0

В олейболната легенда и бивш наставник на лъвовете Пламен Константинов стана поредната жертва на собствената си разсеяност, след като във Варна „паяк“ вдигна джипа му.

Волейболната легенда и бивш наставник на лъвовете Пламен Константинов стана поредната жертва на собствената си разсеяност, след като във Варна „паяк“ вдигна джипа му.

Това става в неделя, когато Гибона отива с високопроходимото си луксозно „Волво“ до басейн „Приморски“, където отмарят волейболните ни национали. Оставил колата на аварийки пред входа на пешеходната алея и в кръстовището на изхода от Морска гара и булевард „Приморски“ с намерение да се върне бързо. Забавил се обаче твърде много, защото бдителни варненци алармирали за спрялото на нерегламентирано място скъпарско возило, без да знаят, че е на волейболния им любимец.

Екипите по репатриране си свършили бързо работата и дори обрали овациите на пешеходците при вдигането на Волвото. Те обаче били озадачени, когато в базата им на общинския наказателен паркинг за репатрирани автомобили под Аспарухов мост се появила легендарната снажна фигура на Пламен Константинов, който декларирал, че идва да си получи репатрирания автомобил.

„Беше малко притеснен от ситуацията, но се държа мъжки и нито за миг не показа, че търси или иска някаква привилегия. Призна си чистосърдечно вината, плати си чинно и си тръгна без драма“, коментираха варненци, които са били там по същия повод. Бил твърде висок за техните размери, с маратонки, къси гащета и червена тениска с надпис „Локомотив“, вероятно на  отбора от Новосибирск, с който спечели като треньор бронзовите медали в шампионата на Русия.

Според тях, Константинов казал, че спрял за малко, за да види отмарящите на басейна момчета от националния отбор, но се разговорили и не усетил как минало доста време. Напълно забравил и за джипа си и едва на излизане видял, че той липсва. Постовият полицай пък го насочил към службата по репатриране.

Волейболната легенда е роден на 14 юни 1973 г., висок е 202 см. и тежи 93 кг. Играе като посрещач (краен нападател), понастоящем е треньор. По-малък брат на известния оперен певец Юлиян Константинов и син на волейболните национали Георги Константинов – Гибона и Ева Дойчева.

Учи в спортно училище и започва кариерата си в „Левски“ (София) през 1986 г. Дълги години играе в Гърция -  в „ПАОК“ (Солун), „Арис“ (Солун), „Орестиада“, „Ираклис“ (Солун), „Олимпиакос“ (Пирея), „Панатинайкос“, както и във френския „Тур“, заедно със съотборника си от националния отбор Владимир Николов. След това играе за италианския „Монтекиари“, преди да подпише за 1+1 година с полския клуб „Ястржебски“ (Вигел).

Пламен Константинов се превръща в най-скъпия волейболист на България, след като преминава от „Ястржебски“ в руския „Газпром“ за 600 000 евро. Последно се състезава за гръцкия „Ираклис“ през сезон 2008/2009 г. Определян е два пъти за най-добър волейболист на Гърция. Печелил е 6 национални шампионата с „Арис“, „Ираклис“, „Олимпиакос“, „Панатинайкос“, „Славия“ и „Левски“.

Бивш капитан на българския национален отбор по волейбол (2005 – 2009 година). Участва на ОИ '96, както и на игрите през 2008 г., има 3 участия на Световни първенства, 6 на Европейски и 11 в Световната лига. На 22 юли 2009 г. се отказва от националния отбор, след като не е включен в отбора за световните квалификации и европейското първенство в Турция.

След това взема решение да сложи край на кариерата си като състезател. 2010 – 2011 г. е старши треньор на „Зираатбанк“ (Анкара) и печели суперкупата на Турция и второто място в шампионата. Отборът му е отстранен от ЦСКА в европейските клубни турнири след златен гейм. 2011 – 2012 г. e старши треньор на „Газпром-Югра“ (Сургут, Русия).

От 2012 г. поема състава на „Губерния“ (Новгород, Русия), който е в суперлигата едва за втори сезон. През сезона печели 13 поредни победи и стига до 4 място. През 2013 – 2014 г. „Губерния“ участва в турнира за Купата на Европейската конфедерация, където стига до финал, загубен със златен гейм.

На 8 юли 2014 г. приема позицията на селекционер на мъжкия национален отбор по волейбол на България. С него постига 9-то място на Световното първенство през 2018 г. Изпълнява функциите до края на първенството, когато изтича договорът му. Оценен е от Българската федерация по волейбол като най-добрият треньор на отбора до момента. През 2016 г. Константинов поема руския „Локомотив“ (Новосибирск), с който печели бронзовите медали в шампионата на Русия.