0

Б ританка сготви собствената си плацента и сподели впечатленията си, пише в. „Метро“.

Британка сготви собствената си плацента и сподели впечатленията си, пише в. „Метро“.

Жителката на окръг Кеймбриджшир Кетрина Хил заяви пред репортери, че е решила да изяде плацентата си, след като прочела положителни отзиви от други жени в социалните мрежи: потребителите пишели, че това им помага да се възстановят по-бързо след раждането.

Според изданието героинята на материала е замразила плацентата след раждането на дъщеря си, а по-късно я е размразила и я сготвила във вид на бурито (виж рецептата в края на текста). Хил нарязала плацентата, смесила я с телешко месо и го приготвила в тиган на слаб огън. След това тя добавила заквасена сметана, поръсила всичко с настърган кашкавал и го увила в пита хляб. „Месото беше като вкусно говеждо. Не бихте могли да разберете кои са парчетата говеждо и кои тези от плацентата“, обяснява британката.

А ето и една от класическите рецепти за бурито: традиционно ястие от мексиканската и тексаско-мексиканска кухня, много популярно в цяла Северна Америка:

кайма - 250 телешка (в дадения случай и с парченца плацента)

лук - 1/2 глава

чесън - 2 скилидки

олио - 1 с.л.

домати - 1 бр. голям, обелен и нарязан на кубчета

тортили - 3 бр.

ориз - 1/2 ч.ч. предварително сварен

царевица - 4 с.л. сладка от консерва

боб - 4 с.л. червен от консерва

кашкавал - 4 - 5 с.л. настърган

риган - 1 ч.л. сух

кимион - 1 ч.л.

пипер - 1 ч.л. червен

пипер - 1/4 ч.л. черен

сол - 1/2 ч.л.

заквасена сметана - 1 с.л.

кориандър - или магданоз (който не обича кориандър) за украса

 

Приготвяне:

 

Загрейте олиото в тиган на котлона на умерена температура. Нарежете лука и чесъна на дребно. Запържете ги в загрятото олио до омекване за около 5 мин.

Добавете каймата и пържете и бъркайте, като натискате, за да направите каймата на малки трохи. Добавете ригана, кимиона, черния, червения пипер и солта. Хубаво разбъркайте.

Добавете домата, нарязан на кубчета, царевицата и боба. Гответе около 15-20 мин, докато каймата се сготви и сместа остане почти само на мазнина.

Настържете кашкавала.

Загрейте тортилите една по една в тиган на котлона. Върху всяка гореща тортила по дължина от към едната страна разпределете по една лъжица кашкавал, отгоре от плънката с кайма и от сварения ориз.

Завийте тортилите, като единия край (или дъното) свиете навътре, за да задържите от едната страна плънката. След това навийте по дължина като рулце. По желание намажете отгоре с малко заквасена сметана и поръсете с кориандър (ако не ви е по вкуса, заменете с магданоз).

 

Рецептата е от gotvach.bg