0

Л ято е! Да, да ... знам, че ни чака топла Коледа заради това, че някой открадна хубавото време. Но все пак дъждовете и студеният вятър ще спрат, а цената на доматите също ще стане нормална. :) Затова днес сме подготвили рецепта за лесна доматена супа с поширани яйца. Времето за приготвяне е 30 минути за 6 порции.

Лято е! Да, да ... знам, че ни чака топла Коледа заради това, че някой открадна хубавото време. Но все пак дъждовете и студеният вятър ще спрат, а цената на доматите също ще стане нормална. :) Затова днес сме подготвили рецепта за лесна доматена супа с поширани яйца. Времето за приготвяне е 30 минути за 6 порции.

Необходими продукти:

- 2 бутилки пасирани домати (около 1,4 г или еквивалента им пресни домати) 
- 1 морков
- 2 стръка стеблена целина
- 4 скилидки чесън
- 1 връзка босилек
- 60 мл зехтин
- сол и черен пипер на вкус
- ръчен хляб за поднасяне

За яйцата:

- 6 яйца
- 20 мл червен винен оцет
- сол на вкус

Начин на приготвяне:

1. Нарежете моркова, целината и чесъна на ситни кубчета. Запържете ги в зехтина до златисто. Прибавете и половината от босилека, нарязан на едро.
2. Налейте доматите и още около 500 мл вода. Посолете. Гответе на слаб огън за около 20 минути.


3. Кипнете вода с оцет и малко сол. Изключете котлона. Поширайте яйцата във водата, която трябва да е под точката на кипене, докато се забулят. Жълтъкът трябва да остане рохък.
4. Нарежете хляба и го запечете в загрята на 200 градуса фурна до златисто - за около 8 минути.