ЛУДА КОНКУРЕНЦИЯ НА ВТОРО КЛАСИРАНЕ

Петима се борят за място в гимназия

Втора английска най-желана, елитните училища са пълни


Монитор Ученици проверяват резултатите си. Мила Мишева | 27.06.2013 Петима ще се борят за място в софийско училище след прием в седми клас. 579 кандидат-гимназисти са орязани след първото класиране, което бе обявено вчера. Останалите свободни места пък са 110, за които седмокласниците ще се състезават на второ класиране.

Възможно е обаче да се освободят още свободни места, след като стане ясен приемът в училищата към културното министерство и в частните школа.

Местата в елитните гимназии обаче се напълниха от раз още на първо класиране. Във всички софийски училища

са приети общо 6740 ученици

Най-желаното школо пък е Втора английска гимназия „Томас Джеферсън”.

В нея са поискали да учат 11 898 кандидат-гимназисти. Втората най-желана гимназия пък е Испанската - с 1957 желания, а на трето място в класацията е Националната търговско-банкова гимназия.

Тазгодишният бал е скочил във всички елитни училища. Повишението е между няколко стотни до единица.

Очакваше се балът да се повиши

заради по-малкото места в профилираните паралелки и заради по-добрите резултати на националното външно оценяване след седми клас по български език”, обясни шефката на столичния просветен инспекторат Ваня Кастрева.

За поредна година летвата за прием е най-висока  в 91-ва  немска езикова гимназия „Проф. д-р Константин Гълъбов”. Там минималният бал за момчета е 34, 610, а за момичетата – 35,084.

На второ място е Софийската математическа гимназия

с минимален бал 34, 445. След това в класацията се нарежда 73-то СОУ с 33,914.

На четвърта позиция е Първа английска гимназия с минимален бал 33,392.

Тази година Испанската гимназия се изравнява с Втора английска. И в двете училища се е влизало с бал не по-нисък от 32,928.

На седма позиция е Френската гимназия, а на осма 35-о СОУ.

Националната търговско-банкова гимназия (НТБГ) обаче пада с две места надолу, изместена от 22-ро СОУ. Там е и най-големият скок в минималните балове – с над единица до 31,244. На последните места в челната десетка са 133-то СОУ и НТБГ.

С най-нисък бал от 18,402 пък са приети седмокласниците в Професионалната гимназия по механоелектроника „Никола Вапцаров”.

Момичето с най-висок успех се казва Филипа Топалова, тя  е ученичка от 49-о СОУ и е приета в немската гимназия с бал от 35,964. Тази година обаче няма пълни отличници и нито един седмокласник не е с максималния бал – 36.

Родители и ученици могат да проверят къде е класирано детето им както на сайта на Министерството на образованието, така и на списъците в училищата гнезда.

МИНИМАЛНИ БАЛОВЕ В СОФИЯ

УЧИЛИЩЕ    БАЛ

91 НЕГ    34,610

СМГ    34,445

73 СОУ    33,914

I АЕГ    33,392

164 ИЕГ    32,928

II AEГ    32,928

9 ФЕГ    32,378

35 СОУ    31,390

22 СОУ    31,244

133 СОУ    30,804

НТБГ    30,483

НФСГ    30,184

Седмокласници избрали по 111 школа

Двама седмокласници са написали по 111 желания в заявленията си за кандидатстване в столицата. Единият от тях е приет на 19-о желание, а другият - на 30-о желание, отчете шефката на столичния просветен инспекторат Ваня Кастрева. Тя каза, че се увеличава и броят на децата от провинцията, които кандидатстват в столичните училища. Тази година те са над 500, като 91 от тях не са приети.

Седмокласниците, които искат да се състезават във второ класиране, трябва да подадат заявление за участие в училището, в което са приети. Освен това те трябва и да се запишат в школото, в което са класирани, за да запазят мястото си. „Мястото на класирания кандидат се пази условно. Ако например седмокласник е класиран на четвърто място в първото класиране, той може да премине към първото, второто или третото си желание във второто класиране. В такъв случай се зачита резултатът от второто класиране”, обясни Ваня Кастрева. Второто класиране ще стане ясно на 4 юли. Седмокласниците могат да се записват и да подават заявления за участие до 1 юли.

Закриват паралелки за алкохол

19 паралелки се закриват след първо класиране в столицата, като 10 от тях са профилирани, а 9 - професионални. Сред тях е паралелката за производство на безалкохолни и алкохолни напитки в Професионалната гимназия по хранителновкусови технологии. Едва 4-ма седмокласници са пожелали да учат тази специалност. Закрити са още паралелки по предприемачество, графичен дизайн, автотранспортна техника и др. В някои училища като 33-то СОУ и 140-о СОУ са орязани и чуждоезикови паралелки с френски и английски език.

С орязан прием са школата 93-то СОУ, 55-о СОУ, 101-во СОУ, 35-о СОУ, 125-о СОУ и др. В сравнение с миналата година обаче закритите паралелки са с десет по-малко. Година по-рано след първо класиране бяха орязани 29 паралелки.

Пет водки удрят тийнейджърите под кръста

Поне веднъж месечно 20 на сто от учениците пият по 5 водки на екс по време на купон, а  продължителното пиене удря под кръста, сочи изследване.

Експертите са категорични, че алкохолът е много по-вреден за тийнейджърите, отколкото за възрастните, защото организмът им се намира в непрекъснат растеж. Лекарите разделят уврежданията от алкохола при младежите на две групи: краткотрайни и дълготрайни. Към първия тип спадат смущения в зрението, слуха и координацията, изкривени възприятия и неправилно разсъждение, смятат лекарите. Продължителното пиене уврежда тежко черния дроб и поразява клетките на половите жлези, алармират медиците.

В Пловдив напират за митничари

Ели Крумова

Кандидатствалите след 7-ми клас ученици напират да стават митничари и данъчни. Това става ясно от изнесените вчера резултати от първото класиране за елитните гимназии в Пловдив. В общо три специалности в Националната търговска гимназия в Пловдив децата са изкарали бал над 35. Водеща сред тях е “Митническа и данъчна администрация”, в която най-високият резултат е постигнат от момиче – 35,543. В същата специалност най-ниският бал е 31,865. С бал над 35 водят също специалностите “Банково дело” и “Оперативно счетоводство” в същата гимназия. Това съобщи началникът на РИО-Пловдив инж. Иванка Киркова.

С най-висок бал обаче се приемат учениците след 7-ми клас в ОМГ “Академик Кирил Попов” в Пловдив в специалността “Математика с английски” – 35, 960, постигнат от момче. Момиче в същата специалност е изкарало 35,909. Второто място се дели от двете езикови гимназии под тепетата – “Пловдив” и “Иван Вазов” – 35,818, получен от момичета. Първите им желания са паралелка с английски за ЕГ “Пловдив” и с немски за “Иван Вазов”. На трето място по бал е отново специалност в Математическата гимназия.
към пълната версия