0

43-годишна варненка разработва от черен кимион съвместно с БАН хранителна добавка, която е мощен имуностимулант и би имала лечебно действие срещу COVID-19, съобщават от Областния информационен център-Варна.

43-годишна варненка разработва от черен кимион съвместно с БАН хранителна добавка, която е мощен имуностимулант и би имала лечебно действие срещу COVID-19, съобщават от Областния информационен център-Варна.

Люба Николова се занимава с търговия на студено пресовани масла от семена и ядки. Купува суровините от Португалия, България, Украйна и Турция и прави естествени масла с приложение в хранителната, фармацевтичната и козметичната промишленост. Продуктите се произвеждат от най-различни ядки и семена – сусам, лен, чия, бадеми, кайсиеви и тиквени ядки, шафран, черен кимион, бял риган, рапица и др.

Маслата, извлечени от тях, имат редица лечебни свойства. Тъй като амбицията на Люба Николова е да изгради собствен цех за производство, за да създава иновативни продукти за здравето и да развива експортна дейност, варненката се включва в програмата „Участие на жени в производството на селскостопански храни“ България 2021 (Empowering Women in Agrifood 2021 - EWA), която се реализира пилотно във Варна.

Тя дава възможност на жени от агрохранителния сектор да придобият знания и умения, необходими за започване на собствен бизнес. Програмата се изпълнява от Европейския институт за иновации и технологии в храните - EIT Food, а Регионалната агенция за предприемачество и иновации - Варна е съдействаща организация.

Освен варненката, в програмата са включени още 9 дами от цялата страна. Студентката Илона Ангелова е автор на пилотен проект за ферма за компост, целящ опазване на ограничените ресурси на планетата. 31-годишната Мила Минчева от Добрич – бакалавър по биотехнологии, има идея за производство на био брашна от българска хлебна пшеница, смляна в каменна мелница.

Бизнес планът на икономиста Ели Манолова е свързан с производство, пакетиране и маркетинг на био сушени домати. Силвия Костадинова иска да отглежда бадемови насаждения, а 20-годишната студентка Валери Коничева от гр. Долни Дъбник възнамерява да създаде фабрика за преработка и пакетиране на пчелен мед.

Мечтата на главния счетоводител Силвия Иванова от Враца е да произвежда традиционни домашни плодови и зеленчукови специалитети по автентични рецепти. 28-годишната Мадлен Зашева развива концепция за споделено градско компостиране, а 50-годишната Ана Рачева от село Буково, Община Павликени, иска да разработи „Слънчева градина“ – семейна ферма за производство на зеленчуци и разсад с минимална употреба на изкуствени торове и пестициди.

Идеята на Неда Кирилова е да създаде платформа за връзка между производители на фермерски продукти и потребители. Десетте дами са участвали в майсторски клас по програмата, в който са придобили знания и умения, необходими за осъществяване на техните бизнес планове.

Най-добрите идеи ще бъдат наградени с 10 000 и 5 000 евро. Победителите ще бъдат избрани по време на онлайн събитие, което ще се проведе на 4 ноември. Всяка от участничките в състезанието ще разполага с 5 минути, за да убеди журито и публиката в потенциала на своето бизнес начинание и още 5 минути, за да отговори на всички зададени въпроси.