0

И талианската готвачка, автор на кулинарни книги и телевизионна водеща Силвия Колока разкри тайната на приготвянето на перфектни макаронени изделия и изброи основните грешки, които се допускат при тяхното приготвяне, пише в. „Дейли Мейл“.

Италианската готвачка, автор на кулинарни книги и телевизионна водеща Силвия Колока разкри тайната на приготвянето на перфектни макаронени изделия и изброи основните грешки, които се допускат при тяхното приготвяне, пише в. „Дейли Мейл“.

На първо място, Колока препоръчва да не се чупят спагетите, преди да ги поставите в тенджерата. Тя обяснява, че дългите макарони се увиват по-лесно около вилица и от не капе сос. Тя добавя, че има само едно изключение от това правило: можете да начупите спагетите, ако се добавят към супата. Във всички останали случаи, ако спагетите не се побират в тенджерата, по-добре е просто да вземете по-голям съд.

Силвия не препоръчва да се добавя зехтин към водата по време на готвене, както някои хора правят с надеждата, че пастата няма да се слепне. „Ако направите това, мазнината просто ще изплува на повърхността и след това, когато излеете водата, масленият филм ще попречи на соса да попие в макароните“, обяснява тя. Тя препоръчва да добавите сол към водата и да разбъркате спагетите няколко пъти по време на готвене, за да не залепнат.

За да приготвите т.нар. паста al dente, трябва да я готвите на силен огън, така че водата в тенджерата да ври постоянно. „Никога не гответе спагети на слаб огън, ако не искате те да се превърнат в лепкава маса“, подчертава италианката. Тя допълва, че макароните трябва да бъдат извадени минута или две преди да изглеждат готови, тъй като остатъчната топлина ще продължи процеса на готвене.