monitor.bg
Събота 4 Юни, 2005
Живописецът приготвял боите си по рецепта на местен лама
Хималаите на Рьорих сред хитовете на София
Галерията за чуждестранно изкуство отдели картините на художника в самостоятелна зала

.
Факти
u Откриването на постоянната експозиция съвпада със 70 - годишнината от подписването на Пакта на мира, известен като "Пакта Рьорих". За него художникът е предложен за Нобелова награда. По своята същност, това е първият международен договор за защита на културните паметници по време на въоръжен конфликт и в мирно време. Пактът е подписан през 1935 г. от 21 държави в кабинета на американския президент Франклин Рузвелт.

През 1954 г. въз основа на Пакта в Хага е подписана Конвенцията за защита на културните ценности в случай на въоръжен конфликт.

Символ на Пакта е получилият световна известност и признание знак, наречен „Знаме на мира", създаден от самия Рьорих.

u през 1930 по инициатива на художника и писателя Николай Райнов у нас се създава Българското общество "Рьорих".

u В началото на 1935г. се създава Български комитет за "Пакта Рьорих", чиято основна задача е присъединяването на България към Пакта. В статиите на Николай Рьорих и писмата на Елена Рьорих от този период, публикувани от Международния Център „Рьорих", Българският комитет за Пакта се споменава многократно. През февруари 1935г. Николай Рьорих пише:  „В България е създаден прекрасен комитет за Пакта, в който влизат най-добрите представители на Културата". 

u Комитетът е бил ръководен от полковник Н. И. Никифоров, председател на Касационния съд. В свое писмо от 23 май 1935г. Елена Рьорих пише: "Полковник Никифоров, председателят на Българския комитет за Пакта, е подал молба до цар Борис Комитетът за Пакта да бъде приет под негово Покровителство. Те се надяват на успех".

u След Втората световна война Комитетът за Пакта Рьорих в Ню Йорк възобновява своята работа.
.
.
.
.
Живот: други материали
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява