monitor.bg
Сряда 22 Октомври, 2014

Регулаторът с идея централите да отчисляват по 3% от всеки продаден MWh
Тодорова: Няма условия за ново поскъпване
Около 100 млн. лв. допълнително могат да бъдат събрани за енергийно подпомагане на социално слабите семейства, ако бъде въведена такса от 3%, която да се заплаща от производителите на еленергия. Това стана ясно от думите на председателя на ДКЕВР Светла Тодорова, която вчера обясни, че според изчисленията на комисията сумата, която ще бъде събрана, ще е равна на сега заделяните средства за енергийни помощи.
Какаото поскъпна двойно на международните пазари
По 2,2 кг кафе изпива годишно всеки българин, докато при съседите от Сърбия консумацията надхвърля 7 килограма на глава от населението. Ароматната напитка не е единствената, по която имаме да догонваме и потребителите от Западна Европа, които изпиват по 6,4 кг смлени кафеени зърна.
 
На Апенините годината е подходяща за производство на бели еликсири
През тази година реколтата от грозде в различните райони на Италия е между 10 и 15 на сто по-ниска, но това не притеснява много лозарите на Ботуша, тъй като миналата година добивите са били необичайно високи. Катастрофалните прогнози от миналото лято на италианските земеделски касандри за лоша и ниска реколта от грозде не се сбъднаха.
Пускат парното по желание
Топлофикациите са готови да пуснат парното предвид задаващия се в края на седмицата студ. За да се даде старт на новия отоплителен сезон обаче три дни поред температурите трябва да паднат под 12 градуса средноденонощно, както и дългосрочната прогноза да е за трайно застудяване.
.
Подписваме с Румъния за още 2 моста над Дунав
Другата седмица ще подпишем меморандум с Румъния за изграждането на два нови моста над Дунав – Никопол - Турну Мъгуреле и Силистра - Кълъраш, съобщи вчера в Русе министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова.
.
Данъчните спипаха търговци без касов апарат
Глоба до 10 000 лв. грози търговец на Кооперативния пазар в Добрич, който бил засечен от данъчните да продава стока без касов апарат, съобщиха от НАП-Добрич. 10 съвместни проверки извършиха инспектори от НАП и служители на Българската агенция по безопасност на храните, съобщиха вчера от приходната агенция.
.
Баровци бият по 50 км, за „бабините” консерви
Домашни консерви със зимнина, правени на село, са истински хит тази есен в Търновско. Заможни хора от града изминават по 50 - 60 км до някое село, за да си купят лютеница, кьопоолу, туршии и кисели краставички, правени от някоя баба.
.
Аграрното министерство търси одитор за европарите
Служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев е разпоредил стартиране на процедура по избиране на Сертифициращ орган на Държавен фонд “Земеделие”, което да се проведе чрез “пряко договаряне”, без предварително обявление за обществена поръчка.
.
До 80 лева за Нова година край морето
Варненските заведения вече пуснаха куверти за посрещането на Новата 2015 година, като цената им засега е между 55 и 80 лева в различните заведения, установи проверка на „Монитор”. Пицария в квартал „Възраждане“ е обявила куверт от 55 лева на човек в новогодишната нощ.
.
.
Валутни курсове на БНБ
.
.
EUR 1.95583
USD 1.51041
GBP 2.44723
CHF 1.61839