monitor.bg
Четвъртък 18 Декември, 2014

Заради срива на рублата
Обедняването на братушките поставя под въпрос и летния туристически сезон. Банките спряха ипотечните кредити. Изкупуват техника и коли в опит да спасят спестяванията си.
Сривът на рублата ще повлече след себе си криза на пазара на ваканционни имоти у нас. Това прогнозира Добромир Ганев, зам.-председател на Национално сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ). За разлика от Лондон, Лазурния бряг или Испания, в България имоти купуваха братушки с по-ниски доходи, защото страната ни е масова дестинация. Обезценката на руската валута обаче ще ги накара да отложат намерението си за инвестиция. Процесът на отдръпването на руснаците от родния пазар на ваканционни имоти тръгна още в началото на 2014 г. заради украинската криза, но сега ще се задълбочи, категорични са брокери.
Предлагаме безмитен внос на оборудване
Основните ни пътни проекти, за които търсим инвестиции извън еврофондовете, представи вчера строителният министър Лиляна Павлова в Белград, съобщиха от МРРБ. Това стана в рамките на Икономическия и търговски форум Китай ­ Централна и Източна Европа. Сред основните проекти, предлагани за публично-частно партньорство, са автомагистрала „Черно море” и връзката на България с Румъния при Видин.
 
Листата прилича на кръстословица, но върши работа
В отделни менюта вече са записани алергените, които се съдържат в храните на някой ресторанти. Това стана ясно вчера при внезапната проверка на екип от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), в който се включи и шефът на ведомството проф. Пламен Моллов. В инспектираното заведение бяха описали цялото си меню в таблица,
Петкова и Новак обсъждат “Южен поток” по телефона в петък
Проектът “Южен поток” ще бъде обсъден в предстоящ телефонен разговор между министъра на енергетиката Теменужка Петкова и руския й колега Александър Новак.
.
242 км жп линии обновени с европари
Рехабилитираните жп линии с пари от ОП “Транспорт” са 242 км. Това стана ясно след семинар в Русе, проведен от транспортното министерство.
.
Правителството прие 7-дневния срок за плащане на гарантираните влогове
Министерският съвет одобри вчера проекта на закон за гарантиране на влоговете в банките. Законопроектът има за цел да въведе в българското законодателство
.
100 лв. за пълен достъп до Търговския регистър
Годишната такса за предоставяне на цялата база данни на Търговския регистър ще е 100 лева. Новата цена ще влезе в сила от 1 януари догодина, реши правителството вчера.
.
Всеки ден ядем над 2 млн. хляба от сивия сектор
В България всеки ден се консумират около 4,5 млн. хляба, но 50% от тях са произведени от сивия сектор, съобщи вчера Мариана Кукушева,
.
Ресторантьорите не познават новите изисквания
Хотелиери и ресторантьори в Добрич не спазват изискванията на новата Наредба за алергените, установи проверка на „Монитор”. „Знаем, че е влязла в сила,
.
Очакват ръст на сделките в луксозния сегмент
Сделките с луксозни имоти в България ще се повишат до около 10% през следващата година, прогнозират от Unique Estates.
.
Само един застраховател от ЕС влязъл у нас
Само едно застрахователно дружество от държава - членка на ЕС, през ноември е нотифицирало Комисията за финансов надзор (КФН) за намерението си да работи на България, съобщи БТА.
.
Руснаците в паника заради рублата
Руснаците изпаднаха в паника заради рублата. И вчера руската валута продължи стремително да девалвира, което повлече след себе си масово поскъпване на стоки и услуги.
.
Германия одобри пътната такса за чужденци
Внимавайте чуждестранни шофьори: германското правителство одобри плановете за пътна такса по магистралите в страната, която цели да събира пари от чуждестранните шофьори
.
.
Петролът близо до 5-годишно дъно
.
 
КОНЮНКТУРА

Цените на петрола продължават да падат и са близо до 5-годишно дъно, като основна причина е нежеланието на основните производители да намалят добивите, съобщава Reuters. Вчера следобед котировките на сорта Brent се понижиха 90 цента до 59,11 долара за барел. Фючърсите за американският лек суров поевтиняха вчера 1,10 долара до 54,83 долара. Във вторник Brent за първи път от 2009 г. слезе под 59 долара за барел, а WTI отчете най-ниската цена от пет години и половина.

Въпреки свръхпредлагането на нефт в света ОПЕК и Русия в последните дни обявиха намерението си да не съкращават производството. Спо­ред министерството на пет­ролната промишленост на Кувейт сега на пазара ежедневно има излишък от 1,8 млн. барела. Доставките за Китай и Европа намаляват, а ръстът на икономиката на САЩ е нисък, за да провокира осезаем ръст в търсенето. Според арабски експерти цените на суровината могат да започнат да се вдигат едва от средата на 2015 г.

На пазара ежедневно има излишък от 1,8 млн. барела нефт.

СНИМКА: AUDIOVIDEOWEB.COM

Валутни курсове на БНБ
.
.
EUR 1.95583
USD 1.51041
GBP 2.44723
CHF 1.61839