monitor.bg
Четвъртък 27 Ноември, 2014

111 общини приемат преводи от мрежата
Най-често се издължаваме през компютъра в работно време
Около 250 000 домакинства, или всяко дванадесето, плащат сметките си онлайн. Това сочат данните на най-големия сайт за плащания през мрежата у нас. Годишно мераклиите да плащат, ползвайки новите технологии, се увеличава с около 40 000. Между 31 и 45 години е възрастовата група която използва най-често плащания онлайн.
Балканските съседи напират да се пързалят у нас
Облекчаване на режима за издаване на туристически визи ще обсъди министърът на туризма Николина Ангелкова с ресорните си колеги от другите балкански страни, които не членуват в ЕС, съобщи вчера тя при откриването на първото издание на форума Go2Balkans.
 
Правим дървени кончета за Европа, внасяме кукли от Китай
40% от играчките, които се предлагат в магазините, съдържат потенциално опасни химикали, включително олово, кадмий и арсен, а различни изследвания установили наличие на вредни химикали в пъти над нормата, алармираха потребителски организации. Производителите използват олово най-често в боите за картини или за омекотяване на пластмасата.
Смениха шефове на енергийни дружества
Съветът на директорите на „Български енергиен холдинг” ЕАД направи промени в ръководствата на енергийни дружества, съобщиха от ведомството.
.
Русия може да се откаже от „Южен поток”
Русия няма да строи газопровода „Южен поток”, ако ЕС не иска да намали рисковете си по доставка на газ. Това стана ясно от думите на министъра на икономическото развитие
.
€16 млн. за малки проекти за екоенергия
Близо 16 млн. евро, от които 13.3 млн. евро са безвъзмездна финансова помощ, а останалите - национално финансиране, трябва да бъдат усвоени по програмата
.
Искат горещ телефон за нарушения в бранша
Единен национален телефон за подаване на сигнали за нарушения в системата на туризма искат представители на туристическия бранш.
.
До 1 декември фермерите доказват нивите си
До 1 декември земеделските производители с установени застъпвания за кампания 2014 трябва да представят документи за правно основание за ползване на земята.
.
Запасите от зърно с 1,4 млн. т повече
Запасите от основните зърнени и маслодайни култури в края на октомври са 6.7 млн. т при 5.3 млн. т година по-рано, съобщиха вчера по време на Консултативния съвет по зърно,
.
Събраха над 3,3 млн. лв. от туристически данък
Приходът от платения туристически данък за отминалия сезон в община Варна е в размер на 3 343 534 лева. 3 354 000 пък са реализираните нощувки
.
.
Товарните превози със 17% надолу
.
 
ОТ ЮЛИ ДО СЕПТЕМВРИ

Превозените товари през третото тримесечие на годишна база са намалели с 16,6 на сто, сочат предварителни сезонни данни на Националния статистически институт.

От сухопътния транспорт са превозени над 27,392 млн. т или с 5,423 млн. т по-малко спрямо съответното тримесечие на 2013 г., като намаление се наблюдава при всички видове сухопътен транспорт.

Спрямо съответния период на предходната година от юли до края на септември превозените пътници бележат спад с 0.2 на сто. Железницата е обслужила 107,871 млн. пътници или с 1.2 на сто повече на годишна база, което се дължи на увеличението на вътрешните превози - с 1.4 на сто. Превозените пътници от автобусния транспорт се увеличават с 1,805 млн., или с 1.8 на сто, докато в железопътния транспорт се наблюдава намаление от 7.1 на сто.

През третото тримесечие от сухопътния транспорт са превозени над 27,392 млн. т.

СНИМКА: МОНИТОР

Валутни курсове на БНБ
.
.
EUR 1.95583
USD 1.51041
GBP 2.44723
CHF 1.61839