monitor.bg
Събота 17 Декември, 2005
Кърджалийски ахат краси бюрото на Бил Клинтън
Най-прочутият геолог в района изпратил подарък за колекцията на бившия президент на САЩ
.
Амулет от кехлибар пази от уроки и магии

Амулети от скъпоценни камъни са едни от най-търсените на изложението-базар, което започна вчера в музея "Земята и хората" и ще продължи до 23 декември. Входът е свободен, а в залите на музея са разположени почти всички производители на скъпоценни и полускъпоценни камъни у нас, както и най-големите колекционери.

Нежните бижута от розов кварц са изложени непосредствено пред огромен къс от същия минерал ­ такъв, какъвто е изваден от недрата на земята на дълбочина 3-4 километра. Според преданията това е камъкът на любовта и е много актуален за подарък на влюбени. Според езотериците пък, който носи такъв камък, постига вътрешен мир, отключват се карите, които създават нежност в човека, лекува се стара любовна мъка. Дребните бижута от "любовния камък" струват около 5 лева, а цял гердан се продава за 25 лева.

Другите много търсени камъни са кехлибарът и ахатът, разказаха изложителите. 2006-а година според китайския календар е Година на кучето, което означава, че камъните, обагрени в кафяво, жълто, бежово ще носят късмет. Фигурките от кехлибар в тези тонове пък могат да се носят като талисман през новата година. Кехлибареният амулет има магическата сила да действа против уроки и магии. Той лекува и щитовидната жлеза и прочиства организма. Това се дължи на факта, че единствено този скъпоценен камък не е минерал, а смола, вкаменена преди повече от 50 милиона години. Но в нея се съдържа лековита янтарена киселина. Фигурките, предназначени за амулети с изображения на Ин и Ян и други подобни символи, могат да се купят на цени от 12 -15 лева. Дребните бижута са около 2-5 лева. Авторските произведения, в които се използва и сребро, достигат до 100 ­ 150 лв.

В актуалните за Годината на кучето тонове е и популярният камък "тигрово око". Неговата магическа сила е изключително ценна за съвременния човек. Смята се, че именно този камък укрепва самообладанието, но което е по-важно ­ носи успех в бизнеса и стабилизира финансовото състояние. Много полезно е да се носи по време на изпити.

Една от най-разнообразните колекции е тази на ахатите. 176 обработени елипси от ахати от 41 находища в България са показани във временната изложба в музея. Те са с повече от 50 цвята, сред които има дори морско син или напълно прозрачен безцветен ахат. Още по-голямо е разнообразието на цветове и форми при производителите. Ахатите са сред най-използваните декоративни камъни още от древността, а днес имат предимството и да са на достъпни цени за обикновения българин. Ахатът е призван да защитава притежателя си от отрицателните енергии като ги поглъща. Дава сила и дълголетие и се счита за камък, който балансира Ин и Ян.

Един от скъпоценните камъни с най-интересна магическа сила е малахитът. Той е единственият, който езотериците сочат като материал за детски амулети. Това е камък, изпълняващ желания. Той повишава чувствителността и помага човек да развие способностите си на медиум. Малахитът е и дар за страдащи от морска болест и световъртеж.

.
Инвестицията в диаманти е изгодна

Цената на едни от най-известните скъпоценни камъни ­ обработените диаманти, е трайна и няма опасност да се понижи на световните борси, обясни експертът гемолоджист Красимир Добрев. Затова според него инвестицията в този вид скъпоценности е актуална. Цените на обработените като брилянти камъчета варират от 70 до 700 лева. Разликата се определя от 4 качества ­ тегло, чистота, произход и цвят. Сред белите диаманти най-скъпи са тези, които имат най-голяма прозрачност. По същите показатели се определя и цената на рубините, които на изложението се предлагат от 50 до 500 лева, както и на изумрудите, които могат да се намерят както за 20, така и за 720 лева.

.
.
.
.
Живот: други материали
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява