monitor.bg
Вторник 1 Септември, 2015

След третата авария за шест месеца
Костов купил злополучния самолет за 42 млн. долара
Транспортният министър Ивайло Московски, чието ведомство отговаря за правителствения „Авиоотряд 28”, обмисля да пенсионира злополучния самолет Фалкон, обясни вчера самият той. В неделя машината отново даде проблем при излитане от Варна с премиера Бойко Борисов на борда.
Обедната им почивка често прераства в следобедно кафе
Чиновниците скатават по цял работен ден в рамките на всеки месец. Те непрекъснато „си открадват” време извън офиса, с което не успяват да докарат регламентираната 40-часова седмица труд. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за второто тримесечие на годината.
 
Джамбазинът, който ядоса премиера, ще излежи присъдата си у нас
Автокрадецът Яро, който стана известен, след като вбеси премиера Бойко Борисов с наглите си кражби, отива в затвора за десет месеца. Наказанието му е определено от Върховния съд на Словения.
Убийството на камериерката Роза остана неразкрито
„Дори и клошарят Янко Шандъков да не е убил жена ми, сигурен съм, че знае кой го е направил. Не е нормално да спиш в храстите на 6-7 метра от мястото на убийството и да твърдиш, че не си чул нищо. Знае кой е извършителят, но го прикрива.
.
След мелето в „Орландовци” бременна роди преждевременно
Бременната жена, която след кървавото меле в „Орландовци”в неделя беше откарана с линейка, е родила преждевременно, съобщи bTV.
.
Пращат шумните ромски сватби в Страсбург
Жители на Пазарджик, които обитават апартаменти и къщи в района на ромския квартал „Изток”, подготвят жалба до Съда за правата на човека в Страсбург заради шумните цигански сватби.
.
Изтече срока за събарянето на катуна в „Кремиковци”
Последният срок за събарянето на 22 от незаконните къщи в циганското гето „Кремиковци”, което се намира над гърменското село Марчево, изтече вчера.
.
Жесток убиец се гръмна
Издирваният от полицията Фикрет Ниязиев, който бе основният заподозрян за жестокия разстрел на 51-годишната Шафие Рафидова от търговищкото село Ловец, се е самоубил.
.
Боинг кръжa 2 часа над Варна
Мъгла затрудни вчера рано сутринта авиационния трафик на летище Варна и блокира за 4 часа полетите на пристигащите и излитащи самолети.
.
Младеж се изгуби край Черни връх
21-годишен младеж изчезна в района на Черни връх, вече втори ден от него няма следа. Тодор Тумбев е катерил върха заедно със своя баща в традиционния поход “По стъпките на Алеко”, в който се включиха близо 5000 души.
.
Спасиха румънка и бебето й с операция 2 в 1
Хирурзи от Многопрофилната болница за активно лечение в Бургас спасиха румънка и бебето й с уникална операция.
.
Пуснаха сайт за намиране на изчезнали хора
Нов сайт ще съдейства за намиране на изчезнали хора, съобщиха от БЧК. Интернет платформата е инициатива на Международния комитет на Червения кръст в сътрудничество с 23 национални дружества, сред които и БЧК.
.
Синдиците на КТБ на срещи с кредиторите й
Синдиците на фалираната КТБ Лазар Илиев и Росен Ангелчев са създали организация за срещи с кредитори на банката.
.
Наши ченгета разследват камиона ковчег
Група от български полицаи също ще вземе участие в разследването на скандалния случай с камиона ковчег в Австрия, в който миналата седмица бяха открити 71 мъртви мигранти.
.
НАТО започна мащабно учение в Черно море
Многонационално военноморско учение “Сий брийз 2015” започва в Одеска и Николаевска област на Украйна, както и в северозападната част на Черно море, съобщиха информационните агенции.
.
16 военни пазят границата ни
Само 16 военни участват в охраната на граничните пунктове с Гърция и Македония. На този етап не се предвижда увеличаването на броя им, заяви в Стара Загора началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов.
.
Печатарка на документи менте на свобода срещу 10 бона
Срещу 10 000 лева арестуваната за печатане на документи менте 28-годишна Анна Калева е пусната на свобода. За разлика от нея соченият за тартор на производството Иван Богоев на 49 години остава зад решетките. Т
.
Кунева скръцна на Радан: Не приемам чупене на пръсти
„Структурите на РБ разчитат на единството, другото е извиване на ръце и чупене на пръсти, което аз категорично не приемам за коалиционна политика.”
.
Машините на изборите с опция за наказателен вот
Машинното гласуване, което на предстоящите на 25 октомври местни избори за първи път ще се отчита реално, дава опция на гражданите и за наказателен вот.
.
НС пазарува мебели за Велинград и бусове за стола
Администрацията на Народното събрание обяви куп обществени поръчки за покупка на липсващо оборудване. За почивната база на депутатите във Велинград например се търси доставчик на мебели – 25 заседателни маси, 120 стола и 10 броя закачалки.
.
Масово не си харесват заплатите
Служителите в държавната администрация масово не са доволни от възнагражденията, които получават, и смятат че парите им не се определят справедливо спрямо техните постижения. Това става ясно от обявено на правителствения портал изследване на Института по публична администрация към Министерския съвет за ефикасността на системата за заплащане и оценка на чиновниците
.
Майчинските чукнаха 425 лв.
Майките на деца до една година получават средно по 424,87 лв. от НОИ, за да се грижат за бебета си. Това показват обобщените данни на института за 2014 г. В сравнение с предходната година майчинските са се увеличили средно с 26,83 лв.
.
58 600 пенсионери продължават да се трудят
Над 58 600 българи, прехвърлили 65-годишна възраст, продължават да се трудят, показват данни на НСИ за второто тримесечие на годината.
.
.
Още новини
БЪЛГАРИЯ
.
Световната банка ще  ни помага за европарите

Световната банка отново ще ни помага при усвояването на парите от Брюксел. Днес вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и вицепрезидентът на Световната банка за Европа и Централна Азия Сирил Мюлер ще подпишат Меморандум за разбирателство, партньорство и подкрепа при усвояване на Европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 2014-2020 г. Това е вторият меморандум между България и Световната банка за сътрудничество в областта на европейските фондове. Първото споразумение беше сключено през януари 2012 г., като в рамките му бяха подписани шест договора за предоставяне на аналитично-консултантски услуги в областта на иновациите, водите, пътищата, земеделието и здравеопазването.

Патриотични подаръци  посрещат депутатите

Всеки от 240-те народни представители ще получи безплатно сборника „Съединението на България 1885” в началото на новата парламентарна сесия, която стартира в сряда. Идеята за своеобразния подарък е на пловдивските депутати от ГЕРБ.  „На фасадата на българския парламент пише: „Съединението прави силата”, за което принос имат и пловдивчани. Делото е колосално и трябва да се помни”, коментира инициативата народният представител Петър Петров. Тази седмица в сградата на НС се открива изложба, посветена на Съединението. 20 платна ще представят събитията, станали преди 130 години. Тогава ще бъде представен и сборникът, екземпляр от който ще получи всеки депутат.