monitor.bg
Понеделник 13 Март, 2006
Кирил оцеля въпреки здравната реформа

.
Чирков оперира Рико преди 23 години

Рико е на шест години, когато става ясно, че има вродено сърдечно заболяване - стеснение на аортата. Оперира го проф. Чирков. Спомням си, че професорът тогава ми каза: "Ако някой ден се наложи отново да бъде опериран, бъдете сигурни и спокойни, аз ще направя всичко както трябва", казва майката.

Семейството заминава за Австрия, където остава няколко години. През 1991 г. се връща в България, Рико завършва седми клас и влиза в немската гимназия. Приемат го в УНСС, а след година заминава да учи макроикономика в Германия. На два-три пъти, когато се прибира през ваканциите ходи на изследвания в "Света Екатерина", за да се убеди, че всичко със сърцето е наред. Преди три години лекарите установяват, че трябва се сложи стент. Уверяват Рико и семейството му, че операцията е лека и че момчето ще се възстанови за няколко дни. Кирил  решава, че е по-добре да се оперира в Германия, тъй като в България не е здравно осигурен. "Взе си изследванията и ги занесе там. Ходил на преглед и го уверили, че операцията не е наложителна", твърди майка му Донка.

Преди година и половина Рико прекъсва следването си и започва работа, за да помогне на родителите си, които са натрупали доста дългове. Изчислил е, че след като се справят със заемите тново ще се върне в Германия да продължи с ученето.  Постъпва във фирма за алуминиева дограма, за повече пари. И не се е оплаква от нищо.

.
.
.
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява