monitor.bg
Петък 30 Януари, 2015

Търсят се връзки с накърнени интереси от спрени проекти
Премиерът Борисов предупредил за диверсията още през декември
След като премиерът Бойко Борисов предупреди за изкуствено предизвикване на нови февруарски протести за тока, службите са взели извънредни мерки и проверяват внимателно случая с двойните фактури на “Енерго-Про”. Това съобщи депутатът от ГЕРБ Вален­тин Николов, цитиран от агенция “Блиц”.
За 6 месеца интересът към лукс имотите скочи двойно
Паралиите започнаха да купуват къщи и жилища в затворените комплекси, като тенденцията особено се засилва от лятото на миналата година, сочи анализ на Colliers. „Все повече хора, имащи вече къща, предпочитат да си купят и подобен имот в затворен комплекс”, казва Татяна Емилова, мениджър в консултантската компания.
 
Плащания с БГ карти засечени на Сейшелските острови, Лесото и Мадагаскар
Само за 15 дни в дните около Коледа и Нова година българите са похарчили с карти, издадени у нас, повече от 22 млн. евро при търговци извън страната. В периода между 20 декември и 5 януари броят на покупките надхвърля 458 хиляди, което е с 13 на сто повече на годишна база.
Eustream намалява зависимостта ни от руския газ
Операторът на словашката газопреносна система Eustream очаква през идните две седмици да подпише меморандум за разбирателство с партньори от България и Румъния за газопроводен проект, който да намали зависимостта на балканските страни от доставките на руски газ. Това съобщи ръководителят на словашката компания Томаш Маречек, цитиран от Reuters.
.
Камери ще следят зареждането на локомотивите с дизел
Надявам се, че до средата на февруари ще успеем да монтираме камери в десетте горивни стопанства, където зареждат нафта дизеловите локомотиви. Това съобщи вчера управителят на „БДЖ - Товарни превози” инж. Любомир Илиев, цитиран от Фокус.
.
Няколко фирми напират за логистичния парк в Бургас
Няколко чужди компании са проявили инвеститорски интерес към Индустриално-логистичния парк в Бургас, съобщи БТА, като цитира министъра на икономиката Божидар Лукарски. Една от фирмите е от Пакистан. Нейни представители смятат, че Бургас може да се превърне в свързващо звено между Източен Китай, Пакистан и Европейския съюз.
.
Варна инвестира 4,3 млн. лева за реклама на туризма
Община Варна ще инвестира 4,3 млн. лева през настоящата 2015 година за различни дейности, свързани с рекламата и популяризирането на местния туризъм. Сумата е от приходи от отчисленията за туристическия данък. От тях ще се заделят общо 900 хил. лева за участия в туристически борси и популяризиране на морската столица като привлекателна дестинация.
.
Скопие забрани вноса на пилешко и яйца от България
Македонската агенция по храните забрани вноса на птиче месо и яйца от България. Като причина за забраната се посочва появата на птичи грип в района на Бургас. Тамошният орган по безопасност на храните потвърди, че в момента в Македония няма регистрирани случаи на птичи грип и всички продукти, които се продават по магазините, са безопасни.
.
Нелегалните къмпинги унищожават Добруджанското Черноморие
Огромен проблем пред бранша през това лято ще бъде липсата на къмпинги. Нерегламентираното къмпингуване унищожи природата по Добруджанското Черноморие, оплакаха се вчера хора от туристическия отрасъл в региона. Освен това мръсотията след туристите е огромна.
.
.
Валутни курсове на БНБ
.
.
EUR 1.95583
USD 1.51041
GBP 2.44723
CHF 1.61839