monitor.bg
Събота 23 Май, 2015

Юнкер разцелува българския премиер на форума в Рига
Съюзяваме се с Италия в борбата с трафикантите на хора
„Държавите от Източна Европа не трябва да бъдат поставяни пред дилемата да избират между ЕС и Русия.“ Тази категорична позиция заяви вчера премиерът Бойко Борисов пред партньорите от Брюксел на форум в Рига. Там се проведе среща на високо равнище по т.нар. Източно партньорство – стратегия на ЕС, насочена към постсъветските републики Беларус, Молдова, Украйна, Армения, Азербайджан и Грузия.
Близо 3000 новодомци в областта шест месеца преди местния вот
Видинска област е рекордьор в страната по масово преселение на гласоподаватели, сочи справка на МРРБ шест месеца преди местния вот. Това е и периодът за уседналост, посочен в Изборния кодекс, който дава право на новодомците да пуснат бюлетина в съответния град или село.
 
Автомобилът им се разполовил, осем други са ранени
Трима младежи на възраст от 20 до 25 години загинаха на място, а други осем пътници бяха ранени при тежка катастрофа на пътя Аксаково-Кичево до разклона за варненското село Долище. Шестима от по-тежко ранените са на възраст от 22 до 32 години.
Полицаи пред всяка кръчма
Полицейски екипи ще дежурят пред всяка една кръчма и дискотека в столицата, където абитуриентите ще празнуват. Служителите на СДВР предварително са изисквали от училищата списъци с местата, където завършващите ще се веселят. Това съобщи вчера зам.-шефът на столичната полиция Антон Златанов. Освен за спазване на обществения ред, както и за навъртането на съмнителни лица, които може да продават дрога край кръчми и дискотеки, полицаите ще проверяват и дали охранителите им са от лицензирана фирма. Шест екипа с мобилни камери ще снимат абитуриентите, обяви пък шефът на столичния КАТ Тенчо Тенев.
.
Цветан Василев спасил фондация „Демокрация”
Цветан Василев спасил фондация „Демокрация” във времената след падането на СДС от власт и приключването на мандата на Иван Костов като премиер.
.
Богослови обвиниха МОН в религиозна пропаганда
Студенти по теология от Богословския факултет на Софийския университет обвиниха образователния министър проф. Тодор Танев в религиозна пропаганда.
.
Гаф на изпита по немски
Грешка в номерацията на матурата по немски език за малко да докара инфаркт на квестори и ученици във видинската гимназия с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков”.
.
Решават всяко сливане на болници отделно
Няма да финансираме структури, а резултат и комплексен подход при лечението на пациентите. Това каза вчера в Русе министърът на здравеопазването д-р Петър Москов
.
150 ресторанта в страната са опасни
Близо 150 заведения в големите областни градове и курортите са определени като опасни от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”.
.
Сребърно съкровище за 60 млн. евро донесе Лувърът
Прочутото сребърно съкровище от Боскореале, станало еталон за римско изкуство, от днес може да се види в Националния археологически музей.
.
Няма да вдигат зелена стена около паметника пред НДК
Обществената поръчка за 240 000 лева, с която трябваше да се изгради вертикална градина около паметника пред НДК, беше спряна вчера лично от кмета на София Йорданка Фандъкова.
.
.
Още новини
Димитровград танцува валс за “Гинес”
.
Авторът
Двойките танцуваха 4 валса от по минута и половина.
80 двойки с общо 160 човека едновременно танцуваха валс в Димитровград в опит да участват в подобряването на рекорд за “Гинес” за най-голям едновременен танц. Южното градче бе единственото българско населено място, което се включи в Европейската инициатива. В нея участват 11 дръжави, като България, Румъния и Украйна се включват за първи път. По обяд в петък се танцуваше в 50 града от Европа. Заслугата сред тях да е Димитровград е на местната община и многобройните танцови клубове в града. Ръководителят на един от тях Тихомир Митев бе и главният хореограф на големия танц който се вихреше в парк Марица.

160-те танцуващи бяха на възраст от 5 до 65 годишна възраст. Всички те се носеха в ритъма на операта “Прилепът” на Йохан Щраус. За да се включат в голямото танцуване, в Димитровград дойдоха и много формации и доброволци от Хасково, Свиленград и Горна Оряховица. В рамките на 6 минути точно в 13 ч. местно време всички танцьори направиха еднаква хореография в 11-те държави участнички. Те танцуваха 4 валса от по минута и половина. Музиката се предаваше пряко от сателит от словенско радио, тъй като тази година Словения е водеща страна за инициативата.