monitor.bg
Петък 1 Август, 2014

Нямали право да обработват лични данни
Грози ги глоба до 10 000 лв.
12 от 44 партии участвали в евровота на 25 май, както и 8 инициативни комитета, са събирали подписи незаконно, тъй като не са регистрирани като администратори на лични данни, съобщи вчера председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов.
Един от десет не може да намери препитание
Българите в трудоспособна възраст намаляват с 33 000 на година. Това показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ) за демографската ситуация за 2013 г.
 
КЗЛД настоя вчера ЦИК да проверява дали партиите имат регистрация като администратор на лични данни при възможност към датата на насрочване на изборите, но не по-късно от датата на подаване на подписките за регистрация.
„Софиямед“ стана Университетска болница!
Най-голямото и модерно частно здравно заведение в страната МБАЛ „Софиямед“ вече има статут на Университетска болница. След проведено заседание на Министерски съвет в сряда и издадено и взетото решение „Софиямед“ става първото частно лечебно заведение в столицата с подобен профил.
.
PR-ка на балет продавала танцьорки
Пиарка на еротичен балет беше арестувана, след като в полицията бил получен сигнал, че тя предлага момичетата си за секс срещу заплащане.
.
7 моточенгета в ареста след акция “Сигма”
7 полицаи от моторизираното звено “Сигма” бяха закопчани при спецакция на МВР и прокуратурата. Зад решетките беше прибран и шефът на моточенгетата Ивайло Василев. Операцията по задържането на полицаите продължи два дни – от сряда късно вечерта до вчера следобед.
.
Пребиха двама крадци, яхнали чужда кобила
Двама мъже, който откраднали и яхнали чужда кобила, бяха зверски пребити от собственика на животното. Всичко започнало, след като 21-годишният коняр от село Хрищени видял, че любимият му кон липсва.
.
Тийнейджъри бутнаха от тераса възрастен мераклия
Група тийнейджъри бутнаха от висока тераса възрастен мераклия, който закачал приятелките им. Екшънът се разиграл в нощното заведение “Бирхале” във Враца, съобщи вчера сайтът tribali.
.
Мъж се обеси след два неуспешни брака
Мъж, който имал два неуспешни брака, се обеси в кочериновското село Бараково. 41-годишният Ангел бил открит да виси на една от гредите на тавана в семейната къща.
.
Мъж се обеси след два неуспешни брака
Мъж, който имал два неуспешни брака, се обеси в кочериновското село Бараково. 41-годишният Ангел бил открит да виси на една от гредите на тавана в семейната къща.
.
Техническият университет с прием за наноинженери
През предстоящата учебна година Техническият университет в София стартира обучение по нова магистърска специалност „Микротехнологии и наноинженеринг”, съобщиха от висшето училище.
.
Пръскат за кърлежи и бълхи в столицата
Пръскането срещу кърлежи, гризачи и бълхи в София продължава. Предстои да се обработят паркове, градини, зелени площи, гробища, дворове на училища, детски и здравни заведения на площ около 19 000 дка.
.
„София диша” с кино атракции
Тази неделя фестивалът „София диша” поема нов курс. Сред атракциите е включено кино, в което сам решаваш какво да се случи и инсталация, произвеждаща електричество.
.
Порой остави десетки села без ток
Десетки села са без електрозахранване, след като ураган, придружен с градушка и порой, премина вчера следобед през Родопската яка.
.
Спасиха бебе, изоставено в гора
19-годишната Айше Ахмед от село Шишманово, Харманлийско, роди тайно и захвърли детенцето си в гориста местност край селото, а впоследствие отрече да го познава.
.
Близките на удавена не искат да приберат тялото и от моргата
Близките на удавената 19-годишна Верка Якимова от Пазарджик заплашиха вчера, че няма да приберат трупа на момичето, защото е осквернен при направената аутопсия.
.
15 пъти по-малко военни напускат армията
15 пъти намалели военните, напускащи армията по собствено желание през последните 14 месеца спрямо 2012 г.
.
Петима ранени при тройна автобусна катастрофа
Петима души пострадаха вчера в късния следобед при автобусна катастрофа на пътя Пловдив-Асеновград.
.
Лекарите без заплати през декември
Лекари и медсестри ще останат без заплати през декември, ако няма актуализацията на бюджета на здравната каза. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването в оставка Бойко Пенков.
.
Цветан Василев с европейска заповед за арест
Срещу мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев е издадена европейска заповед за арест, съобщи Дарик, позовавайки се на свои източници. Документът бил факт още преди 3 дни, поясни радиото.
.
ДАНС закопча кмета на Видин
Кметът на Видин Герго Гергов бе задържан вчера при спецакция на ДАНС. Служители на родното ФБР са направили проверка в кабинетите на градоначалника и заместника му по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова.
.
Консултации при Плевнелиев за бюджета
Президентът Росен Плевнелиев свика за днес поредни консултации на „Дондуков” 2, чиято цел е постигането на консенсус между формациите в НС за окончателно приемане на актуализациите на държавния бюджет и този на НЗОК.
.
Броят бюлетините два пъти заради преференциите
Бюлетините на предстоящия през октомври предсрочен парламентарен вот ще се броят по два пъти заради въведените с новия изборен кодекс преференции. Механизмът за това е подробно разписан в решение на ЦИК.
.
27 не обелили дума в парламента
27 депутати не са се престрашавали да вземат думата от трибуната нито веднъж за над година след конституирането на 42-рото НС, което ще се разпусне на 6 август. Това сочи справка, която бе разпространена вчера от БГНЕС.
.
.
БЪЛГАРИЯ
.
БСП ЗАКРИВА НС СЪС ЗАКОН ЗА КОСМОСА

Броени дни преди официалното разпускане на 42-ото НС, което вероятно няма да заседава повече, БСП внесе проект на Закон за космическата дейност. Червените повдигат космическите въпроси наред със спорните поправки в държавния бюджет, срещу които се обявиха категорично против. Внесените от Мартин Захариев разпоредби уреждат „дейностите по изстрелване, летателната експлоатация, насочването и приземяването на космически обекти, извършвани от територията на българската държава”. Изрично се поставя условие пред всяко лице, което желае да извършва такива дейности, да получи предварително разрешение от министъра на транспорта. В случай на изстрелване на обект без зелена светлина от ведомството ще се налага глоба до 100 000 лв., а при повторно нарушение – до 500 000 лв.

ГЕРБ ГЛАСИ МЕГААГЕНЦИЯ ЗА РАЗУЗНАВАНЕТО

Създаване на самостоятелна държавна агенция с контраразузнавателен профил планира ГЕРБ. Структурирането на звеното е записано като „належаща реформа” в управленската програма на партията в сектор „Сигурност” за следващите 4 години, която бе представена вчера на кръгла маса. Разведките в бъдещата агенция обаче няма да имат нито полицейски, нито разследващи функции. Плановете на ГЕРБ предвиждат още отмяна на куп промени, които бяха направени от сегашното правителство в оставка. Според формацията ГДБОП трябва да бъде извадена от ДАНС и отново ще бъде върната под шапката на МВР.