monitor.bg
Събота 26 Октомври, 2013
След като спечели първата си титла от АТП
Гришо вече не е само момчето на Маша
Швеция и Шарапова промениха живота на хасковлията

Григор с първата си купа от турнира от АТП, вдигната в Стокхолм
.
Бащата – големият „виновник”

С баща си и шефа на БФТ Стефан Цветков на тръгване за олимпиадата в Лондон
Въпреки че вече е голяма звезда в мъжкия тенис, Григор Димитров нито за момент не забравя на кого дължи израстването си в спорта. „Баща ми ме е научил на това как да играя тенис. На него дължа всичко!”, заяви той веднага след спечелването на първия си трофей. Колкото и треньори и академии да смени, Гришо може да е спокоен, че винаги има кой да му даде правилния съвет, да го напъти в тежка ситуация или да разчита, че ще вземе най-вярното решение вместо него. Защото има зад гърба си татко си Димитър Господинов.

Всъщност капитанът ни за купа „Дейвис” станал треньор по тенис случайно. Да се ориентира към този спорт, го напътил шефът на федерацията ни по... бадминтон д-р Пюзант Касабян. Той искал да развива тениса в Хасково, но нямало подготвен специалист. Затова Пижо посъветвал Господинов да смени специалността си във ВИФ от лека атлетика на тенис. Така и потръгнали нещата.

На новопостроените кортове „Кенана” проходил и малкият Григор, а баща му бил принуден да направи детска група заради него, когато бил на 5 годинки.

Когато Григор станал на 11, татко му го извел  за първи път в чужбина. Година по-късно дядовците събрали пари за самолетния билет до Париж, а момчето им се отблагодари с титлата от детския „Ролан Гарос”.

„Когато Гришата беше на 14, обикалях всички академии в Европа, защото знаех, че вече няма работа в България и трябва да го махна. Истинска драма беше, защото трябваше да го оставя самичък, а той беше страшно свързан с майка си”, разказва Димитър Господинов.

Изпратил го при колумбийския треньор Пато Алварес в академията „Санчес” в Барселона. После Нина Венерстрьом го насочва към сънародника си Петер Лундгрен и академията на Муратоглу. След него Гришо работи и с австралийската легенда Питър Макнамара, и със самия Муратоглу. Последният обаче обръща повече внимание на новата си половинка – Серена Уилямс, и Гришо остава на заден план. На помощ отново идва баща му, който не го оставя сам по турнирите. И така допреди седмица, когато го видя да вдига първата си купа от турнир от АТП.

„Винаги му казвам да бъде себе си, да играе това, което той може. Да показва това, което е”, разкрива щастливият баща.
.
.
.
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява