Заради съмнително ниски обороти

Данъчните в акция „Казан”

Варят пукница в тенджери под налягане и перални


МОНИТОР | 02.12.2012
Данъчните започват масови проверки на казаните за варене на ракия. Причината е, че инспекторите засичали с дистанционната връзка на касовите апарати съмнително малки обороти.

В момента проверки се правят във Варна и Русе, обясниха от Националната агенция за приходите (НАП) пред „Монитор”. В морската столица засега са инспектирани 25 обекта, а в Русе – 16. Данъчните и в двата града установили, че казанджиите масово не издавали касови бележки. Те отчитали по 1-2 варки седмично, а всъщност правели по 4, 5 и дори по 10 на денонощие.

На лицата, при които по време на проверките се установи, че укриват оборот, ще бъдат възложени ревизии, предупреждават от приходната агенция. От там съобщиха още, че собствениците на казани масово

не плащали здравни и социални осигуровки

на своите служители. Така във Варна на 7 казанджии са съставени актове за нарушаване на Кодекса за социално осигуряване. В Русе нарушителите по тази линия са двама.

През летните месеци жителите от двата града се прочуха с нестандартните си методи за производство на традиционната напитка. Тогава стана ясно, че варненци варят дневната си доза

на терасите на панелките

Те използвали за дестилатори соковарки. Масово се варяла и домашна ракия за собствена консумация в казани, купени от мургави търговци.

Русенците пък разчитали на самоделни миниказани за варене на ракия по изпитана руска рецепта. Съдовете били монтирани направо в много апартаменти в крайдунавския град. За целта се използват обикновените домакински тенджери под налягане.

По закон всички малки обекти за дестилация на алкохол трябва да се регистрират в Агенция „Митници”, припомниха от ведомството. Контролът върху тях се извършва от поделенията по места. Това са казани, които имат обща вместимост на съдовете до 1000 литра. Освен това в тях трябва да се вари ракия от грозде и други плодове, които са

собствено производство на хората

Произведеният алкохол трябва да е само за лично и семейно ползване и не трябва да надвишава 30 литра годишно.

Глобата за изваряване на ракия в нерегистриран казан е от 500 до 3000 лв. Освен това нарушителят трябва да плати и сумата на неначисления акциз за произведената стока до датата, в която е бил заловен от митниците.

Варят пукница в стари перални „Рига”

Северина Димитрова

Баби и дядовци по селата варят ракия в стари перални „Рига”, които са излезли от употреба още преди 15 години. Така те избягват солените глоби и високите акцизи, които трябва да заплащат на държавата за частен казан.

Врътката е добре позната и вече изпипана. Изтърбушват се старите перални и в тях се поставя тръба, през която потича огнената напитка. Самата пералня пък е включена в елмрежата.

„Бързо става и можеш да си изпечеш един бидон, например от 80 литра, за няколко часа. Не е като старите казани, от които пуши и проверяващите винаги могат да те надушат, че печеш пукница. Моите деца имат и в апартамента такава пералня и си варят от плодовете, които им остават. Даже миналата година правиха и ракия от портокали, която стана превъзходна”, разказва 78-годишният дядо Добри от Ваксево. Той самият предпочита да вари ракията в дома си и след това в бутилки от половин литър я продава на кюстендилския пазар по 6-7 лв.

Митничари спипаха 166

Митничарите са разкрили 166 незаконни казана за варене на ракия през 2012 г., сочат данните на агенцията. Това е три пъти повече от установените през предходната година 51 незаконни места за производство на домашен алкохол. От началото на 2012 г. служителите на митницата са направили 797 проверки и са констатирали 175 нарушения. През предходната година сме установили само 80 нарушения, сравниха от агенцията и допълниха, че глобите за нелегално производство на етилов алкохол започват от 1000 лева.

Едни от последните разкрити нелегални казани бяха в село Правда, Силистренско. Оттам бяха иззети общо 36 литра ракия. И трите казана били в частни домове.

Бум на нелегална търговия с домашно вино

В ДОБРИЧ ЛИТЪРЪТ ПОСКЪПНА С ЛЕВЧЕ

Ива Димитрова

Нелегалната търговия с домашно вино процъфтя през последния месец в Добрич, установи проверка на „Монитор”. Собствениците на лозя наляха продукцията си в бъчвите и пуснаха оферти по приятелската мрежа. „Имам 300 литра вино, два чешита – едното е букет от бяла и черна липа, зайбер, а  другото е кървавочервено, само от черна липа. За себе си съм оставил 100 литра, другите 200 вече ги продадох – по 3 лева килото. Нито акциз плащам за тях, нито данъци. Това си е чиста печалба”, похвали се търговец пред  „Монитор”.  Докато миналата година стопаните продаваха литър от виното си срещу 2 лева обаче, сега цената е скочила с левче.

Не са малко и тези производители, които пласират домашна ракия и домашно вино в кръчмите, най-вече из кварталите. Ракията върви по 6 лева килото, разкриха ресторантьори.

„Обезвреждат” метила с въглен

ХИТРИНИ

Някои „производители”, за да обезвредят метиловия алкохол, му слагат въглен. Това е една от хитрините, които некоректните търговци практикуват, обясни през „Монитор” водещият наш токсиколог и алерголог проф. Никола Александров. Въгленът пречиства някои вредни вещества, но не и метиловия алкохол и той въпреки всичко остава вреден, подчерта лекарят.

Други пък подпалвали съда с пиячката, за да се изпари част от отровата. По думите на токсиколога обаче огънят не пречиства.

Човек може да умре дори само от 20-30 мл чист метилов спирт, той поразява целия организъм, посочи проф. Никола Александров. Отровата нарушава метаболитното му равновесие и довежда до тежка ацедоза - подкиселяване на организма. Това означава, че се получава кисела среда, в която нищо не може да оцелее. Освен натравяне на организма от него се ослепява.

В домашно приготвените ракии, особено от плодове с костилки, обикновено се съдържат от 0,1% до 1,5% метилов алкохол, който не уврежда, не е смъртоносен, но докарва до тежък махмурлук и силно главоболие, каза още проф. Никола Александров. Затова той препоръчва хората да пият предимно гроздова ракия, тъй като в гроздето няма костилки, които при ферментацията да отделят метилов алкохол.

Слагат магарешки бодил за аромат

Иван Първанов

24 вида билки слагат старите балканджии от Еленско в приготвяната от тях прочута еленска сливова. Някои от билките са за аромат, други за сладост, а трети за лек. Пълният състав на 24-те билки е тайна. Ракиджиите издават само някои от тях: магарешки бодил, липов цвят, индрише, мента и маточина, за да събере ракията аромата на гората и природата и да се притъпи нейният остър лют вкус. За да бъде блага и пивка пък, лулата на казана се маже с пчелен мед. Според старите балканджии сливовата ракия ставала истински еликсир след еднократно или двойно препичане. При еднократното градусът й се вдига до 55 градуса, а при двойната до 90 градуса и тя може да се пие само разредена с вода.

За докарване на цвета пък се използват пръчки от черница, които придават на ракията вид на отлежало 20-годишно уиски, или сини сливи, които правят цвета като на първокачествен френски коняк.
към пълната версия