monitor.bg
Събота 5 Ноември, 2005
Не потискайте пристъпа на кашлица
Силната струя въздух чисти белодробните пътища

СНИМКА: Интернет
Кашлицата чисти секретите от белите дробове. Студеният въздух възпалява лигавицата,която тапицира вътрешната повърхност на малките въздухоносни тръбички, известни като бронхи. (на схемата)
.
Д-р Атанас Михайлов: И обикновената вода помага
Не вземайте лекарства, които потискат кашлицата. Това не е  добро решение, защото те пречат на естественото очистване на слузта. Задържането и натрупването й пък създава предпоставки за размножаване на микроорганизми.

Една от най-важните задачи при лечението на бронхита е да втечним секретите и да облекчим отделянето им. А най-просто и ефикасно средство е обикновената вода.

Ако си представим как при горещина и жажда устата ни изсъхва, лесно ще си обясним и ефекта от приемането на течностите, които имат овлажняващ и омекчаващ ефект върху лигавиците.

Най-подходящи са минералните води с алкална реакция. Карбонатните сами по себе си имат свойството да  втечняват и разреждат бронхиалните секрети. Такава е, например, минералната вода от Горна баня.

Препоръчителното количество течности на ден  - вода, чай, сокове е 2 л дневно. При бронхит, това количество трябва да се увеличи поне на два и половина-три литра.  
.
ОТ ПРИРОДАТА
Инхалации

Инхалациите с топъл и влажен въздух са една от най- лесните за изпълнение и най-ефикасни процедури, които втечняват секретите и облекчават кашлицата. В чайник се кипват 50 - 100 г вода, добавят се щипка сода и щипка сол. Чучурът на чайника се удължава с хартиена или гумена тръба, дълга 25 - 30 см , а накрая се поставя фуния.  Вдишва се бавно и дълбоко 15 мин. Добре е поне 2 часа след процедурата да не се излиза на студено. В специализираните магазини за медицинска техника се предлагат разнообразни прибори за инхалации и ултразвукови апарати. Те разпрашават много фино различни биологично активни вещества, които достигат до най-малките  бронхиални разклонения.

Синапена лапа 

Действа много добре при бронхит с изразен спазъм. Синапената лапа обаче трябва да се приготви в точната пропорция и  да се приложи  правилно. За да има лечебен ефект, кожата трябва да се зачерви, но не и да изгори. За целта се приготвя гъсто тесто от 1 част смлян синап, 5- 10 части брашно и малко вода. То се разстила с дебелина 1 сантиметър и се завива в марля или тензух. Поставя се върху горната част на гърдите. Държи се до зачервяване на кожата - средно около 30 мин. На всеки 5-10 минути се проверява степента на зачервяване.

Сироп за кашлица

Една стара рецепта за домашно приготвен сироп срещу кашлица с бира е особено ефикасна. За целта 250 мл бира, 100 г небет шекер (мед, фруктоза), 1 лимон - добре измит, смлян или настърган с корите (без семките) се варят 30 мин. на водна баня. Прецежда се. Добавят се 3 супени лъжици мастика (ром или коняк). От сиропа се пие по 1 супена лъжица през 15, 30, 60 минути в зависимост от силата на кашлицата. Алкохолът има великолепно съдоразширяващи свойства, благодарение на което буквално "отпушва" спастично свитите бронхи. Количеството, което се добавя към сиропа, е незначително, но все пак е достатъчно, за да прояви съдоразширяващия ефект. Ако трябва да определим по-точно, добър е ефектът на разтворите с 12 градуса алкохол. 

Кромид лук и мед

Смесва се настърган кромид лек и мед в отношение 1 към 2. При суха кашлица се взема  5- 10 пъти  дневно по 1- 2 чаени лъжичка.  Тази рецепта съчетава бактерицидния ефект на фитонцидите в лука и помага за втечняване на секретите. Още по-добър вариант, който се препоръчва за системна профилактика в началото на есенно-зимния сезон на хора често боледуващи от бронхит или прекарали белодробни заболявания, е допълнен с вино.  200 г настърган кромид лук стърган  се бъркат със 100 г мед, 750 мл бяло вино. Всичко това престоява 4- 5 дни, цеди се и се изстисква в тензух. За един курс са достатъчни 4- 6 бутилки.
.
ПОДПОРИ
Чест причинител на острия бронхит са вирусите, затова е неразумно да се бърза с антибиотично лечение. В много случаи то е напълно излишно. По-добре е да се прилагат имуномодулатори:

l Клеева тинктура

l Ехинацея

l Осцилоскокцинум

l Енгистол

l Витамин С

l Сребърна вода

Ако кашлицата се засили и общото състояние се влоши, не бива да се отлага консултацията с лекар и в никакъв случай да не се стига до самолечение, защото  острият бронхит лесно може да стане хроничен. 
.
.
.
.
Живот: други материали
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява