monitor.bg
Събота 25 Април, 2015

Заложили ниски параметри в проектите
Актуализират списъка с повредените съоръжения по пътищата
Икономии при строителството на виадуктите на магистралите „Тракия” и „Хемус”, заедно със занемарената поддръжка са причина за лошото им състояние сега. Това е мнението на водещи специалисти по мостовете у нас.
По разпореждане на министъра на земеделието и храните Десислава Танева Агенцията по храните започва засилени проверки в страната на пазари, борси и тържища, където се предлагат плодове и зеленчуци, съобщава МЗХ.
 
От миналата година сме свалили цените с 13%
България е на първо място в списъка с най-евтини дестинации за лятна почивка в Европа и тази година. Това показва класацията, изготвена от британската пощенска служба на базата на въображаема кошница с типични за ваканцията покупки, съобщава Daily mail.
Вдигат нов модерен „Практикер” във Варна
Нов модерен хипермаркет от веригата „Практикер” ще замени досегашния магазин във Варна. Новата придобивка е с по-удобна локация и ще има много по-приветлива визия.
.
Бризът подял колоните на Аспаруховия мост
Обследване на Аспаруховия мост, правено преди време е установило, че откъм страната на стълбовете обърнати към морето разрушаването на повърхностния слой на бетона е значително по-силно.
.
Инвестициите в бизнес имоти нагоре с 30%
Инвестициите в бизнес имоти в Европа са нараснали с над 30 на сто през първото тримесечие на годината спрямо първото тримесечие на миналата година, отчита консултантската компания CBRE. Това е и най-силното увеличение от 2007 г. насам, уточнява Investor.bg.
.
.
БИЗНЕС
.
16 млн. евро за ВЕИ и енергийна ефективност

Програмата “Енергийна ефективност и възобновяема енергия”, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 разполага с общ бюджет от близо 16 млн. евро.

Това обяви вчера при откриването на информационен ден зам.-министърът на енергетиката Антон Павлов. С тях трябва да бъдат финансирани проекти за използване на водата като източник за производство на електроенергия в малки ВЕЦ на напоителни и ВиК системи, повишаване на енергийната ефективност в общински и държавните сгради, производство на горива от биомаса и настоящата процедура за повишаване на информираността за енергийната ефективност и ВЕИ.

Изплатиха над 540 хил. лв. за 3 рибарски проекта

Три проекта по Оперативна програма „Рибарство” 2007-2013 г. са получили над 540 хил. лв. субсидии от Разплащателна агенция, съобщи Държавен фонд „Земеделие”.

Един от проектите е за производствени инвестиции в ново стопанство за речна пъстърва с 12 басейна и в него са вложени 148 155 лв. 392 хил. лв. получиха на 2 местни инициативни рибарски групи (МИРГ). Проектите им са свързани с повишаване на привлекателността на територията на рибарската област в район Шабла-Каварна-Балчик, както и с изграждане на амфитеатър, детски кът, алейна мрежа и места за отдих в лесопарк „Света Марина” в район Приморско-Созопол-Царево.

Валутни курсове на БНБ
.
.
EUR 1.95583
USD 1.51041
GBP 2.44723
CHF 1.61839