monitor.bg
Четвъртък 23 Октомври, 2014

Депутати от ДПС го внасят в първите дни на новия парламент
Политици и офшорки със сметки в банката излизат наяве
Избраните за депутати от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски ще поискат със закон да се осветлят всички политици и офшорки, които имат кредити и депозити в КТБ. Това обяви пред БНТ Йордан Цонев, който е заместник-председател на ДПС.
Столетниците ще се увеличават с по 20 всяка година
Нацията ни се топи с по 40 000 души всяка година, показват данни на НСИ. Според прогнозите през 2020 година населението ни ще падне под 7 000 000, а през 2035 година в Българя ще живеят 6 335 938 души.
 
Георги Здравков бил отстранен от ДАИ заради подозрения за корупция
Уволнен от ДАИ служител се гръмна в сърцето. Георги Здравков от софийското село Горни Лозен бил част от комисия, разследвана за търговия с шофьорски книжки. След резултатите от инспекцията той бил отстранен.
Разследват още два месеца Марешки
Варненската районна прокуратура ще разследва още два месеца аптекарския бос Веселин Марешки за крошето, с което нокаутира на 15 октомври общинския съветник Костадин Костадинов.
.
Издирват мним сирак, мамил с икони
Пловдивските криминалисти издирват изпечен измамник, който се представял за сирак от дом, който продавал икони.
.
Африканска милионерка търси помощ от безработен търновец
Милионерка вдовица от Кот д’Ивоар търси помощ от безработен великотърновец. В замяна тя предлага да му даде половината от богатството си и дори да се ожени за него.
.
Готвачка съди строителен бос за секстормоз
Готвачка заведе дело за сексуален тормоз срещу строителен предприемач от Пазарджик, за когото работела.
.
Емигрант вдигна винарна до римска крепост
Мястото е местността Стълпище край русенското село Мечка. Това е един от най-бедните региони в Североизточна България с 14 малки разпръснати населени места със застаряващо население и много безработни.
.
Търновци подкараха кола с ток от земята
Двама инженери от Велико Търново изобретиха вечния двигател.
.
Три месеца живот оставали на Манчев
Бившият заместник главен прокурор Христо Манчев, който се самоуби във вторник, щял да живее още около 3 месеца.
.
Намериха труп на баба с вързани ръце
Труп на убита 78-годишна баба с вързани ръце и запушена уста беше намерен в ловешкото село Брестница.
.
Съпрузи издъхнаха в една и съща нощ
Мъж и жена, семейство от пазарджишкото село Главиница, са издъхнали в една и съща нощ. По неофициална информация не става въпрос за насилствена смърт и затова не е викана полиция в дома на починалите.
.
Луди от Карлуково работели безплатно на частно
Луди от психиатричната болница в село Карлуково са работели безплатно на частни обекти по нареждане на служители от лечебното заведение. Експлоатацията лъснала след разследване на ДАНС.
.
Цяла София става жълта зона
Цяла София става жълта зона за паркиране, но спирането на колите засега остава безплатно. Разширява се зелената зона с включването на Националния стадион “Васил Левски”, където паркирането вече ще е платено.
.
800 лв. глоба за паркирана кола в градинка
Във Варна ще бъде въведена глоба за паркиране на автомобили в градинки и зелени площи, както и за паркирането и движението им по тротоарите. Мини­малният размер на санкцията за тротоарите ще е 50 лв. за първо нарушение, а при следващи нарушителите могат да олекнат с до 200 лв.
.
Бутат опасно ромско гето във Враца
Предизвестеният екшън с бутането на поредното ромско гето в сряда се размина. Само ден по-рано циганите се заканиха да заколят кмета и да запалят децата си.
.
Оранжев код за дъжд и вятър в 7 области
Резюме Обявен е оранжев код в седем области за дъжд и вятър. Лошо ще бъде времето в Ловеч, Габрово, Велико Търново, Хасково, Смолян, Кърджали и Благоевград.
.
Община Варна взема от държавата 118 имота
118 имота в квартал “Чайка” ще актува местната администрация във Варна от държавна в общинска собственост.
.
36-годишна почина при раждане във Видин
36-годишна родилка е починала при раждане на третото си дете във видинската болница. Бебето – момиченце, е живо и здраво. Нещастието е станало преди седмица, на 15 октомври.
.
3,5 млн. франка ни дава Швейцария за дуално обучение
Швейцария ще предостави 3,5 млн. швейцарски франка на страната ни за въвеждане на дуалното обучение в България.
.
Всеки месец във Варна изоставят 4-5 бебета
Всеки месец в региона на Варна се изоставят средно 4 - 5 деца още в родилния дом и не се забелязва тенденция за намаляване на броя им.
.
Хлапетата учат азбуката на компютър
Хлапетата да направят своята първа среща с азбуката чрез компютърна игра, а в учениците между първи и четвърти клас да бъдат насърчавани да четат в дигитален формат. Това предвижда “Стратегията за грамотността 2014-2020 г.”, която бе приета вчера на заседанието на Ми­­нис­терски съвет.
.
ДПС оставя Ал. Методиев в парламента
„От мен не могат да се очакват противоконституционни действия като оттегляне на цели листи, защото броят на мандатите в НС се урежда в самата Конституция.”
.
Новите министри с над 3 бона заплата
Министрите от евентуалния бъдещ кабинет, за който в момента текат междупартийни преговори, ще получават месечна заплата от над 3361,8 лв.
.
Трусът в БСП се разраства
Скандалите в БСП след изборната загуба на 5 октомври продължават да се разрастват, като вече обхванаха структурите на партията.
.
Разнобой в РБ за шефския стол на групата в НС
Партиите в РБ се изправиха пред нов препъникамък в отношенията си – този път разнобоят е за това какъв модел на ръководство да възприемат за парламентарната си група.
.
Спор за място отложи разговорите на ГЕРБ с червените
Спор за мястото на срещата отложи разговорите на ГЕРБ с БСП, които трябваше да се състоят вчера.
.
286 лв. праг на бедността
Линията на бедността през следващата година ще бъде 286 лв. Тя беше определена вчера от служебното правителство.
.
Всеки четвърти пристрастен към алкохола
Почти всеки четвърти българин е пристрастен към алкохола или прекалява често с него. Това се отнася за хората на възраст между 25 години и 64 години.
.
Връщаме си $8,2 млн. от афганистанския дълг
Страната ни ще си върне 8,2 млн. долара от афганистанския дълг през следващите 10 години. Това стана ясно вчера, след като МС утвърди подписаното преди около месец споразумение между София и Кабул за изплащането на сумата.
.
Бездънна яма от 4,2 млрд. лв. в КТБ
Дупката в КТБ е в размер на фрапиращите 4,2 млрд. лева. Шокиращият факт е лъснал при одита в поставения под спецнадзора на БНБ трезор, направен от фирмите „Делойт България”, „Ърнст енд Янг Одит” и „АФА”, и бе обявен вчера от Централната банка.
.
.
БЪЛГАРИЯ
.
ПОВЕЧЕ МЕСТА ЗА БЕЖАНЦИТЕ

