monitor.bg
Четвъртък 2 Юли, 2015

Координационен спецсъвет ще посочи датата завъвеждане на общата валута
България започва подготовка за членство в еврозоната. На вчерашното си редовно заседание правителството създаде координационен съвет за подготовка на страната за членство в еврозоната.
Доставките за Европа не са застрашени, успокояват от Брюксел
Украйна няма да внася предплата за бъдещите доставки на руски природен газ до съгласуване на условията и от вчера прекрати закупуването на синьо гориво „Газпром”, обяви вчера Киев. Русия обяви отстъпка от цената на газа за Украйна за периода юли-септември в размер на 40 долара за 1000 кубични метра през третото тримесечие на 2015 г..
 
Засилени проверки по морето и край границата с Гърция
Масирани проверки в обменните бюра започват експертите от Комисията за защита на потребителите, съобщи вчера председателят на ведомството Димитър Маргаритов.
МАЙОНЕЗА „КРАСИ” Е ЛЮБИМАТА БЪЛГАРСКА МАРКА СПОРЕД ПОТРЕБИТЕЛИТЕ В КЛАСАЦИЯТА„ЛЮБИМИТЕ МАРКИ”
МАЙОНЕЗА „КРАСИ” е любимата БЪЛГАРСКА МАРКА в потребителската класация „ЛЮБИМИТЕ МАРКИ” за 2015 година.
.
Пипнаха 13 500 лампи менте в гараж
Общо 13 500 фалшиви балонни и енергоспестяващи електрически крушки с различен волтаж иззеха пловдивски полицаи от гараж в квартал „Гаганица”.
.
Концесионери скочиха срещу такса душ
Таксуването за поставяне на душове, спасителни постове, съблекални, табели и кошчета да отпадне като изискване от Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Варна.
.
МС прие промените в Закона за етажната собственост
Правителството прие Закон за изменение и допълнение на Закона за управление на етажната собственост.
.
Бизнесът обвини ЕСО в манипулация на данните от протеста
Бизнесът обвини ЕСО в манипулация на данните от протеста.
.
Тръгна конкурсът за домейна „.бг”
Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) започва да приема от днес (1 юли 2015 г.) предложенията на кандидатите за създаване и администриране на регистър на домейн от високо ниво на кирилица „.бг”.
.
Томислав Дончев ще отговаря за енергийната сигурност
Вицепремиерът Томислав Дончев ще отговаря за енергийната ни сигурност. С решение на кабинета вчера той оглави новия Съвет по енергийна сигурност към Министерския съвет.
.
43% от българите теглят заем, чехи и словаци търсят пари от родата
43% от българите предпочитат да вземат потребителски кредит от финансова институция вместо от близки хора. Подобна е и ситуацията в Полша, където на финансовите институции се доверяват 47%, които смятат, че „парите развалят отношенията”.
.
.
БИЗНЕС
.
 
Подписваме с Украйна за жп фериботите между двете страни

Правителството упълномощи вчера посланика ни в Киев Красимир Минчев да подпише от българска страна Спогодбата между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на България и Министерството на инфраструктурата на Украйна за установяване на специален режим на експлоатация на железопътните фериботи между двете страни. Така ще бъде разрешен проблемът с допустимия брой лица, които могат да бъдат на борда на фериботен кораб като придружаващи товара.

Отчуждават имоти за жп линията Пловдив - Свиленград

Правителството прие решение за отчуждаване на части от 17 имота с обща площ 578 кв. м за реконструкцията на съществуващи електропроводи, част от цялостния проект за реконструкция и електрификация на железопътната линия Пловдив – Свиленград. Терените се намират в местностите Табите и Сувантията в землището на гр. Любимец. Процедурата се финансира от Национална компания „Железопътна инфраструктура”, която следва да уведоми собствениците за решението на Министерския съвет.

Валутни курсове на БНБ
.
.
EUR 1.95583
USD 1.51041
GBP 2.44723
CHF 1.61839