monitor.bg
Петък 6 Март, 2015

Товарните превози се върнаха на нивото от 1939 г.
Стабилизационната програма в три варианта
Един от вариантите за стабилизиране на БДЖ е да се работи със Световната банка. Това обяви вчера генералният директор на Холдинг БДЖ Владимир Владимиров в рамките на дискусия за бъдещето на железницата. Имаме три сценария за развитие на превозвача – реалистичен, оптимистичен и песимистичен, посочи той.
Данъчните вече звънят и за 70 лв. дълг
НАП погна цветарите преди 8-и март. От приходната агенция съобщиха, че започват проверки на търговците на едро с цветя в цялата страна. Анализ на риска за укриване на печалби от произвеждащи или търгуващи с цветя и растения е установил, че средногодишно бюджетът губи по 6,9 млн. лв. от непостъпили ДДС и преки данъци от дейността в този сектор.
 
Увеличиха ликвидната подкрепа за гръцките банки с €500 млн.
Еврото падна до 11-годишно дъно спрямо долара в очакване на финансовите детайли от Европейската централна банка по програмата за количествени облекчения от 1,1 трлн. евро, като същевременно запази основната си лихва на рекордно ниско ниво.
Държавата дължи на кредитори 10,6 млрд. евро
Държавният дълг намалява с повече от 672 млн. евро в края на януари, става ясно от месечния бюлетин на финансовото министерство.
.
Агенциите вече презентират имоти с 3600 панорами
Брокерите на недвижими имоти намериха нов начин да представят по-добре предлаганите имоти - виртуални огледи по всяко време и навсякъде, където има интернет.
.
Калфин: Готови сме да проучим условията за ”Турски поток”
България не вижда алтернатива на доставките на руски газ за Европа и е готова да проучи условията на доставките на газ към ”Турски поток”.
.
В над 1000 приемни съветват земеделците по новата програма
Национална служба за съвети в земеделието ще организира над 1000 изнесени приемни в страната до края на годината. Целта на приемните е да се разшири и улесни достъпът
.
Отмениха извънредните мерки за птичия грип
Извънредните мерки, наложени за възникналото огнище на птичи грип от подтип H5N1 при домашни птици в с. Константиново, Бургаско, се отменят.
.
AbbVie купува Pharmacyclics за $21 млрд.
AbbVie Inc. ще купи Pharmacyclics Inc. в сделка за 21 млрд. долара. Компанията надмина офертата на конкурента Johnson & Johnson за контрола над революционна терапия на рак
.
Moody’s очаква ръст на лошите кредити в Русия
Международната кредитна агенция Moody’s очаква нарастване на на проблемните кредити в руските банки, пише ”Коммерсант”, като се позовава на агенция в Reuters.
.
Удължават търговете за продажба на портовете Пирея и Солун
Гърция удължава до юни намиращите се в ход приватизационни конкурси за пристанищата Пирея и Солун, а също и за железопътния оператор ТРЕНОСЕ, предаде агенция АНА-МПА.
.
.
Събитията Накратко
.
В София ще се състои първият конгрес за онлайн търговия в България

На 3 април в София ще се състои първият конгрес за онлайн търговия в България - eCommCongress, съобщиха организаторите от компанията EventsBakery. Целта на проявата е да събере на едно място всички, заинтересовани от перспективите на този бизнес. На eCommCongress ще бъдат дадени примери и препоръки как онлайн търговците да повишат ефективността си, да привлекат нови клиенти и да изградят лоялни практики; как клиентите да правят изгодни за тях онлайн поръчки, като същевременно пестят време и пари.

Отпуснаха заем от 14 млн. евро кредит по JESSICA

 
Societe Generale Експресбанк и Регионалният фонд за градско развитие отпуснаха осемгодишен инвестиционен кредит на най-големия производител на едро и дистрибутор на прясно изпечен и замразен хляб в България. Инвестицията е в общ размер от над 14 млн. евро по европейската инициатива за устойчиво градско развитие JESSICA, а съфинансирането, осигурено от банката за проекта, достига 9 586 451 евро.

Валутни курсове на БНБ
.
.
EUR 1.95583
USD 1.51041
GBP 2.44723
CHF 1.61839