monitor.bg
Вторник 2 Септември, 2014

Стигна 22,8% от БВП
Въпреки това България остава на дъното в ЕС по заеми
Държавният дълг на България в края на юли 2014 година възлиза на 9,42 млрд. евро, показват последните данни на Министерството на финансите към края на юли.
10% от овощарите излизат от бизнеса всяка година
Министерството на земеделието вече събира заявления за компенсация по извънредните временни мерки предложени от Европейската комисия.
 
Ограничиха ги до 1600 вата, от 2017 г. чистим с 900
Във всички страни членки на Евро­пейс­кия съюз вече е наложена забрана за производството и продажбата на прахосмукачки с мощност над 1600 вата.
Германският бюджет на плюс с €16,1 млрд.
Силният трудов пазар е дал възможност на Германия да отчете бюджетен излишък от 16,1 млрд. евро за първата половина на 2014 година, съобщи ДПА.
.
Barclays продава част от бизнеса си в Испания
Barclays продава търговските си и корпоративни операции в Испания на Caixabank – третата по големина банка в Испания, съобщават и двете банки, цитирани от Ройтерс.
.
Heineken се разделя със заводи за опаковки в Мексико
Heineken ще продаде на американската Crown Hol­dings фирмата за производство на опаковки Empaque в Мексико, пише The Wall Street Journal. Уговорената вече цена на сделката е 1,23 млрд. долара.
.
Ирландската икономика с 3% ръст
Ирландската икономика ще нарасне с 3 на сто през тази година, сочат резултати от публикуваното вчера изследване, които дават нови доказателства за стабилното възстановяване на ирландската икономика, предаде Ройтерс.
.
Садим 9 хиляди дка нови лозя
До края на година се очаква в България да има 9 000 дка нови лозя, съобщи вчера Красимир Коев, шеф на Изпълнителната агенция по лозата и виното.
.
Временно спират водата в част от столицата
В сряда във връзка с подмяна на спирателни кранове на ул. „Майор Димитър Думбалаков” кв. „Триъгълника” се налага спиране на водоподаването от 10,00 до 18,00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на кв. „Триъгълника”.
.
БНБ с предложение от акционерите на КТБ
Българската народна банка е получила отговор от големите акционери на поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка за възможността те да осигурят капиталова подкрепа на КТБ.
.
Англичани подбиват пазара на имоти в ски курортите
Англичаните устройват истинска разпродажба на ваканционни жилища в планинските ни курорти и главно в Банско. Това съобщи за „Монитор” Илинка Митева от офиса на „Явлена” в Благоевград.
.
Четирима коректни клиенти на „Софийска вода” спечелиха смартфони и таблети
Четирима коректни клиенти на “Софийска вода“ АД спечелиха смартфони и таблети от ежегодната лятна томбола на компанията. Късметлиите бяха изтеглени в присъствието на нотариус на 1 септември 2014 г.
.
Преговарят с банки за кредити за саниране
Министерството на регионалното развитие (МРР) през тази седмица ще проведе разговори с българските банки, имащи клонове във всички 36 града, които са в обхвата на проекта „Енергийно обновяване на българските домове”, субсидиран по ОПРР, научи „Монитор”.
.
Назначиха Теменужка Янкова за зам.-шеф в НАП
Министърът на финансите Румен Порожанов е назначил за зам.-шеф на НАП Теменужка Янкова, съобщиха от ведомството.
.
Енергийният борд заседава за първи път днес
Близо седмица след създаването си енергийният борд ще проведе първото си заседание днес.
.
КФН предупреди за 2 компании, предлагащи инвестиции по телефона
В Комисията за финансов надзор (КФН) са получени множество сигнали относно дейността на „Инвесторс” ЕООД (предишно наименование „Астон маркетс”) и „24 Трейд” ЕООД (предишно наименование „Ексус маркетс”), съобщиха вчера от ведомството.
.
.
Валутни курсове на БНБ
.
.
EUR 1.95583
USD 1.43938
GBP 2.45245
CHF 1.60722