0

С ушените плодове, зеленчуци, сладка, но най-вече лютениците на Денка Георгиева са хит сред любителите на домашните храни. Най-лесно нейните бурканчета и книжните торби с омагьосващи треви и сушен зарзават се намират на пазара пред Министерството на земеделието.

Сушените плодове, зеленчуци, сладка, но най-вече лютениците на Денка Георгиева са хит сред любителите на домашните храни. Най-лесно нейните бурканчета и книжните торби с омагьосващи треви и сушен зарзават се намират на пазара пред Министерството на земеделието.

Хората обичат да купуват от нея. Най-вече защото в студ или пек тя е винаги на поста си. И е винаги усмихната. А лютеницата, тя е истинска лютеница. И ти се ще да си купил не едно, а няколко бурканчета.

Любопитен път

Преди да стигне до щанда, тя и съпругът й изминават любопитен път. Двамата са машинни инженери по професия. Но в момента Денка се занимава с какво ли не. От това да отглежда овошки, зеленчукови градини в с. Исперихово, Пазарджишко, да прави сладка и лютеници и да суши плодове и зеленчуци. Отгоре на това работи и в местна кабелна телевизия.

Ниви

Преди десетина години тя и съпругът й решават вместо да дават нивите си под аренда сами да ги обработват. Така тя се регистрира като земеделски производител и семейството засажда  по европейски проект 42 дка биоовощни градини. Има дръвчета с кайсии, праскови и круши.  В годините си дават сметка, че само от пеработка ще печелят повече. Решават  да затворят цикъла. Двамата със съпруга й са машинни инженери, но изкарват обучение към бизнес центъра в Пещера за писане на проекти. Получават сертификатите си от френския посланик. Кандидатстват и печелят средства за сушилнята.

Тунел

Сушенето на плодове и зеленчуци е сезонна дейност. Тогава имаше работа повече през есента, а продажбите са основно през зимата, разказва Денка Георгиева. Сушат кайсии, ябълки, дюли, сини сливи. Различното при техните продукти от тези в големите търговски вериги е, че нямат никаква обработка с глюкозо-фруктозен сироп, само са сушени. Затова и плодовете са малко неугледни, усмихва се инженерът земеделка. Тя обясни, че ги измиват, нарязват и пускат в сушилния тунел, после ги слагат в хартиени торби. Слагат им етикетче „Рог на изобилието“. Извършват тази дейност като регистрирана фирма, получават включително и HACCP.

Работилничка

Двамата не спират дотук и извършват следващата стъпка. Използват помещението за сушилня рационално и се разширяват с разрешение от БАБХ.  Така от едната страна в помещението се извършва сушене, а в другата правят цехче или малка работилничка за  сладка, сиропи, лютеница. Първо започват да правят сладка от плодовете, а след това лютениците. Периодът съвпада със създаването на фермерския пазар в сряда пред Министерството на земеделието. Така Денка Георгиева става един от най- търсените производители на пазара.

Клиенти

Покрай този пазар си намерихме нови клиенти. Вече почти в цяла България имаме, продават продуктите си в магазинчета за здравословна храна. За малките производители този пазар е много добро решение, споделя Денка Георгиева.

Сушени череши и рецепта от свекървата

Лютеницата на Денка е наследена от нейната свекърва. А тя пък я е наседила от нейната свекърва. Майката на съпруга я приготвяла с патладжан, чушка и домат. Тя обаче прибавила и морков, за да е по-полезно. Никакви нишестета и сгъстители, в крайна сметка лютеница консумират най-вече децата, обясни тя. В зависимост от зреенето на реколтата си пече  чушките и изварява доматите на пюре поотделно и след това ги „сглобява“.  Слага й мазнина. Правила е й пастет с печени чушки и сирене, но вече не го приготвя.

Според нея си има клиенти за всички продукти, които произвеждат. Като се започне от сладко от рози, борови връхчета, та се стигне до сладко и сироп от горски ягоди. Търсят се също и  много сладката и сиропите от круши и дюли. Харесва се и кетчупът, който е балансиран като вкус, с много подправки. Има сос с босилек и зехтин, но и с кромид и чесън,  както и доматени сосове за пици и спагети. 

Тази година ще предлагат и сушени череши без костилки в пликчета.