monitor.bg
Събота 20 Септември, 2014

Обновяват стандартите за проектиране на пътища
Експерти искат по-малки кръгови кръстовища
Дори най-новите автомагистрални отсечки, пуснати в експлоатация през последните няколко години, са проектирани и изграждани по стари стандарти, твърдят експерти от бранша. Двете наредби, узаконяващи проектирането на пътища и транспортната инфраструктура в градовете, не са актуализирани повече от 10 години.
Над 200 критерия се изпълняват за сертификация
До десет години половината държавни гори у нас ще бъдат сертифицирани. Това беше съобщено вчера от инж. Любчо Тричков, шеф на дирекция „Проекти и стратегическо планиране” в Изпълнителната агенция по горите.
 
Компанията прави най-голямото първично предлагане в света
Китайската верига за онлайн търговия Alibaba направи вчера дългоочаквания борсов дебют с амбицията да събере 25 милиарда долара. Компанията определи цената на акция за първичното си публично (ППП) предлагане да бъде 68 долара, което е в горния край на обявения по-рано ценови диапазон.
Exxon и „Роснефть” спряха проекта си в Арктика
Еxxon и “Роснефть” спряха сондирането в арктическия шелф на Русия, съобщи агенция „Прайм”.
.
Бирата поскъпна до 10 евро на Октоберфест
За първи път в историята на Октоберфест цената на литър бира литър ще премине критичната граница от 10 евро на литър.
.
Vivendi продава GVT на Telefonica за €7,24 млрд.
Френската компания Vivendi се договори за продажбата на своята дъщерна фирма в Бразилия GVT с испанския телекомуникационен гигант Telefonica, пише The Wall Street Journal.
.
Транспортът в Лондон става безконтактен
Градският транспорт на Лондон стана първата транспортна мрежа в света, която приема безконтактни карти при ползване на различни видове превоз.
.
Рибарската програма със 113,5 млн. евро ресурс
Общият финансов ресурс на Програмата за морско дело и рибарство за следващият програмен период е 113, 543 млн. евро, от които приносът от Европейския фонд за морско дело и рибарство е 88, 066 млн. евро, национално съфинансиране – над 25,4 млн. евро.
.
Временно спират водата в част от столицата
На 23 септември във връзка с подмяна на водомерен възел на ул. „Поп Евстати Витошки” .
.
Туристи учат български на круизни кораби
Чуждестранни туристи изучават български език, докато пътуват с наши круизни кораби по Дунав.
.
Откриха ремонтираната гара в Пазарджик
Проектът за модернизирането на жп гарата в Пазарджик бе осъществен благодарение на Оперативна програма „Транспорт 2007 – 2013”, а стойността му беше малко над 3 милиона и 600 хиляди лева без ДДС.
.
ДКЕВР поиска 9,79% скок на тока
Средното увеличение на общата цена на електричеството за битови клиенти на регулирания пазар от 1 октомври да е в размер на 9,79%, предлагат от ДКЕВР.
.
Смениха шефа на АЕЦ „Козлодуй”
Директорът АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов е уволнен, показа справка в страницата на Търговския регистър. За заместник на Генов е посочен Димитър Ангелов.
.
Договорихме с Баку доставка на газ
България ще задълбочи сътрудничеството си с Азербайджан в сферата на енергетиката. Страната е сред най-важните партньори на Европа за диверсификацията на доставките на природен газ.
.
.
Още новини
Валутни курсове на БНБ
.
.
EUR 1.95583
USD 1.51041
GBP 2.44723
CHF 1.61839