0

С ветовният мюзикъл „Клетниците“ ще оживее за пръв път на българска сцена на 6 декември с прецизно селектиран екип от 40 участници. Мястото на премиерата, разбира се, е Софийската опера, но утвърденият от британските продуценти състав е сборен и включва някои от най-големите звезди на този жанр у нас – от Операта, Музикалния театър, свободни артисти от поп и рок гилдията.

Световният мюзикъл „Клетниците“ ще оживее за пръв път на българска сцена на 6 декември с прецизно селектиран екип от 40 участници. Мястото на премиерата, разбира се, е Софийската опера, но утвърденият от британските продуценти състав е сборен и включва някои от най-големите звезди на този жанр у нас – от Операта, Музикалния театър, свободни артисти от поп и рок гилдията.

За 35 години от създаването си творбата на Ален Бублил и Клод-Мишел Шьонберг по безсмъртния роман на Виктор Юго е

гледана от 120 милиона зрители

на 22 езика в 52 държави. В родната версия в образа на Жан Валжан и инспектор Жавер, които са пред очите на публиката почти през цялата продължителност на спектакъла, ще се изявяват Влади Михайлов (групите „Сленг“, Equinox) и попидолът и актьор Орлин Павлов, а Фантин ще е забележителното младо сопрано от Оперетата Весела Делчева, специализирала мюзикъл в САЩ. Те ще се редуват съответно с Богомил Спиров, Атанас Сребрев и Паолина Малешкова. Епископът, който опрощава греховете на каторжника Валжан и го въвежда в пътя на доброто, е Ники Сотиров (или Николай Войнов). Г-н Тенардие са Румен Григоров и Пламен Гранжан, мадам Тенардие – Деница Шопова, Весела Янева и Юлиана Тодорова, Мариус – Вениамин Димитров, Козет – Анна Вутова и Елица Красимирова. От януари до юни на продуцентите в Лондон са били пратени за одобрение над 100 арт-кандидатури. Режисьор на спектакъла е акад. Пламен Карталов, диригент – Игор Богданов.

Изключително любопитен факт е, че маестро Карталов още

през 1987 г. придобива правата

за собствена режисьорска версия от главния продуцент Камерън Макинтош, веднага след 2-те световни премиери в Лондон и Ню Йорк. „Тоест – имахме правата да сме трети в света! Но нямахме парите... Щеше да бъде истинско историческо и културно събитие „Клетниците“ да се появят в България 2 години преди 1989-а – новата епоха, преобърнала социалния, обществен и политически живот“, не без носталгия разкри на специална пресконференция той. Тогава Карталов предлага проекта 2 пъти в Музикалния театър, в НДК, в Народния при мандата на режисьора Пламен Масларов като директор, но той така и не се осъществява. А на кастинга за заветното „да“ на Камерън Макинтош

преди 3 десетилетия се явяват над 200 артисти

от почти всички опери и театри в България, Консерваторията и ВИТИЗ. Незабравимият Кирил Варийски е бил определен за Тенардие. В записките на Карталов от онова време „Монитор“ видя имената на Коста Цонев, Нона Йотова, Емил Джамджиев, Нели Рангелова, Клара Армандова и десетки още...

Подновените сега права са за поне 100 представления на „Клетниците“ у нас, а билетите за първите от тях са на цени от 25 до 80 лева.