Да се увеличи капацитетът на дома за временно настаняване на чужденци в Любимец до 400 места чрез изграждане на фургонно селище. Такова решение взе вчера служебното правителството като превантивна мярка за реагиране при засилен миграционен натиск по границите ни. Предвидените 637 000 лв. за целта се оказват недостатъчни и затова се отпускат нови 49 000 лв.

Военните продават имоти за 10 млн. лв.

МО вади на тезгяха 15 имота за 10 млн. лв. Това стана възможно, след като МС промени собствеността им от публична в частна държавна. Сред тях са терени във варненския квартал Аспарухово, в Добрич, в Каварна и в Пазарджик.

ДАРЯВАТ ДЪРВА НА НАВОДНЕНИТЕ СЕЛА

1500 куб. м дърва за отопление да бъдат дарени на пострадалите от наводненията през лятото жители на Мизия, Бяла Слатина, Берковица и Георги Дамяново. Това реши вчера МС. Целта е да се подпомогнат през зимния сезон хората, чието имущество бе унищожено. Организацията и контролът по раздаването на дървата е възложено на министъра на земеделието и на кметовете.

Е-БОЛНИЧНИЯТ ЛИСТ ОТИВА ДИРЕКТНО В НОИ

Е-болничните листове ще се изпращат от лекаря директно в НОИ, т.е. вече няма да минават през работодателя. Новите правила влизат в сила от началото на 2015 година. Така отпада задължението да се проверява дали болничните листове са издадени в съответствие с нормативната уредба.

37 ДЕЦА ПОЛУЧАТ ПЕРСОНАЛНИ ПЕНСИИ

37 деца без право на наследствена пенсия от починалите си родители, ще получат персонални такива от по 101,70 лв. на месец, реши вчера МС. Сумата е в размер на 90% от социалната пенсия за старост. Подрастващите ще започнат да ги получават от 1 ноември. По този начин ще бъдат подпомогнати 24 семейства в затруднено финансово положение.