0

П редставилите на нежния пол прибягват към всевъзможни диети, за да изваят хубаво тяло, което да могат гордо да излагат на показ на плажа през лятото. Някои от тях обаче си мислят, че щом е зеленчук и се яде, отслабването им е в кърпа вързано. Да, ама не! Има зеленчуци като картофа например, с високо съдържание на въглехидрати, а и с висок гликемичен индекс, които водят до точно обратния ефект.

Представилите на нежния пол прибягват към всевъзможни диети, за да изваят хубаво тяло, което да могат гордо да излагат на показ на плажа през лятото. Някои от тях обаче си мислят, че щом е зеленчук и се яде, отслабването им е в кърпа вързано. Да, ама не! Има зеленчуци като картофа например, с високо съдържание на въглехидрати, а и с висок гликемичен индекс, които водят до точно обратния ефект.

Представяме ви 15 подходящи за летните диети зеленчука с ниско съдържание на въглехидрати, множество витамини и куп полезни за организма свойства, които са известни и на хлапетата. Ако не вярвате попитайте ги и със сигурност ще чуете: „Зеленчуцииии който не яде, той гоооолям не ще да порасте...“.

Краставици

Перфектни за топлите летни дни с хидратиращата си функция. На 104 г има едва 4 г въглехидрати.

Тиквички

Летните тиквички почти не съдържат въглехидрати. На 124 г има едва 4 г, от които 1 г фибри. Те са добър източник на витамин С (35%).

Патладжан

Съдържа ценни антиоксиданти, които намаляват действието на свободните радикали и предпазват мозъка. 100 г сготвен патладжан има 8 г въглехидрати, 2 г от които фибри.

Домати

Доматите всъщност са плод, но по-важното е, че в 149 г от тях има едва 6 г въглехидрати, от които 2 г фибри, както и богато количество витамини А, С и К, а също и калий. Освен това доматите са източник на ценния антиоксидант ликопен.

Сладки чушки

169 г от тях съдържат едва 9 г въглехидрати, от които 3 са фибри. Съдържат и около 93% от препоръчителната дневна доза витамин А и цели 317% витамин С. Чушките, независимо от цвета им съдържат антиоксиданти, които могат да намалят възпалителни процеси и да възстановят увредените от оксидативния стрес клетки, като на голямо количество от тях има в червените.

Зелен боб

За разлика другите варира, зеленият боб съдържа много по-малко въглехидрати-в 125 г има 10 г, 4 г от които са фибри. Освен това той е богат на хлорофил, който може да окаже влияние в превенцията на рак, както и на картеноиди, които подобряват мозъчната функция.

Маруля

Един от най-нисковъглехидратните зеленчуци с едва 2 г въглехидрати, от които 1 г фибри. Зелените салати са добри източници на витамини А, С, К и фолат.

Репички

Предпочитани като допълнение към всевъзможни салати с едва 4 г въглехидрати, 2 г от които фибри на 116 г. Осигуряват 29% от дневната доза витамин С.

Спанак

Само си припомнете за култовия анимационен герой Попай. Спанакът осигурява над 10 пъти от препоръчителната дневна доза витамин К. Освен това според изследванията може да намали уврежданията на ДНК, да защити сърцето и да намали риска от очни увреждания. А като бонус съдържа само 1 г въглехидрати (при сготвен са около 7 г, от които 4 г фибри.

Карфиол

100 г съдържат едва 5 г въглехидрати, от които 3 г фибри, а осигуряват високи количества витамини К и С.

Броколи

91 г сурови броколи съдържат 6 г въглехидрати, от които 2 г фибри и дават 100% от препоръчителната дневна доза витамин С и К. Притежават и свойството да намалят инсулиновата резистентност и изпълняват защитна функция при няколко вида рак.

Зеле

Притежава високо съдържание витамини С и К, а в същото време в 89 г се съдържат едва 5 г въглехидрати, от които 3 г фибри. В 150 г брюкселското зеле пък има 12 г въглехидрати, от които 4 г са фибри, а в същото време и този представител на семейство Кръстоцветни осигурява цели 169% от препоръчителната дневна доза витамин С и 274% витамин К.

Гъби

Изключително ниско съдържание на въглехидрати – в 70 г едва 2 г, от които половината фибри. Освен това, гъбите притежават противовъзпалителни качества, а едно изследване установява, че след 4-месечна консумация на 100 г печурки дневно, нивата на антиоксидантните и противовъзпалителните маркери в организма значително са повишени.

Авокадо

Авокадото, което същои като домата е плод, но го консумираме като зеленчук е изключително богато на полезни мазнини, особено на олеична киселина, която може да намали нивата на LDL холестерола и триглицеридите в кръвта. Освен това е и добър източник на витамин С, фолат и калий. В същото време е бедно на въглехидрати – в 150 г има 13 г, от които 10 са фибри.

Кейл

Супер богат на антиоксиданти, включително керцитин и камферол, които могат да намалят високото кръвно налягане и да предпазят от сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2. В 67 г има 7 г въглехидрати, от които 1 г фибри, а осигуряват 206% от препоръчителната дневна доза витамин А и 134% витамин С.