етна" е шестият лимон в Италия, получил европейски сертификат. Преди в регистъра са били включени лимоните от Соренто, Коста де Алмати, Месина, Роко империале и Сиракуза.