monitor.bg
Четвъртък 3 Септември, 2015

Започваме собствен добив на природен газ
За 2 дни дизел и бензин паднаха с още 3 стотинки
В понеделник в парламента ще бъде внесен законодателен пакет, съобщи вчера премиерът Бойко Борисов в рамките на парламентарния блицконтрол. По думите му той ще засяга цветните горива, данъчните складове и други аспекти на пазара.
Цените отчитат най-слаб растеж за последните 4 г.
България е на 35-то място от 56 страни по ръст на цените на жилищата, сочи статистиката на консултантската компания Knight Frank, цитирани от Investor.bg. Цените на жилищата у нас отбелязват ръст от 2,2% на годишна база през първото тримесечие и 0,5% за второто.
 
Сгъваеми електрически скутери возят с ток от слънцето
Соларна станция за зареждане на мобилни телефони, таблети и лаптопи ще бъде показана за първи път в България по време на техническия панаир в Пловдив, съобщиха организаторите на изложението.
Половината грозде отива в сивия сектор
До 50% от гроздовата реколта ще се преработи “незнайно къде”, т.е. в сивия сектор. Това заяви изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев пред БНР. Лозовите масиви в България са 600 000 декара.
.
2 бона глоба за храни в ръждясал бус
2000 лева глоба ще отнесе превозвачът на 130 кг храни, които бяха открити в ръждясал микробус вчера при съвместна проверка на представители на Областна дирекция по безопасност на храните - град Кюстендил, и на Главна дирекция „Гранична полиция”.
.
Слаба реколта от слънчоглед прибират фермерите
Добивите от слънчоглед в Добричкия регион са по-ниски от миналата стопанска година заради летните горещини, но семената са с добър показател за масленост, съобщи вчера селекционерът по маслодайната култура в Добруджанския земеделски институт главен асистент д-р Галин Георгиев, цитиран от БТА.
.
80% от българите сами ремонтират дома си
Близо 80% от българите правят домашните си ремонти сами или с помощта на близки и приятели. Най-разпространени са леките ремонти като смяната на осветителни тела, пердета, килими и декоративни елементи.
.
Отчуждават частни имоти за обхода на Монтана
Правителството прие решение за отчуждаване на части от частни имоти за изграждането за обходния път на гр. Монтана.
.
КЗК нищи спор между производители на дограма
Спор за нелоялни практики между производители на дограма има да решава Комисията за защита на конкуренцият (КЗК).
.
Пет кораба изоставени във Варна
Зачестяват случаите на изоставени от собствениците си кораби заради фалити. В момента в пристанище Варна има пет такива кораба с общо 35 души на борда.
.
Износът на ток расте с 35%
Износът на електроенергия расте с малко над 35% за първите осем месеца на годината, показват данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за производството и потреблението на ток, цитирани от Investor.bg.
.
Петролът продължи да поевтинява
Петролът продължи да поевтинява във вчерашната азиатска електронна търговия под въздействието на разочароващите данни за китайската промишленост и в САЩ.
.
.
БИЗНЕС
.
 
Ликвидират  имуществото на фонда за съхранение на зърно

Редът за ликвидация на имуществото на гаранционния фонд на публичните складове за съхранение на зърно се определя с постановление, прието вчера от Министерския съвет. Функционирането на фонда е прекратено с разпоредби на Закона за закриване на Националната служба по зърното. С постановлението се урежда изборът на ликвидаторите от съвета на участниците във фонда с мнозинство от две трети. Регламентират се правата и задълженията на ликвидаторите и процедурата за извършване на ликвидацията.

 
По-ниски данъци в Румъния догодина

Румънският Сенат прие вчера проектозакона на данъчния кодекс, включващ промени, сред които намаляване на данък добавена стойност на 20% от 1 януари 2016 година и на 19 на сто от 1 януари 2017 година, предаде агенция Медиафакс, цитирана от БТА. Сенатът одобри промените със 131 гласа “за”, един въздържал се и четири “против”. Предстои документът да бъде гласуван днес и от долната камара на румънския парламент. В момента стандартната ставка по ДДС в Румъния е 24 %. С диференцирана ставка от 9 на сто се облагат всички храни, безалкохолни напитки и услугите в общественото хранене.

 
Птицевъдите се събират на международна конференция

Производители на птици и яйца от страната и чужбина ще се включат в международната конференция бизнес среща с изложба „Птицевъдство 2015”. Събитието ще се проведе от 6 до 8 октомври в град Хасково, съобщиха от браншовия съюз. Събитието ще обхване най-важните проблеми на българското птицевъдство и преработвателната промишленост.

Унгария унищожи 1000 акра ГМО царевица

Унгария унищожи 1000 акра ГМО царевица, обяви унгарският заместник-държавен секретар при Министерството на развитието на селските райони Лайош Богняр. За разлика от много страни от Европейския съюз, в Унгария генетично модифицираните (ГМ) семена са забранени. “За почти хиляда акра царевица бе установено, че са били смесени с генетично модифицирани семена, и те са били унищожени из цяла Унгария“, обясни Лайош Богняр. Той успокои ощбествеността, че поленът от ГМО царевицата не е разпространен около насажденията. Проверките ще продължат, въпреки факта, че търговците са длъжни да гарантират, че техните продукти са без ГМО. По време на разследването контролните органи са установили, че Monsanto е производителят на ГМО семената, засадени нелегално.

Поръчките за немската индустрия скочили с 18%

Поръчките за германските производители на машини и оборудване са се повишили през юли благодарение на силното вътрешно търсене с 18% на годишна база, предаде ДПА, цитирайки оповестени днес данни. Само поръчките от страната са скочили с 43 на сто, а от чужбина – с 5%, съобщи Съюзът на германското машиностроене (VDMA). Поръчките за инженерни продукти отчитат растеж от 4 на сто за трите месеца до края на юли спрямо същия период година по-рано.

 
„Трансаеро” и “Аерофлот” се сливат за 1 рубла

Акционерите в „Трансаеро“ са потвърдили съгласието си за предложението на правителството авиокомпанията да бъде продадена на “Аерофлот”, съобщава руската информационна агенция ТАСС. Това се казва в изявление на главния изпълнителен директор на “Трансаеро” Александър Плешаков. Сделката е на символичната цена от 1 рубла.

Валутни курсове на БНБ
.
.
EUR 1.95583
USD 1.51041
GBP 2.44723
CHF 1.61839