monitor.bg
Събота 23 Юли, 2005
Възрастна жена живее съвсем сама в забравено село в Осоговската планина
Славната битка на баба Лиляна с четирите вълка
70-годишната старица с тояжката си прогони глутница в затънтените планински гори
.
Хищници върлуват из селата в Малешевската планина
И през зимата, и през лятото не спират набезите на вълците. Напада всичко, което им се изпречи ­ овце, кози и телета, оплакват се жителите на селата в Малешевската планина. През последните две седмици глутница хищници почти всеки ден убива по някое домашно животно в региона. Преди седмица зверовете се вмъкнали в кошарата на Йордан Чиликов в село Палат. Издавиха 9 агнета и докараха до отчаяние стопанина и съпругата му Зорка. Двамата нито чули, нито видели вълците. Те влачили из селските улици две агнета. Изяли плячката си на няколко километра нагоре в гората.

"С бабата заварихме страшна картина. Всичко бе в кръв. Отиде ни стоката. За никъде не сме сега", разказа бай Йордан. Седмица по-рано пък жител на с. Велюшец плака като дете, когато глутницата натръшка 13 кози. Селяните са в паника, страхуват се зверовете да не се нахвърлят и върху тях, призна за "Монитор" кметът на община Струмяни Валентин Чиликов.

Той е категоричен, че в региона хищниците са най-много в сравнение с останалите общини по поречието на Струма. Затова толкова често са и успешните удари на вълчите глутници. Местното население в 14-те села в Малешевската планина хем се брои на пръсти, хем е със средна възраст над 60 години. Така на практика селяните са безсилни срещу хищническата напаст. Единствената надежда на местните хора е в ловците, но те трябва да получат разрешение за хайка от горското. "Процедурата е бавна, а всеки ден носи нови загуби на животновъдите в отдалечените планински селища", каза кметът.

"Хищниците вече спокойно влизат в селата и нападат. Нямат страх от нищо. Поне 60 кози и овце са издавили за последната година само в нашето село", твърдят хората в село Раздол. "Няма ли кой да ни спаси от тази напаст? Такова чудо не помним. Зверове да се разхождат из мегдана и да налитат на добитъка пред очите ни", оплакват се селяните.
.
Дават живи животни срещу изядените
Фондация за дивата флора и фауна ще компенсира загубите на стопаните, твърди кметът на Струмяни Валентин Чиликов. Той се договорил с нейни представители да дадат на засегнатите стопани живи овце и кози за всяко добиче, убито от хищниците. Миналата година край Струмяни вълци убиха 20 овце, чийто собственици получиха животни от неправителствената организация. "Някои от условията в нашата компенсационна програма не са изпълнени. Стадото трябва да се охранява от добри овчарски кучета и с него да има задължително пастир. Само тогава раздаваме животни. Но в случая ще направим компромис", обясниха от фондацията. Целта им е да опазват и възстановяват популацията на застрашените видове растения и животни.
.
.
.
.
Живот: други материали
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява