monitor.bg
Събота 17 Септември, 2005
През далечната 1591 г. залавят първия човек-вълк в Германия
Върколаците - ужасяващи същества или болни хора
Ликантропията е страдание, при което пациентът се мисли за животно
.
Визитка
Според народните вярвания върколаци могат да станат родените на Коледа и на Бъдни вечер. Смята се, че във вълци могат да се превърнат и хора, огрени от пълната луна, докато спят. Както и тези, които не ходят на изповед. Хората, ухапани от върколак и останали живи, също се превръщат във върколаци. Най-често обаче върколаците са такива по наследство.

Ако единият родител е върколак, задължително и децата му стават такива.

Вярва се, че те притежават огромна сила, раните им заздравяват много бързо. Тичат с голяма скорост, имат особено изострено обоняние и се ориентират много точно.

Смята се, че върколаците могат да бъдат убити със сребърен куршум, който да ги улучи право в сърцето. Същата работа върши и стрела от същия благороден метал.

Това е официалното оръжие срещу странните създания, използвано поголовно в книгите и филмите, посветени на върколаците. Учените смятат обаче, че веществото, което би убило хората-ликантропи, е живакът.
.
Най-известните върколаци в света:

 

Ангуа

Героинята от романите на Тери Пратчет от "Светът на Диска" Ангуа е дългокоса стройна хубавица, която по време на пълнолуние се превръща във вълк.

Тя има особено остро обоняние, чувствителна е към сребро и работи в Нощната стража. 

Джак Никълсън

В ролята на върколак Джак Никълсън се представя чудесно във филма от 1994 г. "Вълк". Той успява дори да захапе хубавката Мишел Пфайфър и да я превърне в една от тях. 

Петрус Гонсалвус

Той е реално съществувал мъж, доста ужасяващ на външен вид. Той живял през 16 век и всички го наричали "върколак". Тялото му било покрито с черни косми и не излизал през деня. Хората се страхували от него, но напразно. По портрета му днес учените правят заключението, че той е страдал от рядко заболяване, наречено hypertrichosts. Криел се от дневната светлина, просто защото го било срам.

.
.
.
.
Живот: други материали
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява