monitor.bg
Четвъртък 30 Октомври, 2014

По-високи сметки за парно ще плащат абонатите на топлофикациите през ноември, март и април. За сметка на това през по-студените месеци те ще получават по-ниски фактури. Това се дължи на въведените от 1 юли промени в Наредбата за топлоснабдяване, които ще позволят на потребителите по-лесно да прогнозират колко ще плащат за парно.
ВЕИ централите с мощност колкото две АЕЦ ”Козлодуй”
580 млн. евро до 2020 година са необходимите инвестиции за покриване на стандартите на безопасност на мрежата на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), съобщи Стефан Солаков от държавното дружество по време на Петата регионална енергийна конференция.
 
Кучешки играчки за дъвчене със салмонела стигнали до пазара
Стафиди от Пакистан, които били объркани с различни чужди тела – камъни, малки пръчки, стъбла и козина, са били забранени за внос на територията на Европейския съюз. Това става ясно от анализа на данните от системата за известяване на храни и фуражи RASEF през август.
43 % от бензина и дизела некачествени
Половината горива у нас са калпави и не отговарят на стандартите за качество, показаха резултатите от проверката на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, които бяха обявени вчера.
.
„Топлофикация” на мазут, ако теглим от „Чирен” над 4,1 млн. куб. м газ
България ще изпадне в газова криза, а топлофикациите в страната ще минат на мазут, ако от хранилището в Чирен трябва да се вадят повече от 4,1 млн. куб. м газ дневно, колкото е неговият капацитет.
.
Падаме с две места в класацията за правене на бизнес
България пада с две места надолу в последната класацията на Световната банка за правене на бизнес за 2015 г. (Doing business). Според нея страната ни се нарежда на 38-о място от 189 изследвани икономики, докато година по-рано е заемала 36-о място.
.
Първите сондажи за газ в Черно море след юли 2015-а
Във втората половина на 2015 година френската енергийна компания Total ще започне да сондира с цел търсене на въглеводороди в блока "Хан Аспарух" в Черно море. Това съобщи Пол Секстън, мениджър по въпросите на добива в Total E&P България, по време на конференцията.
.
От София координираме агробизнеса с Китай
Център за сътрудничество в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа ще бъде създаден в София, реши вчера правителството, след като одобри проекта на меморандум за разбирателство между аграрните министерства на двете страни.
.
Туристическият сезон на морето става все по-кратък
Туристическият сезон на морето става все по-кратък, което е лошо за бизнеса у нас. За това алармира доц. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара. Експертът допълни, че голяма част от хотелите в комплексите край Варна са затворили, а с това и прекрасни СПА центрове, които трябва да работят точно сега.
.
Жилищата в Пазарджик поевтиняха
Жилищата в Пазарджик са поевтинели през третото тримесечие на годината, съобщиха от териториалното статистическо бюро. Според справка на местната статистика цените са паднали само с десетина лева.
.
Произвели сме 4,870 млн. тона пшеница
През тази година зърнопроизводителите са прибрали в хазната 4,870 млн. тона пшеница. Това става ясно от анализ на Министерството на земеделието и храните. Площите, засети с жито, са общо 11 545 хил. дка, а средният добив на пшеница за страната е 422 кг от декар.
.
.
Валутни курсове на БНБ
.
.
EUR 1.95583
USD 1.51041
GBP 2.44723
CHF 1.61839