0

Н аблюдава се ръст в преференциалното гласуване. Това посочва пред БНР Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда. По думите й над 43% от избирателите на тези избори за НС са използвали преференциален вот. Общо 157 са пренарежданията в листите на 6-те водещи партии, без да включваме водачите.

Наблюдава се ръст в преференциалното гласуване. Това посочва пред БНР Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда. По думите й над 43% от избирателите на тези избори за НС са използвали преференциален вот. Общо 157 са пренарежданията в листите на 6-те водещи партии, без да включваме водачите.

Тя изтъква, че с най-много преференции са гласували избирателите на коалициите ГЕРБ-СДС - около 54% са гласували по този начин. "При тази коалиция има две от най-значимите размествания и преференциите са изпреварили водачите на листи, като са минали 7% праг. На българите все повече им харесва да гласуват преференциално, нещо като бунт на местните избиратели срещу централата - такъв е примерът с гласуването за Кирил Ананиев, водач на листа на ГЕРБ-СДС", обобщи Лазарова.

"Традиционно избирателите на ДПС не използват преференциите при гласуване на избори. Но на тези избори най-малко преференции са използвани и от избирателите на „Има такъв народ“, каза Лазарова, като пояснява, че там има само две пренареждания в листи.

По думите ѝ гласоподавателите на "Има такъв народ" са гласували най-много за водачите на листи.

"В район Кърджали например, където ДПС е водеща сила, там само около 23% от избирателите са гласували с преференция. Но в райони, където ДПС все пак са имали шансове да получи мандат - като Враца, Кюстендил, Монтана и София-област - избирателите доста по-често са използвали преференция", поясни тя. Посочи още, че преференциалният вот винаги е бил инструмент за проследяване на контролирания вот.

Междувременно БТВ съобщи за сигнали за липсващи гласове при вота в чужбина, като за казусите вече е сезирана и ЦИК. 22-годишният Явор Георгиев гласува в германския град Хам. Няколко дни по-късно проверява резултата от сайта на ЦИК. Разбира, че липсват гласове за избраната от него политическа формация „Изправи се! Мутри вън!“.„Видях, че има само един глас при положение, че моето четиричленно семейство и други наши двама семейни приятели са гласували за тази партия. Шест гласа, а пишеше, че има само един“, казва Явор. Други българи в Германия вече са сезирали ЦИК заради неотчетени гласове за „Демократична България“ във финалния протокол. От секцията в Германия допускат, че е станала техническата грешка. Сигнал за подобен случай има и във Виена. Моника Борисов гласува за партия МИР. Твърди, че така са направили още поне 100 българи. „В посолството видях, че въпросната партия, за която ние сме гласували, има 0 гласували, което е много странно. Проверих в търговското представителството – оказа се, че гласовете са само 3, което е много странно“, казва тя. В протокола, качен на сайта на ЦИК, срещу името на партията гласовете са 0.