monitor.bg
Неделя 6 Ноември, 2005
Ниска избирателна активност в провинцията
БСП взе Русе, Доган - Разград
Край Дунав агитирали циганите с пари на ръка и на турски език

СНИМКА: БТА
Кандидатът на НДСВ за кмет на Мизия Виолин Крушовенски гласува на балотажа, където се бори срещу независимия Румен ШопоВ.
.
Девня

51 г. По професия е ресторантьор. Има средно образование, в момента е третокурсник във висше училище по опазване на околната среда в Пловдив, специалност "Екология и опазване на околната среда".

.
Разград

53 г. Бил е депутат във Великото народно събрание. Има висше юридическо образование. 14 години е бил общински съветник от листата на БСП в града. Председател на комисията по приватизация и следприватизационен контрол.

.
Борисов събра два пъти повече гласове от Дончева

 

Независимият кандидат за кмет на София Бойко Борисов спечели убедително втория тур на изборите. Почти два пъти повече гласове събра бившият главен секретар на МВР от претендентката на БСП Татяна Дончева. "Благодаря на всички, които дадоха гласа си за мен. Ще бъда кмет на всички софиянци ­ независимо дали са гласували за мен или са подкрепили Татяна Дончева", бяха първите думи на новия кмет на столицата.

По данни на "Галъп" при 24% избирателна активност в София Борисов събира 68,2 на сто от гласовете срещу 31,7% за Татяна Дончева. "С този избор катастрофираха не партиите, а биполярния модел в България, коментира пред bTV социологът Андрей Райчев. ­ Борисов се обособи като политическа партия, въпреки че се бореше точно срещу този модел".

Според Кънчо Стойчев от "Галъп", резултатите от вота в столицата са потвърдили очакването, че нито Дончева ще привлече повече гласове от първия тур, нито тези, които не са гласували, ще отидат сега.

Данните от екзит-пола на МБМД са сходни с тези на "Галъп" ­ 67,5 на Борисов и 32.5% за Татяна Дончева.


Факсимиле от броя на "Монитор" от 20 септември, ден след като Бойко Борисов напусна МВР и обяви, че ще се кандидатира за кмет на София.

"Генералът привлече десните симпатизанти. 70 на сто от негласувалите на първия тур дадоха вота си за него", коментира пред Нова телевизия Мира Янова. По данни на агенцията средната избирателна активност в София вчера е била 32.5 на сто. 330 000 софиянци са дали своя вот срещу 358 000 на първия тур. Бойко Борисов е спечелил около 220 000 гласа, а Татяна Дончева ­ около 110 000 гласа. За сравнение, преди седмица Борисов е имал 136 000 гласа, а Татяна Дончева ­ 83 000, каза още Янова.

Най-активни на балотажа в столицата са били ромите, каза още социоложката. Избирателна активност при тях в края на изборния ден е била 51%. 46.5% от ромите са гласували за Борисов, а 53.5% ­ за Дончева.

Резултатите от екзит-пола на "Сова-Харис" сочат, че Дончева е събрала 31.3%, а Борисов ­ 68.3% от гласовете на софиянци.

.
Русе

49 г. По професия е машинен инженер. Общински съветник от 1991 г. до 2000 г. Секретар на общинския съвет до 2005 г. Член на УС на браншовата камара на хлебопроизводителите, в момента е управител на общинския хлебозавод в Русе.

.
.
.
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява