monitor.bg
Събота 7 Септември, 2013
Йоли черпи с домашни рецепти
Йоланта Делибозова с ново предаване по 24 Kitchen

Йоланта Делибозова ще радва зрителите с рецепти.
.
За нея

 
Йоланта Делибозова е музикант по професия, завършила е Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. От 1994 г. работи като артист оркестрант в Софийската филхармония. Многократно е солистка на Бургаската и Русенската филхармония, както и на Филхармония - Крайова, Румъния. Обикаля света като част от проекта на Теодосий Спасов „Небесни струни”.
.
Зехтинови крекери с дип от авокадо
Необходими продукти

за 1 голяма тава:

150 - 170 г брашно

50 мл вода

50 мл зехтин

1/2 ч. л. сол

1/2 глава червен лук

сусам и мак за поръсване

за дипа:

1 бр. авокадо

100 г крема сирене

1 скилидки чесън

сокът от 1/2 лайм

сол на вкус

Начин на приготвяне:

1. Смесете водата, зехтина и солта. Постепенно добавете 150 г брашно, като разбърквате. Трябва да получите много меко, гладко и еластично тесто. Ако ви се стори прекалено меко, добавете още 20 г брашно. Оставете го на стайна температура да отлежи за 20 минути.

3. В това време пригответе дипа. Намачкайте авокадото заедно с наситнения чесън, сок от лайм, сиренето и посолете.

4. Разстелете тестото на много тънък правоъгълник върху лист хартия за печене. Точилка не ви е нужна, тестото е много меко и лесно се разстила само с ръце.

5. Върху тестото разпределете червения лук, нарязан на тънки полумесеци, и поръсете с мак и сусам.

6. Пренесете тестото заедно с хартията в правоъгълна тава. Нарежете го на квадрати, а след това на триъгълници. Добре е да режете с остър нож или нож за пица.

7. Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете крекерите до златисто за 10 минути. Поднесете ги с дипа.
.
Ягодов крем
Необходими продукти

за 2 порции:

250 г рикота

2 с. л. заквасена сметана

2 - 3 с. л. захар

1 ванилия

5 - 6 ягоди

за хрупкавата поръска:

1 с. л. шамфъстък

20 г краве масло

2 с. л. кафява захар

2 - 3 с. л. фини овесени ядки

за украса:

листенца мента

суров шамфъстък

Начин на приготвяне:

1. Разбийте рикотата със захарта и ванилията. След това прибавете  заквасената сметана и разбъркайте.

2. Разтопете маслото в тигана, сипете кафявата захар, щом започне да се карамелизира, прибавете овесени ядки и наситнения шамфъстък. Щом се карамелизират, дръпнете от огъня и оставете да изстинат.

3. Нарежете ягодите на филийки.  Облепете стените на чаши за уиски със средните парчета ягоди. Сложете от крема, след това от карамелизираните ядки, отново прибавете пласт крем, накрая украсете с останалите ягоди, поръсете със наситнен или смлян суров шамфъстък и украсете с листенца мента.
.
.
.
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява