monitor.bg
Понеделник 2 Септември, 2013
Щатска фирма изплаща
500 долара бонус за 3 месеца без цигари
Непушачите изкарват със 7% повече пари

tx.english-ch.com
.
В САЩ дават и кинти за отслабване

 
Предлагането на парични стимули е много ефективен начин и за намаляване на излишното тегло, установи проучване в САЩ. Изследователи от университета „Корнел” и Университета в Тексас проучили четири различни фирмени програми за отслабване и стигнали до извода, че ако работниците и служителите, които са получили някакъв вид финансов стимул, губят повече тегло, отколкото, ако са в контролната група, в която не се дават никакви допълнителни пари за техните усилия за отслабване.
.
Противоположни мнения на БГ работодателите
Мненията на българските работодатели за предлагането на финансови стимули за отказване от цигарите са различни. „Нашата компания е против работното време да отива за пушене. Това време ощетява най-вече непушачите”, обясни  Светослава Георгиева - управител на фирма за подбор на персонал. Нейният мотив е, че докато пушачите излизат на всеки час по 5 – 19 минути, за да запалят една цигара, то колегите им в това време се трудят. „Затова смятаме, че принципът на моркова за поощряването е по-добрият вариант от този на тоягата, т. е. на санкциите. Затова бихме подкрепили идеята да има бонуси за служителите, които са отказали цигарите”, обясни Георгиева.

Други работодатели обаче смятат, че е спорен фактът, че когато един човек си седи на бюрото пред компютъра, той работи. Те изтъкват факта, че той може да е в социалните мрежи, да си пише по скайп с приятел, да си играе на игрички. Така че в някои случаи някои успешно имитирали, че работят, докато други видно излизали навън за по един фас.

Съвсем отделен е въпросът с производствата, където почивките на персонала са регламентирани. В тези случаи дали работникът пуши или не, е без значение, защото всички могат да излязат от цеха от едно и също време или имат право само на една 15-минутна почивка до обяд и след това време да хапнат.
.
.
.
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява