Петима дръзки пушачи... ...и петима яростни непушачи


Бойко Кичуков Така Андрей Слабаков протестира срещу забраната на тютюнопушенето. СВЕТОСЛАВ ПИНТЕВ | 19.05.2012 Кой е този отбор, в който заедно играят Лили Иванова, Слави Трифонов, Мартина Вачкова, Яна Маринова и Део? Със сигурност не е задружен, но напоследък няма кой да му се опре.

А кой ли пък е този на противниците им, съставен от Андрей Слабаков, Любен Дилов-син, Боян Радев, Асен Блатечки, Фънки? Тим, който в момента губи по точки, но геройски се опитва да обърне резултата, или поне да се докопа до почетно равенство. Тази гатанка със сигурност я няма в нито една детска книжка. Най-малкото защото не е прилично, а май не е и законно там да се говори за тютюнев дим, пушачи и пр. Да се пише за това по вестниците все още е позволено, от което смятаме да се възползваме.

1. Андрей Слабаков

“За моето здраве не се грижи никой, аз ще продължа да пуша, ще давам по милиард и половина в държавния бюджет, а само дето ще пуша като слугиня извън заведенията. Това няма да промени нищо“, каза с патос режисьорът Андрей Слабаков. Никога, ама наистина никога не бихме предположили, че рошавият творец е богат като арабски шейх с дузина петролни кладенци, а също че не му се свиди да даде такава колосална сума за държавния бюджет. „Имал си бол пари, дал си”, дето викаше Бай Ганьо. В един предишен материал по тази винаги актуална тема, каквато е борбата с тютюнопушенето, предрекохме, че той вероятно ще оглави мощно партизанско движение на пушачите, ще стане техен върховен вожд и повелител, ще хване гората, за да поведе нелегална борба срещу терора на непушачите екстремисти. Вместо това той се сравнява със слугиня, избутана навън от господарите си. „О, времена, о, нрави”, би възкликнал отново древноримският оратор непушач  Марк Тулий Цицерон, ако беше станал свидетел на това.

2. Боян Радев

Той е легендарен не само като световен и олимпийски шампион по борба, а отдавна вече и като колекционер на скъпоценни картини, запален почитател на старото уиски и пурите екстра качество. Карираното му сако, артистичният му шал и кубинска пура в дясната ръка са като емблема на столичната бохема вече няколко десетилетия. 

Самият Боян Радев признава, че обича да си сипва в чашата отлежало уиски, да пали пура ­ също като Чърчил, и да съзерцава часове наред картините на великите майстори, които притежава. Сигурни сме, че с две ръце би се подписал под онази гениална, но доста спорна фраза на британския държавник. Сещате ли се коя? Когато журналисти го попитали как така изглежда толкова добре на тази възраст, той обяснил, че го прави, като на закуска изяжда едно печено пиле, след което изпива чаша уиски,  запалва пура... После сър Уинстън Чърчил добавил лукаво: „...и най-важното - никаква гимнастика”.

3. Любен Дилов

Той беше един от организаторите на митинга, обявил се „в подкрепа на балансираната законова уредба за тютюнопушенето и в подкрепа на малкия и средния бизнес”, което определено не е сред най-блестящите му формулировки, ако я е измислил той. Любен Дилов-син беше и глас на протеста, като лично съчини мотото: „ Елате, за да не изпушим съвсем.” Това вече по му приляга стилистично.

Определя себе си като страстен пушач и страстен защитник на правото на непушачите да не бъдат тровени, но уточнява, че държи да му отвръщат със същото отношение, което е разбираемо. Не толкова ясно е, когато сравни пушенето с различни форми на свободната любов...  „Има клубове за суингъри - двойки, които си разменят партньорите. Защо да няма клубове за пушачи?”, пита се той. И ние нямаме отговор.

Взел е така присърце каузата на пушачите, че  дори издаде специален брой на списанието си по този въпрос.

4. Асен Блатечки

Сякаш напук на другия отбор Асен Блатечки твърди, че пушенето му спасило живота. В свое интервю той разказва, че веднъж преди години шофирал сам на дълго разстояние цяла нощ. По това време бил отказал цигарите, но се усетил как задрямва зад волана за части от секундата.  „Очите ми се затваряха и нищо не беше в състояние да ме държи буден”, разказва Блатечки в свое интервю. Всеки шофьор е изпитвал кошмара от откритието, че не може да контролира клепачите си. Блатечки веднага запалил цигара, за да го държи буден, после втора, трета и така стигнал жив и здрав до мястото, за което бил тръгнал, но продължил да пафка.

„Ако не бях пушач, сега можеше и да не съм сред живите”, смее се актьорът. Той обаче наистина прекалява. Признава, че пуши по цели 4 кутии на ден, а понякога и отгоре!

„Ако сега реша пак да спра, ще го направя на секундата”, заканва се чаровникът. Също като Марк Твен, който твърдял, че няма нищо по-лесно от отказването на цигарите, защото самият той го е правил хиляди пъти.

5. Фънки

Фънки си е Фънки - рокаджия, бунтар, неуправляем тип. Него забрани не го хващат, ако не ги е издал той, разбира се. Тогава се спазват стриктно. В дома си е забранил да се пуши, защото смърдяло на гадно, не дава да се дими нито в колата му, нито в офиса. Навън пуши само пури. Вече 15 години пафка единствено тях, защото ги смята за много по-здравословни от  цигарите, което е трудно доказуемо твърдение, ама как да му го обясниш. Обосновава се така: „Тези, които пушат гадните цигари, се тровят тотално. А пурата е направена само от тютюн. Тя се пафка с вкус в устата. Пушекът не влиза в дробовете. Пушенето на пури е позитивно, хубаво усещане.” Както можете да видите на тази снимка – умее да пуши пура, докато отваря бутилка водка. Фотосът е направен на първото от възродените сборища на някогашните неформални типове, които се събираха на култовото място в парка на НДК - „Кравай”.

И петима яростни непушачи
1. Лили Иванова

Може много „капацитети” да се шегуват с  възрастта на примата на българската поп музика, но ще е по-мъдро критикарите й да се поучат от нейния железен режим. Особено ако искат да имат творческото й и житейско дълголетие. А те го желаят, няма шега. Слави Трифонов може да я скъсва от бъзици, да твърди, че е ходела на свиждане на Балдуин Фландърски по времето, когато цар Калоян го пленил, но с годините уверено тръгна по нейния път - отказ от всичко вредно. Разликата е, че тя дори не си е помисляла да пуши, а той е опитвал, даже е прекалявал.  Примата ненавижда всичко вредно. От 10 години тя дори не яде месо, поддържа и форма с много мед, мляко, сирене и яйца. Единственото изключение е, че хапва от време на време телешки суджук. Буренце с мед подари на Лили кметът на Москва Юрий Лужков, който е и прочут пчелар, след 2-часовия й концерт в музикалния театър “Станиславски и Немирович-Данченко” в центъра на руската столица.

2. Мартина Вачкова

Актрисата, която навремето често посягаше към папиросите, не е палила цигара от години. Станала е най-върлият враг на тютюна, който можете да си представите. Колкото и парадоксално да звучи, по това страшно си прилича с бившия си колега от „Ку-Ку” Слави Трифонов, с когото не могат да се понасят. Може би точно защото имат доста общи черти. Мартина също като него не търпи въобще край нея да се пуши.

„Забранила съм у дома дори да се вадят цигари, не давам да се пали дори и на терасата. Вече съм върл противник на тютюна и ще посветя поредица от предавания за борбата с него”, заяви преди време  водещата на „Апартаментът” по БНТ.

Друга важна задача пред нея била да откаже и колежките си от театъра от вдишването на цигарен дим. „Започвам с приятелката си Нели Топалова, на която цигарата й е все в устата”, казва Вачкова. Като начало й подарила електронна цигара, като се надява завинаги да я откаже от порока.

3. Део

Део се оказа един от най-агресивните играчи в отбора на непушачите, като настоява за пълна забрана за тютюнопушенето в България.  „По чисто егоистични причини. Искам да съм здрав, искам да излизам, без около мен да се пуши. От друга страна, имам и алтруистични мотиви. Смятам, че чрез пълната забрана повече пушачи ще пушат по-малко, ще им се помогне по този начин. Мисля, че приемането на тази забрана би определила до каква степен сме европейци”, твърди той.

„Никога не съм чувствал нужда да пуша, от малък ме дразни димът. И по гореизброените причини.“ Дори не ходи по заведения, защото там се пушело. „Писнало ми е от пушачи и въобще нямам какво да им кажа. Няма две мнения по въпроса. Пушенето трябва да се забрани на публични места и това е. Не може заради комфорта на едни хора други да си рискуват здравето. Тоталната забрана трябва да се приеме, това е положението”, отсича Део. Добре, че и Лора Караджова не пуши, че иначе какво би станало с любовта им.

4. Слави Трифонов

За него нееднократно сме писали, че гони пушачите от екипа си като империалист -  виетнамски партизани. Глобява ги наред за едно дръпване, при това с доста тлъсти суми. Затова пък наистина успя да откаже някои от хората си от вредния навик. Преди да въведе жестоките глоби, Слави дръпнал дълга и напоителна реч на екипа си за това колко е важно да се живее здравословно. Въпреки че наблегнал на тезата си, че така се работи по-добре, част от хората му се замислили.

Говори се, че китаристът Цветан Недялков зарязал цигарите с помощта на иглотерапия. Той осъзнал, че не иска хем да се трови, хем да  плаща за това, и прибягнал до услугите на китайската медицина. Покрай папиросите зарязал също кафето и алкохола. Въобще идилия. Със стария като света метод на тоягата и моркова Слави постепенно успя да предизвика сред хората от екипа си траен интерес към здравословния начин на живот. Дори заклетият пушач Годжи отказал цигарите за половин година, но не успял да устиска и пак ги пропушил. „Той си е такъв, обича пороците” – споделила по негов адрес танцьорка от балета „Магаданс” с колеги.

5. Яна Маринова

Сексапилната и агресивна дама от „Стъклен дом”, която е ту блондинка, ту брюнетка, е постоянна в едно - отказа се от цигарите. Ако изобщо приемем, че е имала вземане-даване с тях. Не е палила от първи клас до днес, което си е отлично постижение, както и да го погледнеш. На тази крехка възраст дърпала от време на време заедно с момчетата, защото още тогава си била мъжкарана. Веднъж решила да изпафка цяла цигара у дома, за да види как е. В този сюблимен момент обаче влязла майка й. Като видяла струйката дим, която предателски се виела над кръглия пепелник на масата, решила да даде урок на щерка си. Обяснението, че в цигарите има червейчета, които ти изяждат вътрешностите, те загниват и ти умираш, стресирало Яна така мощно, че и досега не е помислила да пуши. Докладвала чинно кои са приятелчетата, които я научили да дърпа, те, естествено, веднага я обявили за предателка.
към пълната версия