М ечтанието по лятото най-накрая доведе до топло време, а във фризерите могат да се намерят морски дарове, а освен това има и футбол. А какво е футболно първенство без октопод, който не е задължително да гадае резултати, а може просто да бъде изяден.
Мечтанието по лятото най-накрая доведе до топло време, а във фризерите могат да се намерят морски дарове, а освен това има и футбол. А какво е футболно първенство без октопод, който не е задължително да гадае резултати, а може просто да бъде изяден.
Ако октоподът е стоял във фризер, се готви много по-лесно, сварява се бързо и месото му е крехко. Най-добре е да е бил замразен поне 4 месеца.
Морското чудовище се слага в студена вода. Трябва да ври в малка тенджера с около 1 л. вода- колкото едва да го покрие с оцет и черен пипер. Вари се на средна температура, докато придобие червено-лилав цвят, стане мек и започва да се нацепва и бели. Пробождане с вилицата показва дали е готов – трябва да се разпада. След като се свари (от 20 до 40 минути), се маха излишното, нарязват се пипалата. Накрая се запържва за няколко минути с малко зехтин, магданоз, сол или по желание малко соев сос, чесън.
Бон апети или по-скоро καλή όρεξη!
Съставки за рецептата:
1 октопод (1 кг.)
50 ml зехтин
чесън / ако може с перата от пресен, ако не една-две скилидки/
50 ml бял оцет балсамико
1 вр. магданоз
чер пипер
сол / соев сос
Монитор