monitor.bg
Понеделник 11 Ноември, 2013
Дружеството е основано в далечната 1881 г.
Първата банка в България отваря врати в Русе
Започва с капитал от 750 лв.

BG.WIKIPEDIA.ORG
Централната сграда на банката (вляво) е обявена за паметник на културата.
.
Левът е 132-годишен

 
Първите български монети са отсечени през 1881 г. в английския град Бирмингам. Те са били от 2, 5 и 10 стотинки. Това на практика означава, че левът има близо 132-годишна история. Предходната година е приет Закон за правото на рязане на монети в Княжество България, с който се създава и българската парична единица, става ясно от справка в сайта на Българската народна банка (БНБ).

Историята на централната ни банка обаче започва няколко години по-рано. На 25 януари 1879 г. руският императорски комисар в България княз Александър Дондуков-Корсаков утвърждава устава на БНБ На 4 април 1879 г. е назначен и първият управител на институцията. Това е Лудовиг Карбоньор, чиновник за специални поръчки към Министерството на финансите на Русия. На 23 май същата година банката е официално открита, а на 6 юни е извършена и първата банкова операция. Държавата превежда 8,7 млн. лв., като 2 млн. лв. от тази сума са внесени за набиране на основен капитал на БНБ, а останалите – на депозит. През август 1879 г. е направена и първата кредитна сделка. На 1 септември 1885 г. пък са пуснати в обръщение първите български банкноти.
.
Бюджетът след Освобождението във френски франкове

WIKIMEDIA.ORG
Така са изглеждали първите български банкноти от 1885 г.
Първите държавни бюджети на България след Освобождението, за 1879 г. и 1880 г., са съставени във френски франкове. Това се налага, защото младата държава наследява пълен хаос в паричното обращение. Хората се разплащали, като използват всевъзможни монети от европейски и дори от по-далечни страни, става ясно от каталог на банкнотите на Българската народна банка (БНБ)

През 1881 г. са отсечени първите български монети. През 1885 г. се засилват емисионните функции на БНБ, като със специален закон й се дава право да издава банкноти. През същата година се появяват и първите български хартиени пари. Те са обменими в злато. Това са златните 20 лв. и 50 лв., които са отпечатани в Санкт Петербург. Освен в Русия БНБ отпечатва своите банкноти в Германия, Англия и САЩ. Хартиени пари се печатат и у нас в бившата „Държавна печатница“ и Държавна печатница за ценни книжа „Дечо Стефанов“ в София. От 1998 г. банкнотите се печатат в новата печатница на БНБ.

Любопитните могат да видят в каталога на централната ни банка как са изглеждали първите български банкноти, а също и да проследят промените в дизайна им през годините. В него може да се намери публикувано и изображение на непусканата в обращение банкнота от 1918 г. с портрета на цар Фердинанд.
.
Свети Никола спасява обеднял търговец

WIKIMEDIA.ORG
Руска икона на свети Никола, която разкрива сцени от живота му. Съхранява се в Националния музей в Стокхолм.
Свети Никола освен покровител на рибарите и мореплавателите е покровител и на банкерите. Счита се, че той е бил лихвар, който помагал на бедни и безпарични, като раздавал богатството си. Освен това правел така, че хората, на които помага, да не разберат откъде идват благодеянията. Според преданието Свети Никола незабелязано подхвърлил три кесии със злато в дома на обеднял търговец, за да може да омъжи трите си дъщери. Накрая търговецът намерил жълтици и за себе си. Хукнал да гони странника, който му подхвърлил парите, но в мига, в който го застигнал, съзрял в него Божия пратеник. Вероятно от тогава почитат Свети Никола като закрилник на имота и парите.

С решение на Асоциацията на търговските банки и на Българската народна банка (БНБ) от 1992 г. църковният празник Никулден се отбелязва като празник на банките и банкерите. На 27 октомври 1992 г. при откриването на втората среща на банкерите във Варна денят е обявен като Ден на българските банки. За първи път се чества през 1992 г. в параклиса на сградата на БНБ с панихида за загиналите банкови служители през войните в годините 1912-1913 г. и 1915-1918 г.
.
.
.
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява